NATO-főtitkár: A szövetség ajtaja nyitva áll Ukrajna előtt

2023. június 16. 20:49

A tagságról maga Ukrajna fog dönteni, és Oroszországnak nem lesz lehetősége ezt megakadályozni.

2023. június 16. 20:49
null

A NATO-szövetségesek egyetértenek abban, hogy Ukrajna az elmúlt évtizedben közelebb került a csatlakozáshoz, ezért szövetségünk ajtaja nyitva áll előtte – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár Brüsszelben.

Stoltenberg a szövetség védelmi minisztereinek találkozóját lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

a tagságról maga Ukrajna fog dönteni, és Oroszországnak nem lesz lehetősége ezt megakadályozni.

Nem tudjuk, mikor ér véget ez a háború, de amint befejeződik, olyan keretet kell létrehoznunk, amely garantálja Ukrajna biztonságát” – emelte ki.   

Mint mondta: a szövetség egy NATO-Ukrajna Tanács nevű formáció létrehozásán dolgozik, amely egyenrangú partnerséget nyújt Kijevnek a szervezetben a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos döntésekben. Hozzátette, hogy a közelgő vilniusi csúcstalálkozón

az új tanács első ülését Volodomir Zelenszkij ukrán elnök részvételével szeretnék megtartani.   

 

 

A NATO-tagállamok közel vannak ahhoz, hogy megállapodjanak egy új közös védelmi tervben.

A vilniusi csúcstalálkozón lépéseket fogunk tenni védelmünk további erősítésére.

– jelentette be.   

Stoltenberg kitért arra is, hogy összeült a szövetség nukleáris tervezési csoportja, megvitatandó a jelenlegi biztonsági környezet nukleáris vonatkozásait és a NATO nukleáris elrettentő erejének folyamatos frissítését. Kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Oroszország atomfegyvereket tervez telepíteni Fehéroroszországba, hogy Irán és Észak-Korea folytatja nukleáris és rakétafejlesztési programját, valamint hogy Kína sem áll meg a nukleáris fejlesztésben.

 

 

(MTI)

 

Nyitókép: STR / NurPhoto / AFP

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. június 17. 21:50
Nna, ennyit ér a "média" .... nem azt mondta, Feri!! .... :D "... And that it is a decision for Allies and Ukraine to make. Russia does not have a veto." https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_215694.htm "... És hogy a szövetségesek és Ukrajna döntése hogy meghozza. Oroszországnak nincs vétója." MTI rulez .... :-DD :-((
Kikivagyok
2023. június 17. 19:25
Amennyiben ez a tanács megvalósul, a NATO ténylegesen részese lesz a háborúnak. Ha ezt a lépést Magyarország nem tudja megakadályozni, vigye népszavazásra a NATO tagság kérdését. Akkor nekünk nincs helyünk ebben a szervezetben. Értjük mi az Ukrajna imádatot, hatalmas biznisz ez a nagyhatalmaknak, de emberek élete, vére árán?
Box Hill
2023. június 17. 16:32
Ilyen igazsága volt a Hitler-ellenes háborúnak is.
citromosParizer
2023. június 17. 14:31
a hülye csicskája most nyomta a pecsétet a végtelenített konliktusra :) vagyis amíg lesz ukrán, aki meghalljon a nyugati érdekekért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!