Likud-koordinátor: Csak egy dolgot kérünk a nemzetközi közösségtől, ne állítsatok meg minket, hagyjatok győzni!

2023. október 09. 14:24

European Pro–Israel Summit néven rendezett konferenciát október 9-én a Néprajzi Múzeumban az Alapjogokért Központ. A konferencia rögtönzött panelt tartott az izraeli háborúról. A beszélgetésen az izraeli részvevők mind kijelentették: Izraelnek most nem szavakra van szüksége, hanem praktikus támogatásra.

2023. október 09. 14:24
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Elie Pieprz, az Israel Defense and Security Forum nemzetközi igazgatója azzal kezdte a beszélgetést, hogy olyan sokk járta át Izraelt, amely a 9/11-es terrortámadáshoz hasonlítható. Mint elmondta: nagyon sok embert raboltak el a Hamász terroristái. Akkor volt ennyi izraeli utoljára Gázában, mikor Izrael erőszakkal költöztette ki a telepeseket a területről, most pedig erőszakkal vitték oda az izraeli civileket a terroristák. Pieprz megosztotta a résztvevőkkel: a lánya Júdeában és Szamáriában katona. 

Ariel Bulshtein, Benjamin Netanjahu tanácsadója elmondta: 

„Izrael sok terrortámadást átélt már, de egyik sem volt ehhez hasonlítható.”

„Az elmúlt napon rengeteg különböző országból származó tévécsatorna híradóját láttam. És ha az egyik európai országban nézed a híradót, akkor olyan benyomást kapsz, hogy valami természeti katasztrófa történt, de nem értheted meg belőle, hogy mi történik valójában Izraelben, és milyen mészárlás zajlott” – magyarázta Bulshtein. 

„Nincs olyan izraeli, aki ne ismerne valakit, akit megöltek” 

– mondta a tanácsadó és hozzátette: a lányaik és fiak mennek most háborúba. Bulshtein kiemelte: hálás azért, hogy a magyar társadalom támogatja Izrael államát. 

Tamir Wertzberger, a Likud nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora elmondta: ha a lakosság méretéhez mérnék az áldozatok számát, akkor ez a történelem legsúlyosabb terrortámadása volt. „Ha az emberek világszerte nem éreznek olyan sokkot, mint 9/11 után,

ha a nemzetközi közösség és a nyugati világ nem áll be úgy Izrael mögé, mint azt tette 2001-ben, akkor a sok beszéd a nyugati értékekről semmit sem ér.”

Az ellenség célja Izrael elpusztítása

Ariel Bulshtein elmondta: sokfajta elemzés született az elmúlt napokban arról, hogy miért támadta meg a Hamász Izraelt. Egyes elemzők azt mondták: azért történt a támadás, hogy megakadályozza a Hamász a békét Izrael és az arab nemzetek között. „Ezek az elemzések azt mutatják:(az elemzők) nem értik meg a gonoszt, amellyel szembenézünk” – mondta az izraeli miniszterelnök tanácsadója. Mint elmondta: benne van a Hamász alapítódokumentumában: el akarják pusztítani Izraelt. A Nyugat ezt nem érti meg. 

„Nem akarják jobbá tenni a körülöttük levő világot, a céljuk, hogy megöljenek minket. 

Nem azért követnek el ilyen mészárlást, hogy valami politikai célt érjenek el” – mondta Bulshtein. A tanácsadó hozzátette: Izraelt minden irányból terroristák veszik körül. 

Tamir Wertzberger így reagált a Hamász-támadás okaira: „Elárulok egy titkot: az arabok már száz éve ölik a zsidókat. Ez nem arról szól, hogy a zsidók tettek vagy nem tettek-e valamit. Sokan azt gondolják, hogy mindennek lennie kell valami oka. Szerintem ez helytelen koncepció. Senkinek nem lehet oka arra, hogy bemenjen egy család otthonába és gyerekeket és nőket öljön” – mondta Wertzberger. 

A Likud koordinátora hozzátette: „Nem is tudjuk, és nem is kell megértenünk az ilyen mértékű gonoszságot.”

Benkő Levente, Magyarország korábbi izraeli nagykövete a beszélgetésen elmondta: személyesen is nehéz 48 órán van túl, miután mindössze néhány hónappal ezelőtt tért haza Izraelből. A volt nagykövet pozitívnak látja, hogy jelenleg általános az Izrael melletti kiállás. De hozzátette: 

Izrael kemény és jogos választ fog adni, és sok európai ország át fogja hárítani a felelősséget a terroristákról Izraelre.”

Kik Izrael barátai?

Ariel Bulshtein elmondta: akik konzervatívabbak, azok sokkal inkább támogatják Izraelt Európában. De ő úgy érzi, hogy jelenleg Magyarországon pártoktól független a támogatás. Tamir Wertzberger elmondta: az EU-nak le kell állítania a Palesztin Hatóság pénzelését. Bulshtein azt üzenete Európának: praktikus támogatásra van szüksége Izraelnek. 

„Nem kérjük, hogy az emberek imádkozzanak értünk, nem kell pénz sem. Annyit kérünk a nemzetközi közösségtől: ne állítsatok meg minket, hagyjatok minket győzni” 

– zárta a beszélgetést Tamir Wertzberger. 

„Izraelnek joga van az önvédelemhez”

A szervezők részéről Szánthó Miklós megnyitóbeszédében részvétét fejezte ki az áldozatok családja iránt, és elmondta: Izraelnek joga van az önvédelemhez, és szerinte a terrortámadások elkövetői mögött eszmeileg a nemzetközi baloldal áll, amely cinkosa egy újsütetű európai antiszemitizmus terjedésének. A főigazgató kihangsúlyozta, hogy Magyarország és Izrael a szuverenitás bajnokai, mert „mi hajlandóak vagyunk szembemenni a nemzetközi fősodorral is. Ennek oka, hogy számos közös értéket képviselünk, mint a hagyományok és a nemzeti kultúra tiszteletét, a vallás nemzetmegtartó szerepét, a nemzeti szuverenitás védelmét, valamint a közös határok fontossága a béke és biztonság fenntartásában”.

A woke-terroristák szerinte össztűz alá vették az Istenünket, a hazáinkat, a családjainkat is. Magyarország és Budapest azonban egy igazi „safe space” a hazai és nemzetközi zsidóságnak is. Ebben óriási szerepe van a szigorú magyarországi határvédelemnek – fogalmazott Szánthó.

Nyugat-Európában tömegek ünneplik a Hamasz terrortámadását, de Budapesten ez elképzelhetetlen

– mondta. Ennek a jelenségnek az az oka, hogy „a woke-progresszió egy új antiszemitizmust hívott életre. Ugyanazok ítélik el Izraelt emberi jogi blablával, akik hirdetik a nyitott határok politikáját. Ettől a terroristák felbátorodva érzik magukat, ennek brutális jele az Izraelre kilőtt rakéták, és a magyar határkerítésnél rendőrökre tüzet nyitó migráns is” – vont párhuzamot Szánthó.

„A leghatározottabban kiállunk Izrael mellett, mert „békességem szövetsége meg nem rendül” – hangsúlyozta beszédének végén a főigazgató.

Nyitókép: Jack GUEZ / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. október 09. 19:45
Ide vissza ne jöjjenek.
gacsat
2023. október 09. 19:42
A Likud a Herut párt jogutódja. A Herut meg az Irgun terrorszervezeté. Ezek a kedves emberek 1945 április 9én lemészároltak egy palesz falut a csecsemőktől a félholtakig. Menáhem Begin Iztaeli miniszterelnököt, az Irgun vezérét haláláig körözte az Interpol. https://en.wikipedia.org/wiki/Deir_Yassin_massacre
Aerion
2023. október 09. 19:32
Én azt állítom, hogy az ártatlan ember az ártatlan ember. Tehát ha a zsidó hadsereg bombázása palesztin kisgyerekeket tép cafatokra, és ezek a képek megjelennek az interneten - és megfognak jelenni, erre mindenki mérget vehet - az kontraproduktív hatású lesz. A zsidókkal szembeni gyűlölet és harag extrém táptalaja lesz. De nem kell nekem hinni, higgyen mindenki a saját szemének. Ha van a zsidóknak esze, és állítólag van, ezt NEM ÍGY fogják csinálni. Ez NEM a zsidó állam érdeke. Hanem a mosléké. Ami a zsidóság ellensége is,, ahogy MINDEN EMBER ellensége a világon. Most, miután a palesztinokat ügyesen felfegyverezték nyugati fegyverekkel, amivel zsidót ölnek az a cél, hogy a zsidók öljék a palesztint, és ezzel bizonyítsák mekkora rohadt nácik, és emiatt is kell a moslék zsidó. Mert AZ AZTÁN nem tenne ilyet. Ésszel, zsidó barátaim, ésszel.
Tommaso
2023. október 09. 19:05
jó ötlet volt 1947-ben a két nép- két állam elv alapján álló államalapítás. Ezen államok határait, és szuverenitását az akkori két szuperhatalom garantálta ( volna) Csak sajnos az arabok megtagadták saját, önálló Palesztin Államuk kikiáltását. És inkább a folyamatos háborúskodást választották - ÖNKÉNT. Négyszer háborút indítottak Izrael ellen, több százszor "csak" terrorista merényleteket követtek el. Izrael minden esetben a megtámadott volt, és ők csak visszatámadtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!