Nincs megállás! Ukrajna után a tajvani szoroshoz is harci eszközöket küldene az EU-biztos

2023. április 23. 14:32

„A Tajvannal kapcsolatos álláspontunk világos és következetes: egy Kína van, de nem mindenáron” – jelentette ki Josep Borrell.

2023. április 23. 14:32
null

Tajvan gazdasági, kereskedelmi és technológiai fontosságára hívta fel a figyelmet vasárnap Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és felszólította az európai országok haditengerészeteit, vegyenek részt a Tajvani-szoros körüli őrjáratokban. Az uniós biztos ezen kijelentése annak fényében kifejezetten érdekes, hogy az elmúlt hetekben Emmanuel Macron francia elnök a szöges ellentétét artikulálta a nyilvánosságban annak, amit most Borrell mond. Macron szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

„Az őrjárattal Európa bizonyítaná, elkötelezett a hajózási szabadság biztosítása mellett e kulcsfontosságú térségben” – jelentette ki a főképviselő a Journal Du Dimanche című francia lapnak adott elemzésében. „Elismerjük Kína növekvő szerepét a térségben, ami nem jelenti azt, hogy elégedettek is lennénk vele. Számos ügyben jelentős nézetkülönbségeink vannak” – folytatta Borrell, az egyéni szabadságjogokat említve példaként.   

Emellett azt vetette Peking szemére, hogy az európai vállalatok jelentős hátrányban vannak Kínában a kommunista ország korlátozásai miatt, ezért az európai országok hasonló lépéseket tesznek a kínai cégekkel kapcsolatban. Leszögezte: bár a boldog globalizáció kora véget ért, nem szabad teret engedni a zárt gazdasági rendszereknek sem. „A Tajvannal kapcsolatos álláspontunk világos és következetes:

– jelentette ki Borrell, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy óvakodni kell a provokációktól. Aláhúzta: a tajvani nép elsöprő többsége szerint a status quo a leginkább elfogadható megoldás. „Legyünk tehát elkötelezettek ennek fenntartásában” –szögezte le.    

Borrell már kedden, az Európai Parlamentben is hangsúlyozta, hogy a régió Európa számára rendkívül fontos, gazdaságilag és stratégiailag egyaránt. „A Tajvani-szoros a világkereskedelem egyik legfontosabb helyszíne, az EU-nak ott kell lennie a hajózás, a hajózás szabadságát biztosító műveletek révén” – mondta akkor.    

Véleménye szerint el kell utasítani minden, Tajvan ügyeibe való külső beavatkozást, mert ez gazdaságilag súlyos következményekkel járhat az EU számára, mivel Tajvan szerepe a legfejlettebb félvezetők gyártásában kulcsfontosságú. Ukrajnára kitérve Borrel az elemzésben leszögezte: Pekingnek nem áll érdekében Moszkva támogatása, és ezt többször is elmondta Kínának. „Elsősorban azért, mert az Oroszországnak nyújtott segítséggel csak tovább mélyítené a nemzetközi világrend polarizálódását,

 

(MTI)

***

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. április 24. 11:34
Volna egy mindenkit üdvözítő javaslatom: Az EU adjon pusziért járőrhajókat Ukrajnának, és Ukrajna meg majd eladja Tajvannak. Mindenki jól jár. Mi meg fizetjük, tehát a magyarokat, lengyeleket is jól megszívatják.
Igazszó
2023. április 24. 09:40
A magyarnak hazudott külügy most is sunyin hallgat. Szar csicskák ők is. Borell is.
formaegy
2023. április 23. 19:58
A gyilkos terrorista USA újabb parancsa az Európagyilkos mocskos náci férgeknek! Nagyot köp!
ThuleanPerspective
2023. április 23. 19:45
Már rég vazallusok vagyunk, nem tűnt fel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!