Moldovai elnök: Az országnak „védernyőre” van szüksége

2023. április 26. 22:39

Közvélemény-kutatások szerint a moldovaiak 55 százaléka határozottan ellenzi a NATO-csatlakozást.

2023. április 26. 22:39
null

Moldovának „védernyőre” van szüksége, de lakosságának túlnyomó többsége nem támogatja a NATO-csatlakozást, és az alkotmányban foglalt semlegességet pártolja - közölte szerdán Maia Sandu moldovai elnök a Jurnal TV helyi televízió műsorában.

„Úgy vélem, a Moldovai Köztársaságnak védernyőre van szüksége. De ha népszavazást tartunk, az sem fog változtatni a helyzeten...

 felelte Sandu újságírói kérdésre felelve. Mindemellett megjegyezte, hogy némileg emelkedett azok aránya, akik a NATO-csatlakozás mellett döntenének.

Moldova "rendkívül kiszolgáltatott”

„Realista vagyok, a helyzet olyan, amilyennek azt ismerjük. Sem mi, sem én nem tudok változtatni az alkotmányon. Azt tesszük, ami a kötelességünk és megtehetünk az állampolgárok biztonsága érdekében" - mondta Sandu hozzátéve, hogy jelen körülmények között Moldova "rendkívül kiszolgáltatott”.

Közvélemény-kutatások szerint

a moldovaiak 55 százaléka határozottan ellenzi a NATO-csatlakozást,

s mindössze 27 százalékuk támogatna egy ilyen lépést. Ugyanakkor Sandu korábban nem zárta ki, hogy az ukrajnai orosz hadművelet tükrében az ország feladhatja semlegességét és NATO-tagságért folyamodhatna. Ezen felül érdeklődést mutatott a szorosabb együttműködés iránt az észak-atlanti szervezettel a moldovai hadsereg átfegyverzése végett. A müncheni konferencia keretében a moldovai államfő felkérte a nyugati országokat, hogy segítsenek hazája hadseregének korszerűsítésében, valamint a fegyverzet, ideértve a légvédelmi rendszerek beszerzésében. Támogatást kért a közösségi hálózatokban terjedő, Kreml álláspontját képviselő információk terjesztésével szemben is. 

Moldova és a NATO egy egyedi partnerségi megállapodás keretében működik együtt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru 

***

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandinka
2023. április 27. 11:31
Kritikus helyen tanyáznak.
Nyugatellenes
2023. április 27. 08:01
Tipikus hír a nyugati demokráciáról: A lakosság többsége ellenzi, a vezető politikusok ugyanakkor nem zárták ki a lehetőségét..
DoomGuy
2023. április 27. 06:02
Semmi probléma, szerintem Vlagyimir hallotta és intézkedik. LoL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!