Németország nem viccel: négyezer katonát küld Litvániába

2023. június 26. 16:35

A katonákat állandó jelleggel küldik a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében.

2023. június 26. 16:35
null

Németország négyezer katonát küld Litvániába állandó jelleggel a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében – közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn vilniusi látogatása során.

Pistorius aláhúzta:

a német hadsereg kész a tartós litvániai jelenlétre megemelt létszámban is,

ha előtte létrejön a katonák elszállásolásához és gyakorlatozásához szükséges infrastruktúra.

A német tárcavezető a német és a litván hadsereg közös NATO-hadgyakorlatának megfigyelésére érkezett a balti országba. A jelenlegi már a harmadik hasonló hadgyakorlat, a tervek szerint július 7-ig tart.

Németország ezer katonát és háromszáz harckocsit szállított a 41. gépesített gyalogsági dandárból Litvániába, ahol a NATO keleti szárnyán szükséges védelmi feladatokat gyakorolnak. A pabradei gyakorlótér kevesebb mint kétszáz kilométerre fekszik a kalinyingrádi orosz enklávétól.

A hadgyakorlatra Jens Stoltenberg NATO-főtitkár,

valamint a NATO legfőbb politikai döntéshozó testületének számító Észak-atlanti Tanács (NAC) nagykövetei is kilátogatnak Gitanas Nauseda litván elnök és Arvydas Anusauskas védelmi miniszter kíséretében. A litván elnök hétfőn újból a NATO keleti szárnyának megerősítését kérte.

(MTI)

***

***

Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisfrocs
2023. június 27. 15:27
Német o. ébredezik https://fb.watch/lqCAnov2oX/ Erdemes meghallgatn.
Uztu
2023. június 26. 17:01
Csak Wagnernek 25k embere van/volt 100k ukrán átkozza nevüket a másvilágon. Majd pont 4k német fog valamit is elérni?
renoman
2023. június 26. 16:54
Fasiszták liberálisálcában közelednek megint az oroszhatárhoz. Egyszer már megégtetek ezzel, de azért csak próbálkozzatok.
Mortis Rigor
2023. június 26. 16:53
39-ben már németország ezen dolgozott és csak most foglalja el európát, békésen. Kár volt ezért akkora háborút rittyenteni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!