„Hozzátok haza a gyermekeinket!” – Izraeli civilek százait hurcolták el a terroristák Gázába

2023. október 19. 16:49

Egyre jobban aggódnak az elraboltak rokonai: több száz túszról tudnak az izraeli hatóságok, akiknek a családjai, azért imádkoznak, hogy szeretteik élve jöjjenek haza.

2023. október 19. 16:49
Israel-Hamas conflict
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Keren Schem október 7-én a hírekből értesült arról, hogy a Hamász megtámadta a gázai határ közelében fekvő kibucokat. Tudta, hogy lánya Mia, éppen a Be'eri kibuc közelében, egy sivatagi zenei fesztiválon tartózkodik. Az anya hiába próbálta hívni a lányát, az nem vette fel a telefont. Később megtudta a család, hogy Mia az utolsó üzenetet a parti egyik szervezőjének küldte: 

„Lőnek ránk, gyere ments meg minket”.

A Schem család azóta rettegésben élt, hiába keresték Miát a fesztivál elleni támadásról készült fotókon és videókon, a lány arca sehol nem bukkant fel. Aztán hétfő éjszaka a Hamász nyilvánosságra hozta az első videót egy izraeli fogolyról. Keren Schem felsikoltott, amikor meglátta a felvételt: az ijedt tekintetű Mia nézett a kamerába. 

A Times of Israel beszámolója szerint a család kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták: örülnek, hogy Mia életben van, de aggódnak. 

„Könyörgöm a világnak, hogy juttassák vissza hozzám a kisbabámat” 

– mondta Schem, akinek lánya izraeli-francia állampolgár.

Keren Shem a lánya fotójával (Kép: GIL COHEN MAGEN / AFP)

Valahol Gázában

Az izraeli hadsereg hétfőn 199 ember családjával közölte, hogy a palesztin terroristák túszul ejtették a szeretteiket. Az izraeli hatóságok még nem hozták nyilvánosságra az áldozatok személyazonosságát, de katonai tisztviselők elmondták, hogy idős emberek és gyermekek is vannak köztük – írja a New York Times. Az állapotukról semmit nem lehet tudni. 

A Hamász szóvivője a Mia Schemről közölt videóban azt mondta: 250 izraeli fogoly van Gázában, ebből 200-at a Hamász őriz, 50-et pedig más palesztin terrorszervezetek. 

A Hamászhoz köthető Telegram-csatornák többször is azt állították, hogy a foglyok közül többen meghaltak az izraeli légitámadásokban. 

A terrorszervezet korábban azzal fenyegetőzött: megöli a foglyokat, ha Izrael nem szünteti be a gázai célpontok lövését, de a hétfői propagandavideóban már más hangnemet ütöttek meg. Itt már azt állították, hogy „vendégnek” tekintik a külföldi foglyokat. 

Kiket rabolt el a Hamász?

Az elraboltak családjai abban a reményben járják a sajtót, hogy a nemzetközi figyelem miatt megnő a nyomás a palesztin terrorszervezeteken, és talán elengedik a foglyokat. 

Stúdióról stúdióra jár Sasha Ariev is, akinek húgát Karinát, az IDF Nahal Oz-i bázisáról rabolták el. Sasha a BBC-nek elmondta: a 19 éves Karina és más női katonák nem viseltek fegyvert, ezért egy óvóhelyre menekültek a támadás elől. Kora hajnalban Karina felhívta Sashát és a szüleiket, és a vonal másik végén hallani lehetett a lányok ijedt kiáltásait, a lövéseket és a robbanásokat. Karina azért telefonált, hogy elbúcsúzzon. Az utolsó üzenetében azt írta: „Itt vannak a terroristák”. 

Az Ariev család felfedezte Karinát a Hamász egyik videóján,

amelyen az látható, hogy több tússzal együtt ül egy dzsip hátuljában. A felvételen lány arca véres volt, és ijedten kiáltozott. Egy arabul beszélő férfi a következőt mondta a felvételen a lányoknak: „Nem tudjátok mit készítettünk számotokra. Ez még semmi.”

Sacha elmondta: megállt az idő számukra október 7-én. Reménykednek abban, hogy Karina még él és haza fog térni. 

A 21 esztendős Gaya Calderon Sachához hasonlóan a Hamász egyik videóján fedezte fel 12 éves kisöccsét. Gaya Tel-Avivban él, de teljes családja Nir Ozban lakott. A Times of Israelnek elmondta: 16 éves húga üzent neki szombat reggel, hogy a terroristák betörtek a házukba és ők kint próbálnak elrejtőzni. Azóta semmi hír sem róla, sem az édesapjukról, aki szintén a házban tartózkodott. Viszont Gaya egy videón felfedezte 12 éves öccsét, amint a Hamász terroristái elvezetik. 

Gayának több családtagja eltűnt, nem tudják, hogy Gázában vannak-e vagy meghaltak. 

Nem tudjuk hol van a húgom, az édesapám, a nagymamám és az unokatestvérem.

Nem találták meg őket. Egész nap csak otthon ülök és sírok. Tehetetlen vagyok, nem mehetek Gázába, hogy megmentsem őket” – mondta az izraeli lapnak.

A lány elmondta, hogy nem vádolja a hatóságokat, amiért nem mondanak semmit: „Bízom az országomban. Szeretném visszakapni a családomat. Kérem, segítsenek rajtunk.”

Nir Oz kibucból rabolták el a 30 éves Shiri Silberman-Bibast is, valamint két kisfiát a 8 hónapos Kfirt és a 3 esztendős Arielt. Bejárta a nemzetközi hírcsatornákat a videó, amin Shiri látható két gyermekével, amint közrefogják a terroristák. Shiri férjéről azóta sincs hír. A rokonok elmondták: nemcsak Shiri és a gyerekek, hanem Shiri szülei: Margit és Yosi is eltűntek. 

Élnek-e még? 

Több család megosztotta az izraeli és a nemzetközi sajtóval: bizonytalanságban élnek, mert tudják, hogy rokonaik súlyosan megsebesültek. 

A 23 éves Hersh Goldberg-Polin szülei szombat reggel a következő két sms-t kapták a fiuktól: „Szeretlek. Sajnálom.” Az amerikai származású Hersh szülei azonnal sejtették, hogy nagy baj történt. Később a zenei fesztiválról készült felvételeken felfedezték a fiukat, aki egy közeli beton óvóhelyre menekült. Szemtanúktól megtudták: 

a terroristák gránátot dobtak a fiatalokra, ami Hershnek részlegesen leszakította az egyik karját. 

A házaspár elmondta: a szemtanúk elmesélték, hogy a fiukat sebesülten felültették a terroristák egy járműre. Az izraeli hatóságok később értesítették őket, hogy Hersht elrabolták, de azt nem tudták megerősíteni, hogy él-e még. 

Vannak, akik több napnyi reménykedő várakozás után tudták meg, hogy megtörtént a legrosszabb. Ido Nagar egy héten át járta a médiát a felesége történetével. Céline a zenei fesztiválon tűnt el október 7-én. A fiatal anyuka hat hónappal ezelőtt szült és azért ment a partira, hogy ünnepeljen egy utolsót, mielőtt visszamenne dolgozni. Ido elmondta: aggódott, hogy Céline a gázai határ közelében lesz, de azt gondolták nem történhet baj. A férj a BBC-nek elmondta, hogy a fiatal nő utolsó üzenete az volt:

 „Istenem, hiba volt ide jönni.”

Ido és Céline testvére több interjúban reményüket fejezték ki, hogy a nő jól van és vigyáz azokra a gyerekekre, akiket elraboltak. Azonban hat nap után jött a szörnyű hír: megtalálták Céline holttestét.

Israeli attacks continue on the 11th day in Gaza
Rafah, Gáza legdélebbi települése.Fotó: Anadolu via AFP

Gázai állapotok

Már korábban is rabolt el a Hamász izraelieket, de általában katonák voltak a célpontok. 

A jelenlegi helyzet precedens nélküli, mind a túszok száma, mind a foglyok összetétele tekintetében.

A rokonok várakozását gyötrelmessé teszi a tudat, hogy a túszok ki vannak téve a Hamász önkényének, ráadásul az október 7-ei támadás bebizonyította: a terroristák senkit nem kímélnek. 

A zsidó állam minden bizonnyal felkészül egy esetleges fogolyszabadító akcióra, de sokan bíznak benne, hogy a gyerekeket és a nőket nemzetközi nyomásra esetleg elengedik a terroristák. Feltételezhető, hogy több külföldi kormány is megpróbál Iránon és Egyiptomon keresztül tárgyalni a Hamásszal. 

A gázai terrorszervezetek valószínűleg olyan fogolycserét szeretnének, amilyen 2011-ben történt. 

Akkor Gilad Shalit nevű izraeli katonáért cserébe Izrael 1027 palesztin fogolyt engedett el. Az IDF öt éven át próbálta kiszabadítani a fiút.

A 200 elrabolt személyt valószínűleg szétszórták Gáza szerte. A Hamász egy propaganda videója azt állította, hogy az alagútrendszerben őrzik az izraelieket, de vannak elemzői vélemények, amelyek szerint valószínű, hogy a gázai menekülttáborokban zárták őket.

Az iráni külügy a héten azt állította: a Hamász elengedi a túszokat, ha Izrael leállítja a légitámadásokat. Ezt azonban a Hamász nem erősítette meg. 

Aggodalmat ébreszt az elraboltak rokonaiban, hogy a hétfő éjszakai felvételen kívül egyetlen fotót vagy videót se hoztak nyilvánosságra a terroristák az elrabolt izraeliekről. 

Így nem marad más, mint a várakozás. 

Sokan abban reménykednek, hogy a Hamász nemzetközi nyomásra elengedi a szeretteiket, mások pedig azért imádkoznak, hogy az izraeli hadsereg kiszabadítja és élve hazahozza a túszokat. 

 

Nyitókép: Az elraboltak és meggyilkoltak fotói Izraelben /Niall Carson/PA Images via Getty Images

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 19. 19:59
Nem kell Izbe utazni. Aki zs, vagy politikus ,nem tehet mast. De a gój minek megy oda ? Európa NEM ker. vall Latni akarod Betlehemet, Jeruzsálemet ,? Hogy meghalj ? Megéri ?
survivor
2023. október 19. 19:54
backs.. Eleg logikus. Ha Izrael betör, nekik annyi. De az összes palesz foglyot nem engedhetik el akár 300 zsért se.. Aki hagyja magát zsarolni....annak vége.
Hekimeki
2023. október 19. 19:52
🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤡🤮🤮🤡🤡🤮🤮🤡🤮🤡🤮
survivor
2023. október 19. 19:51
1.Uzi nélkül meg WCre se.... 2.Valami szabadítási kísérlet kell- de nem sok eredménxe lesz. 3.Erősödni fog az áldozati státus, de nem lesz változás. 100-200 túsz meghal. Utána SEMMI nem fogja vissza Izraelt... Szarrá bombázzák Gázát. Collateral damage... Utána a Merkavák fossá lövil akit látnak Majd cordon sanitaire az Övezet köré. 3 km széles,dupla magas fal, állandó drón őrjárat. Taposó aknák. Az arabok meg az EU lássa el őket Ha zs lennék ezt tenném..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!