Washington Post: Ukrajna fel akarta robbantani az Északi Áramlatot, és ezt az amerikai vezetés is tudta

2023. június 06. 21:12

Sem a Fehér Ház, sem a CIA, sem Kijev nem volt hajlandó kommentálni a lap értesüléseit.

2023. június 06. 21:12
null

Az Északi Áramlat rejtélyes felrobbanása előtt három hónappal már tudomása volt arról a Biden-kormányzatnak, hogy az ukrán hadsereg egy maroknyi csapattal szabotálni akarja a gázvezetéket – írja a Washington Post. A lap szerint ez az információ egy „szövetséges” európai államtól került a CIA-hez 2022 júniusában, ezt az országot azonban a Washington Post nem nevesítette. A lap szerint a jelentést a US Air National Guard egyik embere szivárogtatta ki Discordon keresztül.

A rendkívül konkrét részletek, amelyek a szabotázsakcióban résztvevők számát és a támadás módszereit is tartalmazzák, azt mutatják, hogy a nyugati szövetségeseknek már jó ideje volt alapjuk arra, hogy Kijevre gyanakodjanak. Ez az elmúlt hónapokban csak megerősödött, mivel a német hatóságok nyomozói olyan bizonyítékokat tártak fel a robbantással kapcsolatban, amelyek feltűnő hasonlóságot mutatnak azzal, amit az európai állam titkosszolgálata szerint Ukrajna tervezett. A dokumentum azt is leírja:

az ukránok azt tervezték, hogy Volodimir Zelenszkij elnököt nem avatják be az akcióba, hogy így hitelesen tagadhassa az ukrán fél felelősségét a gázvezeték felrobbanásában.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, 2022 szeptemberében szabotázsakciót hajtottak végre az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezeték ellen. Az eset után megindult a mutogatás, az amerikai fél Oroszországot sejtette az akció mögött, ennek ellenére azonban beszédes, hogy az amerikai külügyminiszter a felrobbant gázvezeték kapcsán azt találta nyilatkozni, hogy az egy „óriási lehetőség”.

Mindenesetre a Washington Post megkereste a kiszivárgott jelentéssel kapcsolatban a Fehér Házat, a CIA-t az ukrán vezetést is, de választ egyikőjüktől sem kapott.

Nyitókép: Olivier Douliery / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik