Csúnyán tévedett az amerikai hírszerzés az izraeli helyzettel kapcsolatban

2023. október 13. 19:11

Év elején még azt mondták, nem valószínű, hogy eszkalálódik a konfliktus.

2023. október 13. 19:11

Az amerikai hírszerzés nem is tévedhetett volna nagyobbat, amikor idén év elején azt jósolták, kicsi az esély rá, hogy eszkalálódjon a konfliktus Izraelben 2023-ban. Egy szigorúan titkos februári hírszerzési dokumentum szerint a régi ellenségek a „kölcsönös elrettentés” álláspontjára helyezkedtek – számolt be exkluzív riportjában a The Wall Street Journal.

A Hamász múltheti támadása váratlanul érte az amerikai tisztviselőket, és felülírta korábbi elképzeléseiket. 

A februári elemzésben olyan információk szerepelnek, hogy Izrael és a Hezbollah „még a fokozott feszültségek időszakában is” arra törekedett, hogy „erőt mutasson, ugyanakkor kerülje az eszkalációt”. Hozzáteszik, előfordulhat, hogy Izrael például szabotázsakciókat hajt végre Libanonban vagy üres területekre tüzel, a Hezbollah pedig lelő egy izraeli drónt vagy rakétákat lő ki az ország északi részére. A lényeg, hogy az akciók provokatívak, de nem emberi életek ellen irányulnak. Mindkét fél csak azt szeretné megmutatni, hogy résen van és képes lecsapni anélkül, hogy szélesebb körű eszkalációt idézne elő.

Nyitókép: AFP/Mahmud HAMS 

Ezt is ajánljuk a témában


 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2023. október 15. 10:25
Dehogy tévedett. Gondosan kimunkált akcióról van szó. A célt így érik el kiírtják az összes palesztint palesztínából. Az a néhány zsidó áldozat, meg "járulékos veszteség". Ezzel semmi sem fog megoldódni. Undorító ezeknek a vén hülyéknek anpolitizálása, szarnak az emberi életekre, nem ők vannak a frontvonalban, nem az ő családtagjaik halnak meg. Ők jól élnek, védetten, gazdagon, biztonságban. A kis emberek meg megdögölhetnek miattuk. Mindegy, hogy zsidó, arab, fekete, fehér, őket ez nem érdekli csak hatalom és a pénz.
Osztap_Bender
2023. október 15. 07:49
A jenkik talán minden bizonnyal tartanak egy Iránnal szembeni közvetlen akciótól. Most majd a zsidókat küldik előre, hiszen ők a hamasz nagy barátai, várható a segítségnyújtásuk. Csakhogy a perzsák nem arabok, nem fognak a tankokat hátrahagyva futásnak eredni, mint egykor a szírek és az egyiptomiak.
Nasi12
2023. október 14. 19:21
Már írtam. Hónapok múlva derül ki. Lehet akár zseniális is a hallgatás.
lájkbajnok
2023. október 13. 19:43
Ebbe Bibi bele fog bukni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!