Figyelmeztetést küldött Putyin a Biden-kormányzatnak, kérdés, hogy vették-e a lapot

2023. október 19. 05:32

Noha az orosz elnök nem köntörfalazott, kérdéses: átgondolják e eddigi álláspontjukat Joe Bidenék Ukrajnát illetően.

2023. október 19. 05:32

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: számos olyan húzása/kijelentése volt az elmúlt napokban Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyre a hazai és nemzetközi sajtó is felkapta a fejét. Legyen szó arról hogy a Reuters szerint a nukleáris indítókódokat tartalmazó aktatáska is Putyinnál volt a kínai tárgyalásai során, vagy éppen arról, hogy kerek-perec leszögezte: szerinte

Orbán nem oroszpárti, ez hülyeség”,

mondván, hogy az orosz elnök szerint „sokan irigylik Orbánt, ezért támadják”. Utóbbiról ide kattinva olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Figyelmeztetést kaphattak az amerikaiak

Az orosz elnök egyik legfontasabb megnyilvánulása az elmúlt napokban ugyanakkor kétség kívül az lehetett, hogy

Putyin kiadta a parancsot, hiperszonikus fegyverekkel felszerelt harci repülőgépek fognak járőrözni a Fekete-tenger felett. Ráadásul nem akármilyen gépekről van szó. A MiG31-eseknek több mint ezer kilométer a hatótávolsága és a hangsebesség kilencszeresével haladnak.

 A kiadott parancsról itt olvashat bővebben.

Putyin még „teázni” is meghívta az Egyesült Államok elnökét

És ha a bejelentés nem adna önmagában nem adna elég okot aggodalmora a NATO legfontosabb haderejét is irányító Egyesült Államoknak, az orosz elnök mintegy figyelmeztetőleg leszögezte:

az Egyesült Államok egyre inkább belekeveredik az ukrajnai konfliktusba”.

„Ráadásul mindez a közel-keleti konfliktus hátterében történik, ami felforrósítja a légkört” – jelentette ki. És bár Putyin szerint a nagy hatótávolságú ATACMS harcászati támadó rakéták Ukrajnába történő amerikai szállítása olyan „hiba”, amely további veszélyt jelent az orosz erőkre, az nem változtatja meg jelentősen a harcok menetét.

Sőt, az orosz elnök mondhatni csípősen egy alkalommal még arra is kitért: szerinte

ha Amerika szerint az oroszok úgyis elveszítették a háborút, nincs szükség Ukrajna további támogatására.”

Kijelentése mellett ráadásul még „teázni” is meghívta az orosz elnök Bident, mondván, hogy az Egyesült Államok elnöke mihamarabb beugorhatna hozzá Moszkvába egy teára, hogy megbeszéljék a fentiek részleteit. Erről itt írtunk részletesebben.

Külön érdekesség a teás meghívás kapán, hogy azt a Telegraph szerint egyfajta fenyegetésnek is lehet venni, mivel a Kreml állítólag korábban több alkalommal is megmérgezte ellenségei teáját.

Mi lesz USA válasza?

Az Egyesült Államok eközben nagyjából ott tart Ukrajna kapcsán, hogy drukkol Európának, hogy akár egyedül is finanszírozni tudja Ukrajnát. Az USA pénzügyminisztere ugyanis megígérte az EU-nak, hogy Biden elnökkel együtt harcolni fog az ukrán segélyek megszavazásáért, dee addig is: „Hajrá, Európa!” Erről itt olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

A kérdés már csak az, mi lesz Ukrajna sorsa, ha Európa majd nem tudja, az Egyesült Államok pedig nem akarja majd támogatni. Németország például már bejelentette, hogy Izraelt részesítené előnyben Ukrajnával szemben a fegyverexportban, mert Berlin szerint történelmi kötelességük kiállni Izrael mellett... 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. október 21. 13:24
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT dupla golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Csigorin
2023. október 19. 16:34
elobb utobb ukrajnat el kell engedje vagy az usa vagy az orosz. hogy a ketto kozul melyiknek fontosabb azt mindenki erti aki legalabb egy foldrajz vagy toriorara beult.
Lajoss
2023. október 19. 16:25
Mocsadék háborús bűnös…a doktorminiszterelnök úr nagy cimborája…🤮
nemecsek-3
2023. október 19. 15:01
"A brit lap szerint az amerikai elnöknek nem biztos, hogy meg kéne innia azt a teát." Itt a bizonyítéka , hogy a Britek a mai napig abban az áporodott gyökeréig avitt világszemléletben élnek, hogy ők a világ urai és egyetlen kulturnépe. És pont az oroszokkal szemben. Szánalmas. Ékes példája, hogy mindenki magából indul ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!