Litván elnök: Mindent megteszünk, hogy a német katonák otthon érezzék magukat nálunk

2023. május 30. 21:35

Litvánia további NATO-csapatok felvonultatását kéri a határán.

2023. május 30. 21:35
null

Erősebb NATO-jelenlétet szorgalmazott a szövetség keleti szárnyán Gitanas Nauseda litván elnök az Ukrajna elleni orosz háború folytatódása miatt.

„Ez frontvonal, amelynek nagyon erősnek kell lennie. Lég- és rakétavédelemre, valamint a szövetség megerősített jelenlétére van szükségünk a térségben” – jelentette ki Nauseda, miután Vilniusban tárgyalt kedden Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

„Németország hosszútávú elkötelezettsége Litvánia biztonsága iránt elengedhetetlen a NATO egész keleti szárnya számára” – jelentette ki a litván elnök.

– tette hozzá.

Steinmeier fejet hajtott Litvániának a szabadságért folytatott több évszázados harca előtt, és megígérte Németország segítségét egy Litvánia elleni esetleges orosz agresszió esetére. A litvánokban „elnyomhatatlan vágy ég a szabadság iránt, és ellenálltak a külföldi uralomnak és alávetettségnek” – jelentette ki a német elnök.

– tette hozzá. 2022 ősze óta Berlin tartalékos dandárt tart készenlétben Németországban arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Litvániát. Jelenleg egyetlen német parancsnoki poszt működik Litvániában, mintegy húsz katonával az országba telepített fegyverekkel és felszereléssel. További 760 német katona állomásozik Litvániában a Bundeswehr vezette NATO harci egység keretében.

(MTI)

***

 

A nyitóképen Frank-Walter Steinmeier és Gitanas Nauseda és. Fotó: SOEREN STACHE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik