Lázár János a cseh határon megállított vonatról: Egy dolog kellett volna, jószándék

2023. május 25. 06:05

A tárcavezető szerint azonban ez mind a németországi illetékesből, mind „a baloldali sajtótermékek és pártok képviselőiből” hiányzott.

2023. május 25. 06:05
null

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: nem engedték be Németországba a MÁV-Start egyik szerelvényét, így

350 utas találta magát a cseh határállomás peronján.

A szerelvény „kifogásolható műszaki állapota miatt” a DB személyzete ugyanis elutasította a vonat átvételét, az nem folytatta útját Hamburgba (noha a nem megfelelő állapot a gyakoatban pusztán annyit jelentett, hogy az egyik kocsiban nem működött a légkondicionáló berendezés és az egyik ablak felső, billenő része is kitörött – a szerk.).

Írásbeli kérdést intéztek Lázár Jánoshoz

Az eset kapcsán írásbeli kérdést intézett az LMP képviselője (Bakos Bernadett) Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.– írta meg szerdán a HVG. Mint a lap tájékoztat: a politikus „azt tudakolta, hogyan fordulhatott elő, hogy nem megfelelő műszaki állapotban indult el Budapestről a Hungária EuroCity vonat? Mit üzen a német határon ragadt 350 utasnak? Mit tesz azért, hogy a hasonló esetekre ne kerülhessen sor a jövőben? Hogyan kívánja fejleszteni a nemzetközi vasúti közlekedést?”

Lázár János a HVG szerint a kérdésekre válaszolva azt írta, nem igaz, hogy a vonat nem megfelelő műszaki állapotban indult el Budapestről, mielőtt Hamburg felé vette az útját. Mint tájékoztatott: a vonaton az előírások szerint elvégezték a műszaki vizsgálatot és a tisztítást és

„Bocsássanak meg az indokolatlan döntést meghozó német vasutasnak és azoknak a magyar újságíróknak és politikusoknak is, akik az ő balszerencséjükből próbálnak most politikai ügyet csinálni” – üzente az utasoknak a tárcavezető.

A miniszter továbbá megerősítette: az eset kivizsgálása jelenleg is zajlik, de az már most megállapítható, hogy a jármű műszaki hibája nem alapozta meg a teljes szerelvény kivonását a forgalomból.

A kártérítésről kapcsán a tárcavezető azt írta, hogy „bár a szabályozás csupán az utazás németországi szakaszára teszi lehetővé a menetjegy árának visszatérítését – hiszen a magyar, a szlovák és a cseh útszakaszra eső teljesítés megtörtént –”,

„Összefoglalóan tehát elmondható, hogy az utasokat megkímélő, az utasbiztonságból ugyanakkor jottányit sem engedő megoldáshoz mindössze egy dolog kellett volna: jószándék” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint azonban ez mind a németországi illetékesből, mind „a baloldali sajtótermékek és pártok képviselőiből” hiányzott. 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2023. május 25. 18:47
Egyre gyomorforgatóbb, hogy a mandiner egy libbant szarlerakattá válik. Napról napra több itt a fantáziáló idióta, aki talán még a pici kis buborékját sem hagyta el az életben, de szöveggel mindent látott mindent megélt.
voltospultos
2023. május 25. 11:25
,,Ezek a germánok boldog tudatlanságban éheztek át két évezredet, mészárolták egymást családostul falatnyi zabkásaadagokért, és az égvilágon semmi bajuk nem volt. Mígnem észrevették, hogy a világ boldogabb részein süt az emberekre a nap, nem csak a széljárásnak oldalt fordulva lehet társalogni, világos van, és olyan bőséges az élelemellátás, hogy az éhhalál elkerüléséért nem kell naponta embert ölni. Csak sajnos ekkor már késő volt, a germánok közösségi frusztrációja túlhaladta azt az állapotot, amikor szembenézéssel, humorral és öniróniával még kezelhető. Így aztán meg sem próbálták. Innentől fogva a visszafordíthatatlanul frusztrált, beteglelkű embert/népet nem az foglalkoztatja, hogy önmagát meggyógyítsa, és kilábaljon a vérszomjjal átitatott übermensch lázálomból (a nácizmus korai megjelenése), hanem az, hogy a nála boldogabb, szerencsésebb, fejlettebb lényeket is lerántsa a maga nyomorúságos szintjére.,,
Rigor_mortis
2023. május 25. 11:15
Látod Jani, sikerült elérnetek, hogy senki sem fog jóindulattal állni a magyarokhoz. Kölcsön kinyír visszajár!
masikhozzaszolo
2023. május 25. 10:44
Cseheknél Szigorúan ellenőrzött vonatok. Gömbölyű fenekű kalauzt kell küldeni az utasokkal. Már csak a pecsét elés miatt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!