Irigykedhetnek Kijevben: F-16-osok érkeztek Izraelbe

2023. október 25. 09:22

Egyre nagyobb az amerikai katonai jelenlét a Közel-Keleten.

2023. október 25. 09:22

Az amerikai légierő újabb F-16-osai érkeztek a Közel-Keletre, a térségben lévő amerikai erőket fenyegető veszélyek egyre nagyobbak –  közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága, a térségben lévő amerikai erőket fenyegető veszélyek egyre nagyobbak. A New Jersey-i Légi Nemzeti Gárda 119. Expedíciós Vadászrepülő Századának az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) régiójába való érkezése hat századra növeli a légierő közel-keleti vadászrepülőgép-állományát.

Az utóbb hetekben a Közel-Keleten lévő amerikai támaszpontok ellen az Iránnal szövetséges milíciacsoportok több támadást is indítottak, ami magában hordozza az Izrael és a Hamász közötti háború az egész régióra kiterjedő eszkalálódását. Az újabb vadászrepülő-század térségbe küldése „rugalmas lehetőségeket biztosít a koalíciós vezetők számára, akik a Közel-Kelet egész területén irányítják a légi műveleteket, beleértve a rendkívüli helyzetekre való reagálási képességeket és az elrettentő erőt” – áll a Légierő Központ (AFCENT) közleményében. Az F-16-osok pontos állomásozási helyét nem hozták nyilvánosságra.

Az AFCENT jelenleg három F-16-os századot, két A-10-es századot és egy F-15E századot üzemeltet a térségben

 „számos stratégiai légiszállítási, légi utántöltő, valamint felderítési platform mellett”áll a közleményben. Hozzátették az amerikai tisztviselők fontolgatják további katonai erők telepítését a térségbe.

A Pentagon által megerősített legutóbbi, az amerikai erők elleni közel-keleti támadás október 23-án történt, és az Al Tanf helyőrség ellen irányult, amely délkelet-szíriába fekszik, az Egyesült Államoknaknak jelenleg mintegy 900 katonája van Szíriában.

Ezt is ajánljuk a témában

Október 19-én a Pentagon közölte, hogy a Vörös-tengeren tevékenykedő USS Carney romboló lelőtte az Irán által támogatott Houthi lázadók által indított négy szárazföldi támadó cirkálórakétát és több drónt, amelyek Izrael felé tartottak. Washington a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozót is a Földközi-tenger keleti részére vezényelte, hogy megakadályozza a konfliktus további eszkalálódását. A Ford négy vadászrepülőszázadot és más repülőgépeket hordoz, és cirkálórakétákat szállító hadihajók kísérik. A USS Bataan, amely mintegy 2400 tengerészgyalogost, valamint vadászgépeket és helikoptereket szállít, a Pentagon szerint szintén Izrael felé tart.

A USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó a tervek szerint a Földközi-tenger keleti részén csatlakozott volna a Fordhoz, de most átirányították a CENTCOM-hoz. A USS Eisenhower és a kísérő hadihajók pedig éppen az Atlanti-óceánon haladnak át, ugyanakkor az amerikai tisztviselők nem hozták nyilvánosságra a hajók végső célállomását.

***

Nyitókép: U.S. Central Command

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 25. 14:31
Ukrajnát leírta az USA. Kell egy másik hely. Inkább Iránnal harcol , mint Oroszországgal.... Azt nyugodtan bombázhatja a NATO. Hát ezért kell ATOMFEGYVER.
Gonella
2023. október 25. 11:31
ukrajna sorsa befordult a szuezi válság utcájába. ezzel a képzavarral jelzem, hogy minden ua. másképpen.
Cirbi
2023. október 25. 10:47
Ráadásul ezek sofőrrel együtt érkeztek!
goldie-2
2023. október 25. 10:42
Zselének ma dupla adag megy le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!