Franciaországi változások: Le Pen pártja átvette a vezetést

2023. október 20. 07:16

Messze a legnépszerűbb párt lett a Nemzeti Tömörülés Franciaországban.

2023. október 20. 07:16
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Franciaországban tavaly, 2022-ben tartották az elnök- és nemzetgyűlési választást: a hagyományosan egymás után, pár hét különbséggel tartott voksoláson jellemző, hogy az elnökválasztáson győztes jelölt pártja nyeri aztán a parlamenti voksolást is, ami lehetővé teszi az államfőnek, hogy törvényhozói többséggel kezdje – vagy folytassa – kormányzását.

Emmanuel Macron tavaly ez ügyben csak félsikert tudott elérni: 

az elnökválasztást ugyan megnyerte, de a nemzetgyűlési választáson pártja nem tudott többséget szerezni.

Macron azóta is rá van utalva más, ellenzékben lévő pártokra a parlamenti többségek biztosításához a szavazásokkor – vagy pedig a rendeleti kormányzáshoz kénytelen nyúlni, amivel akár kisebbségből is áterőltethet döntéseket, de akkor bizalmi szavazást kell tartani a személyéről utólag.

Az amúgy is folyamatosan forrongó francia közéletben Macron 2017 óta tartó kormányzása állandó konfliktusokkal telt – gondoljunk csak a sárga mellényesek hosszú ideig tartó elégedetlenségi mozgalmára, a nyugdíjkorhatár emelése elleni tömegtüntetésekre, a radikális baloldal, a szakszervezetek tüntetéseire, vagy épp a bevándorlónegyedek fiataljainak zavargásaira. Macron viszont így is nyerni tudott a tavalyi elnökválasztáson Marine Le Pennel szemben, aki így harmadik alkalommal bukta el a legfőbb választást. Igaz, egyre javuló eredményekkel: 2012-ben még harmadik lett Hollande és Sarkozy mögött 17,9 százalékkal, 2017-ben Macronnal szemben a voksok 33,9 százalékát szerezte meg, míg tavaly ismét Macronnal szemben 41,5 százalékot ért el. 

Ez egyrészt történelmi siker a Le Pen-mozgalom számára, másrészt viszont még mindig csak a választók kisebbségét jelenti.

Marine Le Pen végül úgy döntött, nem vonul vissza, hanem folytatja, csak egy kis csavarral. Pártja, a Nemzeti Tömörülés vezetését átadta az ambiciózus, fiatal (mindössze 28 éves) Jordan Bardellának, ő maga pedig a jócskán megnagyobbodott parlamenti frakciót vezeti a Nemzetgyűlésben. Ha nem épp az országot járja, a francia haza ellenzékben lévő anyjának szerepében. A mindig elégedetlen és manapság tényleg valódi társadalmi és gazdasági válságokkal szembenéző franciák egyedi és kollektív panaszait hallgatja, s azokra kíván nemzeti és radikális válaszokat adni. Amik viszont már rég sokkal jobban fésültebbek és vállalhatóbbak, mint atyja, a 94 évesen még mindig élő és még az elmúlt években is néha megszólaló Jean-Marie Le Pen korábbi kijelentései.

Ezt is ajánljuk a témában

A francia politika mostanra át is rendeződött: évek óta és ma pedig különösen két nagyobb tábor néz farkasszemet egymással: az elégedetlen, főleg – de nem kizárólag – jobboldali nézetrendszerű választókat képviselő Le Pen, és a jobb módú, centrista, mérsékelt liberális, baloldali és részben még jobboldali középosztályt is képviselő Emmanuel Macron mozgalma. 

Mellettük elhalványodott a régi szocialista baloldal és a régi gaullista jobboldal is,

egyikük sem találja helyét a Macron és Le Pen által meghatározott rendszerben. A szélsőbal ugyanakkor jelen van és hangos: a Macron-féle mainstreamet elutasító, de Le Penékből sem kérő elégedetlenek, a régi vörös mozgalmárok, a rendszerkritikus fiatalok és a külvárosok bevándorló népe leginkább errefelé tendálnak.

A legújabb közvélemény-kutatások pedig immár Le Penék jelentős előnyét mérik. Az IFOP Le Figarónak készült felmérése azt mutatja: a Nemzeti Tömörülés a szavazatok 28 százalékát nyerné el, míg a most Renaissance néven futó Macron-mozgalom 20 százalékot érne el. A gaullista Republikánusok mindössze 8 százalékon állnak, a töredezett baloldalon pedig a szocialisták és a szélsőbal 9-9 százalékot, a kommunisták pedig 5 százalékot érnének el. A Franciaországban jelen lévő, de sok befolyáshoz nem jutó Zöldeket 8 százalékra mérik.

A következő elnök- és parlamenti választás még messze van, jövőre viszont az európai parlamenti választáson méretik meg magukat a francia pártok is. 

Az idő és az általános társadalmi elégedetlenség most Le Penéknek dolgozik,

kiemelkedő eredményt érhetnek el az EP-választáson. Macronnak pedig már a saját és pártja jövőjére is gondolnia kell: a francia alkotmány értelmében két elnöki ciklus után nem indulhat többet a választáson, így 2027-re már ki is kellene nevelnie azt az utódot, aki sikerrel veheti fel a harcot a Nemzeti Tömörüléssel szemben. Ha Macronék ezt elmulasztják, akkor a jelenlegi elnök és irányvonala csak egy tízéves közjáték lesz a francia politikatörténetben – és 2027 után akkor egy ismét nagyot változó francia közélettel fogunk találkozni.

 

Nyitóképen: Marine Le Pen és választói (FRANCOIS LO PRESTI / AFP)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 25. 08:07
A tiszta liberális demokrácia alapja a két fordulós választás, ahol hiába kapna relatív többséget a nemzeti radikális jelölt, ha a második fordulóban a balliberális jelölt összefoghat mindenkivel a nemzeti radikálissal szemben. De ha csak egy forduló van, a szar-szappan-szalámi akkor is összeállhat. Látjuk ezt Németországban, Lengyelországban és láthatnánk ezt itthon egy arányos rendszerben, ha a Fidesz nem szerezne egyedül 50%-ot.
zatoicsi
2023. október 20. 12:52
Csak a tömeges deportálás segíthet rajtuk. 6 millió muzulmán ördögöt mégis hova a túróba küldenének? Vissza Algériába? Hely mondjuk lenne bőven.
pipa89
2023. október 20. 11:50
Jó lenne, ha a kihulló lengyelek helyett kanánk egy még nagyobb szövetségest. Csak ki tudjuk húzni addig.
istvanpeter
2023. október 20. 11:02
De ez a reménykeltés eléggé megalapozatlan, mivel a 28 % rettenetesen kevés és 2027 is nagyon messze van még. Ráadásul néhány évtized múlva Franciaországot is lenyeli a muszlim terror és megkezdődnek a tömeggyilkosságok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!