Nagy Testvér mindent lát: totális kamerarendszer kezdi ellenőrizni London utcáit

2023. augusztus 22. 15:40

Sci-fikbe illő, állandóan figyelő kamerarendszer fogja a londoni közlekedést ellenőrizni, a kihágást nem lehet megúszni.

2023. augusztus 22. 15:40
ULEZ Protest. London

Aki ismeri a Black Mirror című brit sci-fi sorozatot, amely mai korunk technológiai fejlődésének lehetséges negatív következményeit mutatja be történeteiben, épp a Black Mirrorhoz hasonlíthatja a legújabb londoni fejlesztést, az Ultra Low Emission Zone (ULEZ) nevű, a levegő védelme ürügyén folyamatosan működő és ellenőrző kamerarendszer kiterjesztését az egész brit fővárosra.

A kamerarendszer célja, hogy kiszűrjék mindazokat az autósokat, akik szennyező kategóriába tartozó járművekkel közlekednek Londonban. Amely autók nem felelnek meg a kibocsátási sztenderdeknek, 

napidíjat kell fizetniük az ellenőrzött zónában, 

amit augusztus 29-én terjesztenek ki London egész területére. Jelenleg 12 és fél fontot (mintegy 5500 forintot) kell fizetni naponta a járművek után.

Az ULEZ kamerarendszere minden járművet figyel, észleli a rendszámokat, és azokat ellenőrzi az adatbázisban, hogy a kocsi után kell-e fizetni a díjat a zónán belül. Ha valaki nem fizetett az utazás előtt, akkor a rendszer értesít erről, és 21 napon belül meg kell fizetni a díjat. Akik nem fizetnek, azok büntetést kapnak.

A rendszert nem lehet kijátszani, 

a kamerák a hét minden napján, éjjel-nappal figyelni fogják a rendszámokat. A kamerákat most is folyamatosan telepítik, végül 2750 kamera fog kikerülni London utcáira.

Sokan kritizálják az ULEZ rendszert, London egyes konzervatív vezetésű külső kerületei a bíróságon is megtámadták a rendszer kiterjesztését, de elbukták az ügyet, az ULEZ ki lesz terjesztve egész Londonra.

A legális tiltakozás után most viszont az illegális ellenállás bontakozik ki. 

A londoni rendőrség azt jelentette, hogy már most több száz kamerát megrongáltak, avagy elloptak az ULEZ rendszerből. A népi ellenállás a következő időszakban is előfordulhat. Az pedig, hogy a totális megfigyelő kamerarendszert a rendszámok leolvasásán kívül még mire lehet használni, a közeljövő nagy kérdése lesz Londonban.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: az ULEZ ellen tüntető londoniak (Jay Shaw Baker / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. augusztus 23. 08:51
"A kamerarendszer célja, hogy kiszűrjék mindazokat az autósokat, akik szennyező kategóriába tartozó járművekkel közlekednek Londonban" Ha-ha-ha! Jó vicc! A Londoniak fejére pisálnak és azt mondják esik. Hamarabb eljönnek a 15 perces gettók, mint ahogy azt bárki gondolná.
fraktoaster
2023. augusztus 22. 22:02
London Monitor
patópál
2023. augusztus 22. 19:23
Árulkodó a "jogvédő" gecik síri csendje a témában.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 22. 19:22
>>>Zsolakomarom 2023. augusztus 22. 19:20 Nem a kozlekedest figyelik<<< De nem ám. Komárnói rendszámú oktáviákat keresnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!