Osztrák kancellár: Egyelőre nincs alternatívája az orosz gáznak

2023. szeptember 05. 17:16

Ausztria próbál diverzifikálni, de 60 százalékban még mindig orosz gáztól függ – fogalmazott Karl Nehammer.

2023. szeptember 05. 17:16
null

Az ORF osztrák televíziónak adott hétfőn interjút Karl Nehammer, a beszélgetésben többek között szóba került az energiapolitika is. Az osztrák kancellár úgy érvelt, hogy „az orosz gáz önmagában nem olcsóbb, mint bármely más”, azonban a vezetékrendszer európai elrendezése azt jelenti, hogy az orosz üzemanyag évtizedek óta uralja a kelet- és közép-európai energiapiacokat.

A műsorban elhangzott: Ausztria 60 százalékban továbbra is orosz gázra támaszkodik.

A kancellár szerint bár Ausztria egy napon nélkülözheti az orosz gázt, de ez rövid távon nem valószínű. Bécs egyelőre továbbra is Moszkvától vásárol üzemanyagot, mivel a közvetlen prioritás az, hogy átvészelje a következő telet anélkül, hogy eldöntené, ki kapja az energiát – a háztartások vagy az ipar – mondta. Nehammer rámutatott: 

Ausztria legnagyobb gázszolgáltatója, az OMV 2040-ig szóló szerződéseket kötött a Gazprommal, és nem léphet ki ezekből egy tollvonással.

A kancellár biztosította a nézőket, hogy kormánya már tavaly elkezdett felkészülni a kedvezőtlen forgatókönyvekre, amelynek első lépése az volt, hogy építettek egy „stratégiai tartalékot”. Elmondta, hogy a tárolt gáz nagy része nem orosz, és kifejtette, hogy Ausztria „új utakat talált” az üzemanyag beszerzésére, ami lehetővé teszi, hogy „függetlenebbé váljon” az orosz Gazprom többségi állami tulajdonban lévő gázóriástól. Azt is elárulta, hogy Ausztria bővíti a szomszédos Németországgal és Olaszországgal összekötő vezetékeket, abban a reményben, hogy alternatív gázforrásokat talál. Nehammer Horvátországot is megemlítette, mint másik partnert ebben a tekintetben.

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik