Az Európai Bizottság megígérte: nem adják Ukrajnának a magyarok és a lengyelek pénzeit

2023. június 30. 14:08

Dana Spinant bizottsági főszóvivő-helyettes elmondta, hol a pénz.

2023. június 30. 14:08
null

Ismert: Orbán Viktor miniszterelnök azzal az igénnyel utazott ki tegnap az Európai Unió Tanácsának ülésére,

hogy megtudja, hol a pénz.

Az Európai Unió költségvetésének féléves felülvizsgálatának keretében ugyanis az Európai Bizottság arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy pótlólagos befizetésekre tart igényt, mert a helyreállítási alap közösen felvett hitelének kamata, valamint az Ukrajnának nyújtandó segítség és a brüsszeli bürokrácia működtetésének megemelkedett költségei miatt jövőre kifogyhat a pénzből az EU.

A magyar miniszterelnök és mások abbéli gyanúját, hogy az Európai Bizottság esetleg már a Magyarországnak és Lengyelországnak eddig ki nem fizetett helyreállítási pénzeknek is a nyakára hághatott, az Európai Bizottság igyekszik eloszlatni. Dana Spinant, a Bizottság főszóvivő-helyettese elmondta, a költségvetés-módosításra azért van szükség, mert „nem tudtunk a kezdetektől számolni a COVID-19, Ukrajna Oroszország általi megtámadása, az ezzel kapcsolatos energiaválság és a példátlan infláció által okozott finanszírozási igényeket”.

A bizottsági szóvivő ígéri, hogy jó célokat szolgál majd a pótlólagosan befizetett pénz. „Azt javasoljuk, hogy fordítsunk több forrást például az EU külső határainak jobb védelmére, EU-s iparunk versenyképességére, és Ukrajna finanszírozásának folytatására” – nyilatkozta Spinant.

Spinant határozottan állítja: hiánytalanul megvannak a brüsszeli kasszában Magyarország és Lengyelország eddig ki nem fizetett pénzei. „Lengyelország és Magyarország európai helyreállítási pénzei természetesen továbbra is el vannak különítve mindkét ország számára” – fogalmazott a szóvivő.

– tette hozzá.

A főszóvivő-helyettes szerint ahhoz, hogy Magyarország és Lengyelország hozzáférjen ezekhez a forrásokhoz, csak arra van szükség, hogy „megvalósítsák azon fontos reformokat, amelyek mellett elköteleződtek, hasonlóan a többi 25 tagállamhoz”.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 323 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajosbabos
2023. július 02. 15:56
von lier-ék becsapnak illtve azt akarják elhitetni hogy még meg van lé de már nincs meg Az egész eu egy nagy kamu!
Hajdúbüszkevarjú
2023. július 01. 20:18
Ki hisz már nektek te aszott kúrva? Az eu-s döntéshozók 90% -nak volt korrupciós ügye. Tehát zsarolhatóak, irányíthatóak. A kormány meg jobban tenné, ha készítene egy mérleget az uniós tagságunkról, aztán szépen elkezdene kampányolni a kilépés mellett. Mert az elég gáz, hogy mindennap telesírják a médiát, hogy Brüsszel milyen csúnya és gonosz, aztán kimennek aláírni egy újjabb szankciós csomagot! 2015-ben azt mondta a miniszter elnök úr, hogy megpróbálják jó irányba terelni az uniót. Nos. Eltelt 8 év, és csak rosszabb lett. Ideje lenne belátni, hogy ez nekünk káros. A szájkarate helyett, konkrét lépéseket kell tenni! Mert újra a szakadékba rántják az országot! Elég volt belőlük, semmi keresni valónk nincs egy táborban, az ellenségeinkkel!
syphax
2023. július 01. 15:28
"...Az Európai Bizottság megígérte:.." MEG. LÁÁRIFÁÁRI. ÉN MEG "MEGIGÉREM" HOGY AZ URSULA SZÁJÁBA FINGOK.....
Palatin
2023. július 01. 13:30
BIGOTT, BECSTELEN BRÜSSZELI BAGÁZS Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!