Őrizetbe vették a volt skót miniszterelnököt

2023. június 11. 17:05

Időközben már szabadlábra is helyezték. Ugyanakkor a rendőrség közölte, a vizsgálat folytatódik.

2023. június 11. 17:05
null

Őrizetbe vették vasárnap Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnököt a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) korábbi vezetőjét a párt finanszírozásának ügyében hosszabb ideje folyó rendőrségi vizsgálat keretében. 

A skóciai rendőrség (Police Scotland) vasárnapi közleményében csak annyi szerepel, hogy az SNP-vizsgálat ügyében egy 52 éves nőt vettek őrizetbe, de az összes brit médiaorgánum, köztük a BBC közszolgálati médiatársaság egyértelmű és egybehangzó értesülése szerint Nicola Sturgeonről van szó.

Sturgeont néhány órával később, vádemelés nélkül szabadlábra helyezték, de a rendőrség közölte, hogy a vizsgálat folytatódik.

Néhány hete a férjét is őrizetbe vették

Néhány hete a volt skót kormányfő férjét, Peter Murrellt,

az SNP volt pénztárnokát és pártigazgatóját is őrizetbe vették ugyanebben az ügyben,

és még aznap szabadlábra helyezték, de rendőrség annak idején hangsúlyozta, hogy Murrell szerepének kivizsgálása folytatódik.

Nicola Sturgeon február 15-én, nem sokkal férje őrizetbe vétele előtt, teljesen váratlanul lemondott az SNP vezetői tisztségéről és a skót miniszterelnöki posztról.

Indoklásában több okot is felsorolt – köztük elsősorban azt, hogy megítélése szerint túlságosan „polarizált” vélemények alakultak ki róla a választók körében –, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz.

Azóta utódját is megválasztották és beiktatták Humza Yousaf, az SNP-kormány volt egészségügyi minisztere személyében.

A párt elsődleges programja Skóciát függetlenné tenni

Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A Skót Nemzeti Párt azóta rendszeresen hangoztatja, hogyelengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.

Yousaf legutóbb éppen a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorába jelentette ki, hogy az SNP elsődleges politikai programja továbbra is a skót függetlenség, és a párt a jövőre esedékes brit parlamenti választások kampányának középpontjába is ezt állítja.

(MTI)

Nyitókép: ANDY BUCHANAN / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 13. 09:27
Javítás: Bocs elírtuk! Őrizetbe vették a magyar miniszterelnököt!!!
EX_Terminator
2023. június 12. 06:11
woke hulladék azt kapta amit megérdemelt.
Oldalkosár
2023. június 12. 01:16
Egyszersmind a skót függetlenedési törekvés szimbolikus találatot kapott. Az elszakadási ügy valószínűleg hosszú időre jegelve. Ezt az adu ászt (lám, az elszakadáspárti politikusok bűnözők!) - az uniópártiak minduntalan ki fogják használni.
MaBaker
2023. június 12. 01:13
Mocskos covidnáci buzilobbista abortuszpárti picsa. Életfogytot érdemelne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!