Kiderült, amit eddig is sejtettünk: a színfalak mögött megy az urán-biznisz az USA és Oroszország között

2023. augusztus 25. 16:41

A teljes amerikai uránimport harmada Oroszországból származik.

2023. augusztus 25. 16:41
null

Az orosz–ukrán háború furcsa alkuk kikényszerítését teszi szükségessé, a szankciók ugyanis nem terjednek ki a nukleáris üzemanyag kereskedelmére – írja a vg.hu.

Az amerikai statisztikai hivatal kimutatásaira hivatkozva a RIA Novosztyi számolta ki, hogy 2023 első fél évében az Amerikai Egyesült Államok nem kevesebb, mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt a háború idején Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek, ami 188 tonna volt.  

Hasonló nagyságrendű urán beszerzésére 2005-ben volt legutóbb példa, akkor 418 tonnát vásároltak az oroszoktól, emlékeztet a Magyar Nemzet.

A mostani adásvétel ellenértéke hozzávetőlegesen 700 millió dollár, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint. A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt.  

Az oroszok egyébként csak 235-ös tömegszámú uránt adnak el az amerikaiaknak, ez az egyetlen hasítható izotóp, amely az atomreaktorok üzemanyagaként szolgál.

De nem csak az ameriaiak üzletelnek Oroszországgal: az EU második legerősebb országa, Franciaország is Putyinéktól vásárolt ún. Remix üzemanyagot, azaz gyakorlatilag újrahasznosított uránt – tíz év után először. Tulajdonképpen a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozás után ismételt üzembe helyezéséről van szó. Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik