Akik erotikus képekkel jutalmazzák Ukrajna segítőit

2023. augusztus 11. 15:18

Az ukrajnai háborús ellenállás közösségi finanszírozásának egyre különösebb megnyilvánulási formái vannak.

2023. augusztus 11. 15:18
null
Nagy Gábor

Nagy Gábor és Veczán Zoltán írása

Ott folytatjuk, ahol az előzőt abbahagytuk: merthogy nemcsak a putyinos vécépapír megy nagyot a világhálón, a közösségi finanszírozás is, amelynek van egy minden eddiginél különösebb leágazása:

mégpedig a Teronlyfans.

Ez egy olyan online felület, ahol az eddig személyre, ízlésre szabott, netán partnerfelhasználású, de friss erotikus fényképeket lehet beküldeni azoknak, akik ezeket kérik, s akik számlákkal bizonyítják, hogy már utaltak is pénzt az ukrán hadsereget segítő alapok valamelyikébe. Például az ukrán Azov-ezrednek. Csalni, alkudni nem ér, egy fotót csupán egyszer lehet felhasználni.

A hangsúly azonban itt az erotikán van, s nem a segélypornón (hiába jött össze eddig több mint 700 ezer dollár) – állította Nasztya Kucsmenko, a csoport egyik alapítója, úgy pontosítva krédójukat: „Nem a test tárgyiasításáról szól, hanem arról a szabadságról, hogy úgy használd a tested, ahogy szeretnéd. Az emberek hasznosság akarják magukat tenni.”

Természetesen ennél nyíltabban is fel lehet venni a „fegyvert” a megszálló moszkvai rezsimmel szemben, 

de még úgy, hogy a fotelt és annak tizenöt méteres körzetét ne kelljen elhagyni.

Itt van például az Ajándék Putyinnak elnevezésű oldal, amit Ukrajna megtámadása után pár hónappal indított Dalibor Dedek cseh üzletember. (De a háttérben – nyilvánvaló jogi szempontok miatt – ott figyel a cseh védelmi tárca, Ukrajna prágai nagykövetsége; valamint Dana Drabova atomfizikus, politikus.)

A portál gyakorlatilag webshopként működik, bármihez hozzá lehet jutni járulni: 

víztisztító tablettáktól kezdve mobil légvédelmi rendszereken át rakétavetőkig, drónokig.

Utóbbi üzletág annyira felpörgött az orosz agresszió következtében, hogy külön elnevezést is alkottak Ukrajna segítői: dronáció. (E pontnál elsősorban a török fejlesztésű Bayraktar típusú eszközökre gondolunk, amikről egyébiránt még dal is íródott.)

Dedekék állítása szerint 

az itt befizetett eurómilliók az ukrán követség bankszámlájára folynak be,

 a fegyverek beszerzése pedig az ukrán hadsereggel egyeztetve történik. A logisztikát a prágai védelmi tárca biztosítja.

A közösségi fegyverfinanszírozás más országokban is dívik – hasonló metódussal. Hollandiából, Egyesült Királyságból dronációval lehet kiállni Kijev függetlensége mellett, ahogy Franciaországból is. Előbbi az Eyes on Ukraine névre hallgat, utóbbi a Fight Back For Ukraine-re. Ám lehet kifejezetten katonai járművekre is gyűjteni, ezért hozták létre például a KOLO-t – igaz, itt már a humanitárius segítség is feltűnik, nem csak a politikai merchandise és a közösségi fegyverfinanszírozás. Épp úgy, mint a lengyel Zbroimy Ukraine névre hallgató oldalon, bár itt azért még a militarizmus viszi a prímet.

Végül meg kell említenünk a Saint Javelin nevű szájtot – amely a világ egyik legjobb irányított páncéltörő rakétájáról kapta a nevét. (Az ukránok csodafegyveréről ITT írtunk részletesebben! Múzika úgyszintén született róla.) A Saint Javelin valahol a fentebb említett „Ajándék Putyinnak” névre hallgató webshop, illetve a többi, közösségi fegyver-finanszírozásnak felületet adó portál között áll. Nem csupán az „egyházi” jellege miatt.

Lehet itt vásárolni mindenféle matricát, HIMARS-os pólót, krími beach party-inget; a befolyt dollármilliókból pedig a vállalkozás mögött állók

beszereznek különböző fegyvereket, amikre az ukrán ellenállóknak szüksége lehet.

De mi a véleménye egy biztonságpolitikai szakértőnek a közösségi finanszírozásról?

„Az összes ilyen hadi eszköznél, de még a kettős felhasználású termékeknél, mint például a chipeknél vagy az alumíniumpornál, amit egyébként nem csak a szépségiparban, hanem robbanóanyag előállításához is használnak, komoly ellenőrzési rezsim működik a nyugati államokban” – mondja a Mandinernek Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója. „Ahol fegyverek lehetnek, ott lecsap az állam.

Attól tehát nem kell tartani, hogy a közadakozásból vásárolt, Ukrajnának szánt fegyverek rossz kezekbe kerülnének.

Például szélsőséges nézeteket valló vagy más terrorista csoportok kezébe. De az visszaélésre adhat okot, ha egy közösségi kezdeményezés nem tud részletest választ adni arra, hogy igazából hol is kötnek ki az állampolgárok adományai.”

 

Nyitókép: Teronlyfans

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. augusztus 13. 04:18
Mindig szomorú, ha egy fiatal lány a testével kénytelen fizetni valamiért. De hogy ennyire feleslegesen fizessen, az egyenesen tragédia!
Gullwing
2023. augusztus 11. 19:36
"az itt befizetett eurómilliók az ukrán követség bankszámlájára folynak be, a fegyverek beszerzése pedig az ukrán hadsereggel egyeztetve történik." Ja Európa legkorruptabb országában....
Zsolakomarom
2023. augusztus 11. 19:21
„Nem a test tárgyiasításáról szól, hanem arról a szabadságról, hogy úgy használd a tested, ahogy szeretnéd. Az emberek hasznosság akarják magukat tenni.” ...irta a torogg xultan
Zolotarjov
2023. augusztus 11. 16:34
Madonna nem ajánlkozott fel az jntenzívről..? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!