Felmentését kérte az államfőtől a szlovák miniszterelnök

2023. május 07. 12:01

Eduard Heger kormányától tavaly decemberben vonta meg a bizalmat a parlament, az államfő ideiglenes megbízást adott a kabinetnek az előrehozott választásig.

2023. május 07. 12:01
null

 Felmentését kérte vasárnap Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő.  Heger döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadta el javaslatait, amelyek - mint fogalmazott - biztosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése. Az ügyvezető szlovák miniszterelnök azután jelentette be döntését, hogy csütörtökön és pénteken kabinetjének két minisztere is jelezte távozási szándékát. Eduard Heger – miután kormánya egy ellene beadott parlamenti bizalmi szavazáson megbukott – tavaly december óta ügyvezető kormányfőként látta el feladatait.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Eduard Heger kormányától tavaly decemberben vonta meg a bizalmat a parlament, az államfő ideiglenes megbízást adott a kabinetnek az előrehozott választásig. Azóta már távozott a kormányból Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter. Mindkét tárcát a kormányfő felügyeli.

Samuel Vlčan földművelési miniszter szintén kérte visszahívását a tárcája éléről.

Május elején Rastislav Káčer külügyminiszter jelezte, hogy lemond miniszteri posztjáról. A Szövetség három platformja  egyhangúlag követelte Zuzana Čaputová államfőtől, nevezze ki a hivatalnokkormányt. Az Újszó szerint már a második miniszterét veszítette el Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök két nap leforgása alatt, ezért a Szövetség platformjai szerint itt volt az ideje, hogy az államfő kinevezze a hivatalnokkormányt.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. május 07. 17:10
a rohadt soros ügynökök elérték, h csak szeptemberben legyen választás... már most kellene, vagy tavaly év végén kellett volna...
khomeini
2023. május 07. 16:33
ezért nem kell egy évig húzni az időközi választásokat, Caputova asszony...
need-info
2023. május 07. 16:19
Ilyenkor zsolakomarom nagypofájú tetves geci hova tűnt? Járatja a pofáját Magyarország ellen, miközben Tótország meg szétesik.
P.Gy.
2023. május 07. 16:02
Szóval a tegnap napvilágot látott "ukrán katonák szlovákiai kiképzésének elindítása" volt az ügyvezetői kormány utolsó "remek" ötleteinek egyike? Hála Istennek így valószínűleg semmi nem lesz belőle. Gondolom ez az ideiglenes kormány is hasonló kvalitásokkal rendelkezett, mint a nálunk( balosok által) már oly sokszor emlegetett sza(g)kértői kormány.:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!