Extra védelem: szigorú biztonsági intézkedések várhatók Erdogan látogatásakor, mutatjuk, miért

2023. augusztus 18. 14:37

A török államfő az egyik legjobban védett személy a világon. Horváth József biztonságpolitikai szakértő elmondta a Mandinernek, mi az oka a szigorú védelemnek.

2023. augusztus 18. 14:37
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy már ismert, Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a hétvégi nemzeti ünnepen munkalátogatásra érkezik hazánkba Recep Tayyip Erdogan török elnök. A magyar-török csúcstalálkozóra augusztus 20-án kerül sor a Karmelita kolostorban. Török sajtóértesülések szerint Erdogan diplomáciai körútba kezd, amelynek Magyarország lesz az első állomása, de az elnök már aznap elhagyja Magyarországot.

Erdogan nem először jár Budapesten, legutóbb 2019 novemberében tett látogatást hazánkban és akkor közös sajtótájékoztatót is tartott a magyar kormányfővel. A török elnök akkor találkozott Áder János akkori köztársasági elnökkel, ellátogatott Gül Baba türbéjéhez is. 

Az akkori látogatást is komoly biztonsági intézkedések és útlezárások kísérték, már csak azért is, mert tüntetést is tartottak a fővárosban Erdogan ellen.

Ám ilyen intézkedéseket nem csak nálunk léptetnek életbe: 2018-ban Németországban ötezer rendőr vigyázott a biztonságra a török elnök látogatásakor, 2017-ben Szerbiában pedig a helyi sajtó szerint szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök ottlétekor. 

 

Megkérdeztük Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, hogy mire lehet majd számítani Erdogan hétvégi, budapesti látogatásakor.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elmondta: a legkomolyabb kockázati tényező egy másik ország első emberének látogatásához képest most az, hogy a mindenkori török elnök a kurd radikálisok, azaz a Kurd Munkáspárt (PKK) célkeresztjében van; 

a kurdok első számú ellenségüknek tekintik Törökország mindenkori vezetőit. 

„Tekintettel arra, hogy a kurdoknak nagyon erős pozíciói vannak Európa-szerte, ezért kiemelten kell kezelni ezt a veszélyt. Ilyenkor a társszolgálatokkal, külföldi partner-szervekkel is fel kell venni a kapcsolatot, hogy van-e bármilyen információjuk potenciális veszélyről, így például, hogy nem akarnak-e kurd radikálisok hazánkba beutazni az elnök látogatása idején” – fejtette ki Horváth József.

„Másrészt egy erős középhatalom, a NATO második legerősebb hadseregét vezető államfő utazik Magyarországra, ezért szintén indokoltak a kiemelt intézkedések, amelyek garantálják az ő biztonságát” – tette hozzá. Minden részletesen ki van dolgozva, az elnök fogadásától a szálláson, a fővároson belüli utazáson keresztül a folyamatos egészségügyi ellátás biztosításáig.

A szakértő az elnök útvonalának biztosítása kapcsán kitért arra, hogy a hatóságoknak tudniuk kell például, hogy ott, ahol az elnöki konvoj elhalad, lakik-e bárki, aki potenciális merénylő lehet vagy éppen mentális állapota miatt lehet veszélyes.

Nagyon aprólékos munkát kell ilyenkor elvégezni, a rendvédelmi szervek, a titkosszolgálatok, a rendőrség, a TEK és adott esetben a honvédség bevonásával, hiszen a légteret is biztosítani kell

– hangsúlyozta a szakértő. Hetekkel vagy akár hónapokkal a látogatás előtt elkezdődnek az egyeztetések a két fél között, amelynek során figyelembe kell venni, hogy az elnököt védő biztonsági csapatnak milyen elvárásai vannak. Ez érintheti az elnöki szállást, a szállítást végző gépjárműveket, vagy éppen a konvoj összeállítását.

A háztetőn lévő mesterlövészek csak a „látványpékség”, ennél sokkal komolyabb háttérmunka folyik a biztosítás terén – hangsúlyozta Horváth József. 

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök fogadja a török elnököt a Sándor-palota előtt a Szent György téren 2019. november 7-én.
(Fotó:MTI/Illyés Tibor)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Swansea2688
2023. augusztus 18. 18:26
Ki... idegesítő ez a mutatjuk!
Stingary76
2023. augusztus 18. 18:13
A Momentum mozgalom remélem, hogy bátor lesz és oda megy megdobálni Erdogant petárdával Fekete Győr András.
Zokni
2023. augusztus 18. 16:56
Ünnep? Na hiszen. Megünnepelik az Alkotmányt? Ezek?
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 18. 16:33
>>>Sztrovacsek 2023. augusztus 18. 14:46 Amerre jár, onnan a kóbor macskák is ki lesznek tiltva.<<< Miután elment onnan? Vagy? Töki nem lenni magyar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!