Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Scholz: A német hadsereget következetesen Közép- és Észak-Európa védelmére alakítjuk át

2023. május 26. 20:58

A német kancellár nyitva hagyta azt a kérdést, hogy pontosan hány német katonát készülnek Litvánia területén állomásoztatni.

2023. május 26. 20:58
null

Olaf Scholz német kancellár pénteki észtországi látogatásán megerősítette: hazája elkötelezett a balti NATO-szövetségesek védelme mellett egy ellenük irányuló esetleges támadás esetén.

Scholz mindemellett nyitva hagyta azt a kérdést, hogy pontosan hány német katonát készülnek Litvánia területén állomásoztatni egy korábbi ígéret alapján, miszerint egy 3-5 ezer fős dandárt küldenek a balti országok védelmére. „Továbbra is kényes a biztonsági helyzet itt, a Baltikumban, a NATO keleti szárnyán” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus észt, lett és litván hivatali kollégái oldalán.

„Hogy ismételten világossá tegyük:

– hangoztatta Scholz. Mint mondta, a szükséges lépéseket előkészítették. „A német hadsereget következetesen Közép- és Észak-Európa védelmére alakítjuk át” – tette hozzá.

Scholz mindenkit megnyugtatott

Scholz mindemellett arról biztosított mindenkit, hogy az Ukrajnának szállított német fegyvereket nem fogják bevetni Oroszország területén. A német hadsereg 2022 őszétől fogva tartja készenlétben a Vorpommern nevű dandárt Litvánia védelmére. Ugyanakkor Litvániában eddig mindössze egy harcálláspontot építettek ki, amelyben mintegy 20 katona teljesít szolgálatot.

A létesítmény arra szolgál, hogy ott fegyvereket és egyéb hadfelszerelést tartsanak készenlétben.

Szükség esetén így tíz napon belül képesek átvezényelni a katonákat Németországból.

Ezenfelül további 760 német katona szolgál Litvánia területén egy német vezetésű NATO-harccsoportban.

(MTI)

***

***

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. május 27. 16:50
Ja, hiszen a nyugati rész már iszlám lesz.Akkor most ki mit véd, ki ellen?Tiszta hülyék ezek ott.
Vasalo
2023. május 27. 14:10
Ugy Hitler is öszinte barátságból rohanta le egész kelet Europát. Nincs itt semmi keresnivaloja az uj Scholzbaerbockmachtnak.
masikhozzaszolo
2023. május 27. 09:13
Ez olyan 1944. március 19-eies.
Chardonnay99
2023. május 27. 08:26
Azért ugye, nem lesz újabb 1944. március 19?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!