Lengyel képviselő Olaf Scholz tervéről: Ez egyenlő lenne a tagállami szuverenitás eltörlésével!

2023. május 21. 08:34

A német kancellár elvenné az országoktól a vétójogot a külpolitikai kérdésekben.

2023. május 21. 08:34
null

„Az egyhangúság elvének eltörlése – azokon a területeken, amelyeken még létezik – az EU Tanácsában történő szavazásoknál egyenértékű lesz az olyan országok, mint Lengyelország és a kisebb országok szuverenitásának elvételével” – mondta Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője a Lengyel Sajtóügynökségnek adott interjújában, kommentálva Olaf Scholz német kancellár európai parlamenti beszédét.

Legutko kifejtette, ha ilyen változások lépnének életbe, az rendkívül hátrányos lenne Lengyelország számára.

„Az olyan országok számára, mint Lengyelország és a kisebb országok, ez a szuverenitás de facto megvonásával érne fel. Ebben a csapatban vagy úgy lehet majd játszani, hogy az országok vagy »a kispadot melegítik«, azaz nincs befolyásuk a stratégiára és egyszerűen elfogadnak minden kedvezőtlen megoldást, vagy tehetetlenek lesznek, nem fogadják el azokat, de mégis kénytelenek lesznek végrehajtani. Egy ilyen rendszerből kaptunk ízelítőt a Fit for 55 esetében, amelyet jobbra-balra keresztülvittek. És mi van akkor, ha nem értettünk vele egyet? Az összes többi, számunkra kellemetlen dolog ugyanígy fog átmenni, sőt, még könnyebben is” – fejtette ki Legutko. 

„Ha már a demokráciáról és a tárgyalásokról beszélünk, a német kancellár nem titkolja, hogy »felelősséget« akar vállalni az unióért. A német vitában ez egy eufemizmus, amely a »vezetés« szót helyettesíti. Scholz tehát egyáltalán nem titkolja, hogy mi a célja, és hogy ennek eszköze az egyhangúsági szabály eltörlése. Fel kell tennünk magunknak egy teljesen racionális kérdést: akarjuk-e, hogy egy olyan ország kormányozzon minket, amely közismerten katasztrofális hibákat követ el – az Oroszországgal szembeni politika, a migráció, a pénzügyi politika jó példák erre – , és képtelen az önreflexióra?” – tette fel a kérdést a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője.

Le Monde: Scholz eltörölné a vétójogot a külpolitikai kérdésekben

A német kancellár elsősorban a magyar vétóra utalt, amelynek kiiktatásával szerinte felgyorsulhatna a döntéshozatal.

 Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. május 21. 17:29
Reped a májashurka.
nempolitizálok
2023. május 21. 16:52
Magát liberálisozó náci ez a Sholzt. Amúgy már ez is elmenne Moszkváig ukrán segítséggel mint neves elődje.
polárüveg
2023. május 21. 16:17
COVID elleni közös fellépés, közös adósság, a háború elleni közös fellépés - ellenvélemény megtűrése nélkül - a birodalmi alávetés lépcsői. A gyerekmondóka mondja is, hogy "aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére." Majd itt gázt, olajat, gabonát, hitelt vagy épp azt, mire szüksége lenne, azt nem fog kapni, aki kilóg a birodalmi vélemény vezérelt sorból. Ugye megvan, hogy még a közösen felvett, általunk törlesztett hitelből ránk eső részünket sem adják oda? Ugye látjuk, hogy a horvát és ukrán testvérek egyszerre emelik irreális mértékben az olajvezeték tranzitdíját? Nem fogják abbahagyni a nyomásfokozást, csak ha összeomlik a rendszerük. Sholz nevével jelzett terv megvalósulása esetén egyszerűbb hatalmi parancsrendelettel kiadni az ukázt a vonakodó, vagy ellenálló tagországoknak. Ami változás még a jelen helyzethez, hogy a többségi döntés alapjáni parancsot be nem tartókat már legálisan lehet szankcionálni. A szankciós intézkedéseknek hol is a határa .... esetleg a jól ismert megszállás talán? Országfelosztás? Lengyelországgal és Magyarországgal is mindkettőt mindkettőt megkóstoltatták már a múltban. Scholz úrnak lehetne mondani, hogy ügyes, de inkább más szavak jutnak az ember eszébe. Ilyenek, mint ügynök, szolga, megvásárolt, stb. Isten óvja Európa népeit!
Nemkellnév
2023. május 21. 15:37
A lengyelek tökön ragadták a lényeget. Nekünk is ezt kell tennünk amellett, hogy hűek vagyunk azokért az elvekért, amiket egy szent állam kíván meg. Fog menni, ha nem is rendszerszinten, de személyenként. Egyébként mindegy. Mindenki maga dönt magáról, ha tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!