Így lesz az orosz uránból amerikai

2023. szeptember 08. 10:25

Az USA rég nem látott mennyiségben vásárolt orosz uránt.

2023. szeptember 08. 10:25
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„Az USA rég nem látott mennyiségben vásárolt orosz uránt. Ha mellé tesszük azt a hírt, hogy térségünk szivárványkoalíciós kormányai a Rosatom helyett a kanadai Westinghouse-tól akarnak fűtőelemet venni, máris körvonalazódik az EU 12. szankciós csomagja és az uniós országok amerikai energiafüggőségének további növekedése.

Az USA rég nem látott mennyiségű, 416 tonna orosz uránt vásárolt — írja a Moszkva tér blog. Megtehetik, hiszen az orosz uránra a Biden-kormányzat nem vetett ki szankciót és becslések szerint az amerikai atomerőművek legalább 16 (az európaiak 20) százalékában orosz eredetű fűtőelemet használnak. Mivel Oroszország rendelkezik a globális urán dúsítási kapacitások közel felével, piaci alapon biztosan megéri az amerikaiaknak a vásárlás, így nem kell óriási beruházásokkal egy új ipari vertikumot felépíteniük — gondolnánk.

Ezt is ajánljuk a témában

A politika azonban felülírja a piaci logikát. Azokban az országokban, ahol guruló dollárokkal sikerült szivárványkoalíciókat hatalomra juttatni (Ukrajna, Csehország és Szlovákia), ott a Rosatomot a (kanadai tulajdonban lévő) Westinghouse cégre cserélik. Bulgária és Finnország is ebbe az irányba tart. Ne legyenek kétségeink, ha a háborúpárti magyar baloldal nyert volna, minden bizonnyal ők is felmondták volna a meglévő szerződést.

Ameddig az emberiség a fosszilis energia kiváltására nem talál megfelelő alternatívát, az alap erőművi energiatermelésre térségünkben a nukleáris erőművek a legalkalmasabbak. A nukleáris szankciók körüli vita most dönti el, hogy e téren Európa önálló játékos marad-e, vagy az energiatermelés szinte egészénél a globalista elitek kiszolgáltatottjává válik?”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Nem a sugárzás a probléma.

 

***

Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2023. szeptember 08. 22:26
Gyanítom, hogy a roszatomos kazettákról westinghouse-os kazettákra váltás nem olyan triviális, mint hogy holnaptól duracell helyett perion elemet teszek a rádiómba. Simán kinézem belőlük, hogy a Westinghouse a dúsítást és a kazettagyártást is kiszervezi a Roszatomnak, és a végén rátesznek egy Wh. matricát. Ja, és persze ezért tripla áron adják. A csehek, ukránok, szlovákok meg majd fizethetik a hülyeség-adót.
olajfa1
2023. szeptember 08. 14:29
Ha az USA-n keresztül vásárolnak orosz uránt... akkor az egyből a BÉKÉT SZOLGÁLJA! Ilyen egyszerű a liberális szankció! Csak LIBERÁLISAN! KÉREMSZÉPEN! CSAK LIBERÁLISAN!... Mert amit a liberálisok megtehetnek... AZT SENKI MÁS MEG NE PRÓBÁLJA!!!!
gyaloggos
2023. szeptember 08. 14:24
HIRTELEN úgy olvastam, Így lesz az OROSZ UKRÁNBÓL AMERIKAI!
letsgobrandon-2
2023. szeptember 08. 13:20
az orosz gázzal , olajjal , bármivel.. ugyanez a helyzet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!