Tabudöntés: egy magyar fogja vezetni Szlovákiát – de ki is ez az Ódor Lajos? Gyorsportré!

2023. május 07. 19:21

Ódor Lajos leendő ügyvezető szlovák miniszterelnök a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, akit a szlovák euró atyjának is tartanak; a politikai karrierrel csak módjával kacérkodó leendő kormányfő személye több szempontból is különleges.

2023. május 07. 19:21
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Fizethetünk euróval, koronával vagy forinttal, lehetnek magasak vagy alacsonyak a kamatok, csak a kormányoknak van lehetőségük a magas árak ellen harcolni” – mondta tavaly egy interjúban Ódor Lajos. A Szlovák Nemzeti Bank alelnöki pozícióját 2018 óta betöltő, 1976-os születésű Ódor egyébként komáromi származású – itt is érettségizett a magyar nyelvű gimnáziumban –, és nem igazán illeszkedik a tipikus szlovák kormányfők szériájába.

Legelsősorban persze azért, mert magyar.

Mint ahogy Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Pro Civis Polgári Társaság vezetője, rámutat: ha ténylegesen megkapja a megbízást, mindenképpen tabut dönt ezzel, hiszen a jelenlegi közvélekedésbe igen nehezen fér bele, hogy egy magyar ember magas tisztséget betölthet Szlovákiában, pláne, hogy az országot vezetheti.

A végzettségét tekintve matematikus-menedzser (a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karának vonatkozó szakán végzett) pedig egy egészen más irányvonalat képvisel, mint elődei, a médiavállalkozó, szenvedélyes-belemenős Igor Matovič, vagy a most leköszönt Eduard Heger, aki amerikai szeszesitalkereskedelemmel koronázta meg korábbi pályafutását az üzleti életben, mielőtt a kormányfői bársonyszékbe vezérelték volna Matovič ügyei.

Ódor mögött ennél valamivel kevésbé hangos, és egészen más pálya áll: mint a ma7 is megírta róla, „társalapítója a Pénzügypolitikai Intézetnek, a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a Szlovák Pénzügyminisztérium Pénzérték Osztályának; aktívan részt vett több fontos szlovákiai gazdasági és politikai döntés meghozatalában monetáris és fiskális területen; több reformkoncepció társszerzője, köztük az euró bevezetési stratégiája, az adó- és nyugdíjrendszer változásai, a költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvénynek”. A reformok közül az egyik, ha nem a legjelentősebb, az az euró bevezetésének előkészítése volt; ennek része volt például a feltétel (munka, közmunka, kötelező átképzés) nélküli szociális juttatások megvágása, ami a munkanélküliség csökkenését hozta; s végtére is ez segítette a szlovákiai nyugat-európai befektetők beözönlését is akkor, amikor Magyarország a Gyurcsány-éra utolsó éveit élte az ismert eredményekkel.

Dióhéjben egyébként még Ódorról: a leendő ügyvezető miniszterelnök húsz éve foglalkozik állami pénzügyekkel, már 27 évesen a pénzügyminisztérium vezető közgazdásza és a Pénzügyi Politikai Intézet igazgatója volt, többször több funkcióban dolgozott a Szlovák Nemzeti Banknak és tanácsadói funkcióban a pénzügyminisztériumnak, volt az EU Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke, vendégoktatott a Közép- európai Egyetemen, és a hat évig tagja volt az úgynevezett Költségvetési Felelősség Tanácsának, mielőtt a jegybank alelnöke lett.

Fontos szempont számára a pénzügyi ismeretterjesztés, amellett, hogy több népszerű kötet szerzője (a legújabb, szlovákul megjelent könyvének címe Gyorstalpaló a zsenialitásról), és több tucat tudományos publikációé (na jó, azért ezeket Ľudovít Ódor néven jegyzi) arra is gondot fordított, hogy például néhány hete előadjon a Pozsonyi Magyar Szakkollégium hallgatói előtt. Itt egyébként olyanokat mondott, mint például 

„ne a Google keresőjével vagy a robotokkal akarjunk versenyezni, inkább azokra a dolgokra, területekre összpontosítsunk, ahol a leghasznosabbak lehetünk, hiszen az emberiséget mindig is a kíváncsiság és az új ötletek vitték előre”.

Vagyis kevéssé valószínű, hogy – például úgy, ahogy a szintén magyar származású volt román miniszterelnök, Ludovic Orban – szlovákabb akarjon lenni a szlováknál.

Magyar szempontból Őry szerint Ódor kakukktojás: valószínűleg nem tekintik magyarnak, illetve nem ezt tekintik elsődleges ismérvének, hanem szakmai kompetenciáit ismerik el, még akkor is, ha értelemszerűen politikai döntés is volt, hogy őrá esett a választás.

„Nyilván újabb tabukat lehetne dönteni, ha olyan narratívákat hozna be a közbeszédbe, amelyekkel a hungarofób elemeket vissza lehet szorítani, vagy ha felvetne olyan kérdéseket, amelyek a magyar közösséget érintenek”, hogy ilyen történik-e jó kérdés.

Ahogy az is, mihez tud kezdeni azzal a négy hónappal, ami elméletileg az előrehozott választásokig adatik neki, s ráadásul amelyből kettő nyári szünet, működő adminisztráció nélkül. „Inkább lehet itt arról szó, hogy Čaputováék erőteljes politikai döntést hoztak azért, hogy a széthulló kormány maradványai, köztük a leköszönt miniszterelnök frissen alapított pártja elől elvegye a reklámfelületet”; Őry hozzáteszi, sor kerülhetett volna erre korábban, mondjuk novemberben is, akkor jelentősen több tere maradt volna Ódornak megmutatni, mire képes.

Szlovákia leendő miniszterelnökével lapunk 2020-ban készített interjút, ami ezen a linken érhető el.

Nyitókép: Wikipedia, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium fotója

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragstar
2023. május 08. 19:05
Meciar forog a sírjában
Proxima Centauri
2023. május 08. 17:31
3 tévedés Egy ügyvezető kormány(fő) a világítással és a takarítással törődhet. Egy törvényjavaslata nem megy át a parlamentben, főleg nem népszerűtlen és nem a választások előtt. Ha szerez némi népszerűséget, ill. ismertséget, jó eséllyel egyszer miniszter lehet belőle, de legalábbis képviselő. A Híd/RMDSZ nagyon rossz hasonlat. Egy pártnak a választóit kell, hogy képviselje, egy miniszterelnök az ország érdekeit nézi. Ha Ódornak netalántán hálásnak kellene lennie valakinek, az bizony nem egy kisebbség, hanem mondjuk az elnökasszony. Tegyük fel, ha zsidó felekezetű kenne és látvanyosan segítené a fajtájabelüliek, én a szokásosnál is jobban kezdeném utálni őket.
Igazszó
2023. május 08. 17:18
Nem magyar ez, hanem egy szar renegát tót, zsidó szolgálatban. Rohadjon meg!
Akitlosz
2023. május 08. 15:32
Szlovákiában is meg kellene lépni pár népszerűtlen pénzügyi intézkedést, amelyeket a politikai erők ügye nem szeretnek megtenni. Ezért néha szükség van Bokros Lajos, Bajnai Gordon féle alakokra, akik ezeket az intézkedéseket megteszik a politikusok helyett, s akiket nyugodtan utálhat a nép, politikai ára, kára nem nagyon van. Ódor Lajos nem politikus, tehát nem az fogja érdekelni, hogy a kormány intézkedéseinek milyen hatásai vannak a következő választásra. Úgy fog kormányozni valószínűleg, ahogyan az egy nem politikus jegybankártól elvárható. Fog-e tenni valamit a magyarokért az kérdéses. De hát a Híd meg az RMDSZ sem szokott tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!