Gondok az EP-ben: az OLAF és az Európai Ügyészség is több tucat ügyben nyomozott, kérdéses, lett-e bármilyen eredménye

2023. június 01. 09:00

Egy friss jelentésben szabályosan számon kérték a Parlamentet ezekben az ügyekben. De volt zaklatás is.

2023. június 01. 09:00
null
Varga Mátyás

Mint ahogy arról már korábban írtunk, május 10-én az Európai Parlament képviselői megszavaztak egy úgynevezett „mentesítési jelentést”, a 2021-es évre vonatkozóan. Cikksorozatunk első részében azt vizsgáltuk meg, az EP hivatalos utazási irodája hogyan volt képtelen hivatalos kiküldetést szervezni a képviselőknek, mégpedig azért, mert amerikai; azt, hogy az EP önkéntes nyugdíjpénztára gyakorlatilag kiürült; valamint azt, meg akartak oldani egy becsületességi problémát, ami egy adatbiztonsági problémához vezetett.

Gondok az EP-ben: amerikai érdekek figyelembe vétele, nyugdíjból gyárthatott kazettás bomba, napi többszáz eurós visszaélések

Kijött egy új jelentés az EP-ről, mi pedig összeszedtünk egy csokorra való érdekességet!

Cikksorozatunk második részében azt jártuk körbe, hogy az EP meglehetősen méltányosan megkerülte a jobb munkakörülményekért sztrájkoló tolmácsokat, nem tudnak mit kezdeni a jól fizetett uniós állás után NGO-kba beejtőernyőző tisztségviselőkkel, valamint meglepően sok dolgot csennek el a Parlamenten belül.

Mi is ez a „mentesítési jelentés”?

Az éves mentesítési eljárás gyakorlatilag annyit tesz, hogy az EP-képviselők átnézik az egyes uniós intézmények és ügynökségek belső költségvetését és munkamódszereit, azok teljesítményéről pozitív vagy negatív véleményt alkotnak és összeállítják a kritikák és a követendő ajánlások listáját. Hivatalosan ezzel a politikai felelősségre vonhatóságot akarják garantálni, a gyakorlatban viszont ezeknek a jelentéseknek szinte semmi következményük nincs.

Megjelennek, senki sem olvassa el őket, majd szépen megy minden tovább.

Most viszont az MCC Brussels szakértőinek segítségével kimazsolázgattunk az Európai Parlamentről szóló, 2021-re vonatkozó jelentésből 10 érdekességet. Természetesen, a jelentés a strukturáltságában és szövegezésében szinte a teljeskörű átláthatatlanságra törekszik. De jöjjenek a további részletek!

8. Az OLAF és az Európai Ügyészség is nyomozott EP-ben, csak (szinte) senki sem tud erről

A 2021-es évben az Európai Csalás Elleni Hivatal – ismertebb nevén OLAF – 18, az Európai Ügyészség – kevésbé ismert nevén EPPO – pedig 3 ügyet vizsgált, amelyekben az EP így vagy úgy érintett volt. Mint ahogy a jelentés fogalmazott, „amelyben a képviselők pénzügyi és szociális jogosultságaival, valamint a politikai struktúrák finanszírozásával kapcsolatos kérdésekben a Parlament érintett”.

Magyarra lefordítva: összesen 21 ügyben nyomoztak jogosultsággal és finanszírozással való visszaélések kapcsán.

A nyomozások nem is voltak eredménytelenek, bár messze nem mindegyik fejeződött be: az OLAF 18 vizsgálatából 4 vezetett „pénzügyi ajánlásokat tartalmazó jelentéshez”, egy „fegyelmi ajánlásokat tartalmazó zárójelentéshez”, öt esetben pedig megszüntették az ügyet, nyolc pedig még 2022-ben is folytatódott – ami már jelen mentesítési jelentés hatályán kívül esik.

Megjegyezték, az OLAF 5, a Parlament személyzetét érintő ügyben nyomozott, amelyből kettőt lezártak mindenféle ajánlás nélkül (magyarra fordítva eredmény nélkül), három pedig még 2022-ben is futott. Az Európai Ügyészség se volt sokkal gyorsabb, ugyanis a fent említett 3 ügyből egyik se lett 2021-ben lezárva.

Érdekesség, hogy a mentesítési jelentésben szabályosan számon kérték az EP-t, hogy az OLAF ajánlásait a lezárt ügyek kapcsán teljes mértékben végrehajtották-e, valamint a szabálytalanul kifizetett közel kétmillió eurót (1.837.000 EUR) behajtották-e. 

Afféle „hab a tortán” jelleggel zaklatásról is írtak a mentesítési jelentésben, 2021-ben összesen hat képviselő ellen indítottak zaklatási ügyet, 2020-ról pedig négy volt függőben. Viszont a 2021-ben lezárt négy ügyben nem állapított meg a nyomozás zaklatást, valamint felhívták a figyelmet arra, hogy a szükségesnél jóval tovább húzták ezeket az ügyeket, a nyomozás több esetben több mint egy évig tartott.

9. Egy euró árkedvezmény a gyakornokoknak

Természetesen a listánkban található ügyek nem nyomnak ugyanakkora lantba a képzeletbeli mérlegünkön. Vannak jóval kisebb hatású érdekességek is. Ilyen a kilencedik pontunk: a mentesítési jelentésben panaszkodnak arra, hogy

az Európai Parlament étkezdéiben a gyakornokoknak csupán egyetlen egy eurónyi árkedvezményük volt 2021-ben.

A jelentés pedig arra kéri az EP igazgatását, hogy vizsgálják felül a „szimbolikus és elégtelen” árengedményt.

10. Használhatatlan berendezések és inkonzisztens koronavírus-biztonsági intézkedések

A COVID-19 járvány értelemszerűen nagy hatással volt az Európai Parlamentre is. A mentesítési jelentésből az derült ki, hogy Brüsszelben, Luxemburgban és Strasbourgban összesen 5.757.447 euróért építettek ki tesztközpontokat, amellett, hogy az oltási kampányhoz a helyi hatóságok adták ingyen és bérmentve a vakcinákat, minden egyéb felmerülő anyagot, valamint ők voltak a szervezők is.

A testhőmérséklet ellenőrzését viszont már nem sikerült logikusan megoldani.

A mentesítési jelentés arról ír, hogy az Európai Parlamentben bár előírták az épületekbe belépő emberek testhőmérsékletének ellenőrzését, egyrészt a több mint félmillió euró értékben vásárolt eszközök már jó ideje a raktárban porosodnak (ez mondjuk nem baj, lecsengett a koronavírus járvány), másrészt pedig gyakran előfordult, hogy azért nem engedték be az embereket, mert a nyári napon nemes egyszerűséggel melegebbek voltak.

Azok pedig akiknél egyszer megtagadták a belépést, röviddel később egyszerűen újra próbálkozhattak, hiszen nem vezettek be semmit se ez ellen.

A jelentésben pedig sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy nincsen semmilyen módszerük arra, hogy értékelhessék a több mint félmillió euró értékű eszközök hatékonyságát – mindezt úgy, hogy van az EP-nek egy olyan elve, ami elvileg előírja, hogy a közpénzek felhasználásának minden esetben lehetővé kell tennie a kiadások szabályszerűségének és felhasználásuk hatékonyságának ellenőrzését.

Bár az EP mentesítési jelentésének a végére értünk, az Unió háza tájáról további érdekes történetek várhatóak...

Nyitókép: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. június 01. 14:17
az EP es EB mindenek felett all, mint ahogy ez egy mukodo diktaturaban szokas, igy soha el nem itelnek ott egy gazfickot sem !
states
2023. június 01. 11:09
Ja persze, majd jól kivizsgálják saját magukat. Rohadt korrupt brüsszeli komcsi csürhe.
tapir32
2023. június 01. 10:54
A konzervatív gondolat szerves fejlődése következtében megtartotta kapcsolatát a kultúrával. Ma már a konzervatív gondolat jelenti a fejlődést, a kultúrát, a jövőt. A konzervatívok feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében. A sorosista álcivil, politikai szervezetekkel szemben a valódi civil társadalom felépítése. A sorosista NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs! Csak fizetett alkalmazottaik vannak. Ne hidd el, amit terjesztenek! Európa jövője a keresztény konzervativizmus! A szabadság halálát a szabadság minden határon túl való kiterjesztése hozza el. A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom popperi utópiája egy anakronizmus. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! A balliberális demagógia kora lejárt!
tapir32
2023. június 01. 10:48
A jobboldal feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében! A sorosista álcivil, politikai szervezetekkel szemben a valódi civil társadalom felépítése! A sorosista NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs! Csak fizetett alkalmazottaik vannak. Ne hidd el, amit terjesztenek! Európa jövője a keresztény konzervativizmus! Ma ez a progresszív! A szabadság halálát a szabadságot minden határon túl kiterjesztő liberalizmus hozza el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!