Prigozsin kaputt? – Itt van minden, amit a Wagner-vezér gépének kilövéséről tudni lehet

2023. augusztus 24. 12:08

Megindultak a találgatások, hogy miért zuhant le a gép, amin az utaslista alapján ott tartózkodott a Wagner-vezér is. A legtöbben Putyinra mutatnak. Egyelőre azonban nincs hivatalos verzió, az orosz hatóságok pedig nyomozást indítottak.

2023. augusztus 24. 12:08

Jevgenyij Prigozsin, aki két hónappal ezelőtt vezetett sikertelen felkelést a moszkvai katonai vezetés ellen, az orosz légügyi hatóságok szerint azon a magángépen tartózkodott, ami szerdán zuhant le a tveri régióban. 

A beszámolók szerint gép Moszkvából indult és Szentpétervár felé tartott. A repülési adatok szerint a repülőgép 8500 méteres magasságban volt (azaz még nem érte el a repülési magasságot), amikor megszűnt az adatküldés. 

A hatóságok szerint a gép fedélzetén 10 személy tartózkodott, 

a hivatalos utaslista szerint köztük volt Prigozsin jobbkeze, a szintén Wagner-alapító Dmitrij Utkin is.

Az orosz hatóságok bejelentették: nyomozást indítanak annak érdekében, hogy megállapítsák, mi történt. 

Miért zuhant le a gép? 

Az orosz állami hírügynökség közölte: a repülőgép a becsapódáskor „elégett”. A gép körülbelül félórát tartózkodott a levegőben. A CNN leírta, hogy az orosz hatóság jelentése szerint nyolc holttestet találtak a helyszínen. 

A BBC beszámolója szerint 

több szemtanú két robbanást hallott, amiből arra következtettek, hogy kilőtték a gépet. 

Mindezt azonban hivatalos források még nem erősítették meg. Időközben egy ausztrál portál arról írt, elképzelhető, hogy a gép fedélzetére bombát csempésztek, ez léphetett működésbe és okozhatta az Embraer Legacy 600 típusú üzleti gép és utasainak vesztét. 

A BBC leírja, hogy „a Wagnerhez köthető Telegram-csatorna, a Grey Zone arról számolt be, hogy a gépet az orosz hadsereg lőtte le – bár állítását nem támasztotta alá bizonyítékokkal”.

Ian Petchenik, a Flightradar24 szakértője elmondta a Reutersnek, hogy 15:19-kor a repülőgép „hirtelen függőlegesen lefelé fordult.” Hozzátette, hogy körülbelül 30 másodpercen belül a repülőgép több mint 2400 métert vesztett a 8000 méteres magasságából.

Az interneten videók keringenek, amelyeken látható, amint a repülőgép gyorsan zuhan, az orra szinte egyenesen lefelé mutat. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Hallgat a Kreml

A BBC tudósítója beszámolt róla, hogy nem sokkal a gép lezuhanása után, Putyin részt vett egy rendezvényen a kurszki régióban, ahol egy második világháborús csata évfordulóját ünnepelték. 

Az eseményen tisztelgett az Ukrajnában elesett oroszok előtt, de

nem tett említést Prigozsinról. 

A BBC megjegyzi, valószínű, hogy Putyin megvárja, amíg hivatalos verzió születik, és hozzátették: az orosz elnök ritkán reagál gyorsan. 

Mi lesz a Wagner-csoporttal? 

Azonnal megindult a találgatás, hogy miként fognak reagálni a Wagner zsoldosai a repülő lezuhanására. Az 1945 nevű oldal szerkesztője, Michael Rubin szerint három lehetséges választ adhatnak. 

Az első, hogy 

a Wagner egyszerűen beáll Putyin mögé. 

A második, hogy a Wagner feloszlik. Ez azonban Rubin szerint kevéssé valószínű, mivel a Wagner egy „jövedelmező üzlet”. „Átvette a Közép-afrikai Köztársaság aranybányáit, és hamarosan Niger uránbányái fölött is megszerezheti az ellenőrzést” – írja Rubin. Maga Prigozsin is utolsó bejelentkezését a videó sivatagos háttere alapján Afrikában vette fel. Érdekesség, hogy ez volt az első videója a felkelés óta. 

A harmadik lehetőség az, hogy bosszút állnak a zsoldosok, hiszen „több száz harcedzett Wagner-veterán érezheti úgy, hogy nincs más választásuk, mint megbosszulni néhai vezetőjük halálát” – írja Michael Rubin. 

Nemzetközi reakció 

Joe Biden is reagált a hírekre. 

 

„Nem tudom biztosan, mi történt, de nem vagyok meglepve”

 

- mondta az amerikai elnök.

„Nem sok olyan dolog történik Oroszországban, ami mögött ne Putyin (elnök) állna. De nem tudok eleget ahhoz, hogy tudjam a választ” – tette hozzá. 

Nyitókép: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Egyben leckét adott mindannyiunknak arról, hogy milyen a diktatúra, és miért jó, hogy itthon demokrácia van.

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2023. augusztus 26. 08:48
Összehordanak hetet-havat az okoskodók a Prigozsin gép lezuhanásáról.A videók keveset árulnak el a valódi okokról.Mivel a videókon a gép szinte függőlegesen zuhan így feltételezhető hogy az oldalkormány és a vizszintes magassági kormányok nem működtek.Ezt okozhatta műszaki hiba,bomba robbanása a csomagtérbe,de egy a gép közelébe érő rakéta találata is,vagy a pilóták hibái is.De kár találgatni mert ha mesterségesen akarták előidézni a katasztrófát akkor ezer és egy módon meg is oldhatták és azt soha nem kideríthető módon teszik.Szóval a keringő híreknek semmi köze sincs a valósággal.
Agricola
2023. augusztus 25. 11:51
Nincs itt minden, amit a Wagner-vezér gépének kilövéséről tudni lehet. "egy ausztrál portál arról írt, elképzelhető, hogy a gép fedélzetére bombát csempésztek..." "a Grey Zone arról számolt be, hogy a gépet az orosz hadsereg lőtte le – bár állítását nem támasztotta alá bizonyítékokkal”... Ezek mind azt célozzák, hogy az orosz vezetést terrorizmussal gyanúsítsák. Arról hallgatnak, mint dinnye a fűben, hogy az Embraer Legacy 600-as típusú repülőgép, egy Rolls-Royce ikerhajtóműves, brazil gyártású repülő gép Moszkvából indult, ahol indulás előtt hosszasan javították, ezért késve tudott elindulni. Arról is hallgatnak, mint dinnye a fűben, hogy az Embraer (a gyártó) közölte, hogy 2019 óta, amikor a gépet nemzetközi szankciók hatálya alá helyezték, nem nyújtott támogatást a repülőgéphez. Lehet, hogy a javítás, amit indulás előtt elvégeztek emiatt nem volt szakszerű, és ez okozhatta a katasztrófát. Ezt a lehetőséget nem hozzák szóba, mert ez nem illik előítéleteik közé.
Palatin
2023. augusztus 24. 16:07
A videón az látszik, hogy a gép függölegesen zuhan. Ez azért érdekes, mert ha belöl robban valami, akkor a gép parabola pályán zuhan le. A függöleges zuhanás arra utal, hogy a rakéta feltehetöen szemböl jött, így a vizszintes pályasebességet semlegesítette. Azt is ki lehet számítani, hogy ehhez milyen erös rakéta kell és a kilövés milyen messze történt. Szinte pontosan meg lehet mondani ezek után a kilövés helyszínét.
Palatin
2023. augusztus 24. 16:00
Ha "minden kétséget kizáróan" Putyin elkövetett valamit, akkor kezdj el erösen kételkedni ebben. Az Északi Áramlat körüli amerikai machinációk sok mindenre megtanítottak bennünket. A Nyugatnak bitosan, az oroszoknak "csak valószinüleg" nem lehet hinni. Itt tartunk ma. Az Európa Unióból, a kollektív örület melegágya lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!