Ezekről beszélgethet majd Orbán és Erdoğan

2023. augusztus 18. 15:01

A török államfő augusztus 20-án érkezik Magyarországra, ekkor magyar–török csúcstalálkozó lesz a Karmelitában. Megtudakoltuk, miről lehet majd szó.

2023. augusztus 18. 15:01
null

Augusztus 20-án egynapos látogatást tesz hazánkban Recep Tayyip Erdoğan török elnök. De vajon miről lesz szó? Erről kérdeztük Egeresi Zoltán Törökország-szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Mint Egeresi elmondta: a felek előkészítik a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését, amelyet az év végén tartanak meg Budapesten.

A mostani találkozó ennek csak egyfajta nyitánya, nem hiszem, hogy nagy bejelentések követnék. Orbán Viktor alapvetően baráti látogatásra várja Erdoğant, amit az is jelez, hogy éppen a nemzeti ünnepre időzítette a meghívását. Ráadásul addigra megkezdődik az atlétikai világbajnokság is, vagyis 

több szempontból is nagyon jól lehet reprezentálni, milyen jó formában van a magyar főváros”

 – mondja Egeresi Zoltán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa szerint a találkozón  három nagy témakört azért valószínűleg érinteni fognak. Az egyik a szokásos migrációs kérdés, ami a törököknek ugyanolyan fontos, mint nekünk: Törökország a Balkán kapuja, így az Afganisztánból, Szíriából vagy más országokból érkező migránsokkal kapcsolatos problémák mindennaposak. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A második a biztonságpolitika kérdése. Magyarország és Törökország az orosz–ukrán háború ügyében hasonló álláspontot képvisel. Orbán Viktor még márciusban a Türk Tanács ankarai ülése után kijelentette, hogy a türk államok „a béke hangját erősítik”, illetve hogy „Magyarország számára a legfontosabb az emberéletek mentése, és emberéleteket csak békével lehet menteni. Ezért Magyarország azt képviseli, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet, és legyenek béketárgyalások.” 

Egeresi Zoltán szerint 

Törökország  ugyanezt a gondolatot vallja a magáénak,

 azzal a különbséggel, hogy geopolitikai súlyából fakadóan valamennyivel nagyobb ráhatása van az ukrajnai eseményekre, így az oroszoknak is jobban kell kalkulálnia például a török politika változásaival. 

A gazdaságpolitika szintén nagy valószínűséggel szóba kerül majd a karmelita kolostor falai között, különös tekintettel az uniós gabonaszállítási megállapodás megújítására, valamint az energetikai együttműködésre. 

Magyarország számára  Törökország nagyon fontos partner az energiaellátásban: hazánk földgázellátását alapvetően a Török Áramlat vezeték biztosítja, és szeretnénk a fosszilis üzemanyagot visszagázosító török LNG-terminálokhoz is hozzájutni – utóbbiról már egy ideje folynak a tárgyalások 

Ami még felvetődhet esetleg, az 

a két ország közti hadiipari együttműködések köre.

 Mint ismeretes, a Magyar Honvédség 2020 decemberében bejelentette, hogy a Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 300 darab, négykerék-meghajtású, páncélozott, többcélú harcjárművet vásárol. A választás a török Nurol Makina által kifejlesztett és gyártott, már harci tapasztalatokat is gyűjtött Ejder Yalçın többcélú, moduláris járművekre esett; ez magyarul a Gidrán nevet kapta. Ezenkívül természetesen felmerülhet még a vasárnapi csúcstalálkozón Svédország NATO-csatlakozásának kérdése, illetve az a fontos évforduló is, miszerint éppen idén száz éve, hogy a modern kori Törökország – amely októberben ünnepli századik születésnapját – és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített. Európában mi voltunk ebben az elsők, így a 2024-es esztendő, erre is emlékezve a két ország közös kulturális éve lesz" –  említ még néhány potenciális témát Egeresi Zoltán.

A szakértő hozzáteszi azt is, hogy személyesen Orbán Viktor és Erdoğan, illetve a magyar és a török nemzet között remek a viszony:

 Törökország az a középhatalom, amivel jelenleg talán a legjobb Magyarország kapcsolata.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Recep Tayyip Erdoğan  és Orbán Viktor 2019. november 7-én a budapesti Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón. (Kisbenedek Attila / AFP)

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. augusztus 19. 08:40
Minden diplomáciai-politikai gesztus hasznos. Ebbe a sorba illeszkedik az Erdogan-látogatás.
Kozmosz
2023. augusztus 19. 02:13
MTom, annyira igen, hogy kinyalhasd. Persze előtte még tisztára kell mosnod a barna nyelved.
MTom
2023. augusztus 19. 01:59
Elegge be tud meg hajolni a dagadek ?
Kozmosz
2023. augusztus 19. 01:38
Két nyugodt, hazáját szerető, munkájához értő politikus. Megbeszélésük előremutató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!