Óriások birkózása: így méregeti egymást Kína és India

2023. április 04. 18:47

Sok évtizede parázslik a feszültség a világ két legnagyobb népességű, egymással szomszédos, atomhatalommal rendelkező országa között. A felemelkedő Kína lépései elgondolkodtatják Újdelhit: az új világrend egyszerre jelent India számára veszélyt és lehetőséget.

2023. április 04. 18:47
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kína és India, a világ két legnagyobb népességű országa hatalmas területek ura, közös határuk 3800 kilométer hosszú, és a kopár himalájai hegyek vad természeti világa miatt többnyire nincsenek véglegesen kijelölt, a felek által elfogadott határok.

A határt helyettesítő, úgynevezett „aktuális ellenőrző vonal” mentén időről-időre határvillongások alakulnak ki a határőrök között;

1962-ben háborúvá eszkalálódott a feszültség,

amely az ezt követő tűzszünet után is évtizedeken át fennmaradt.

Legutóbb tavaly december 9-én kerültek fegyveres összetűzésbe a kínai és indiai határőrök az északkelet-indiai Arunachal Pradesh állam Tawang körzetében (amelyre vonatkozóan Dél-Tibet néven a kínaiaknak területi igényük áll fenn), azelőtt pedig 2020 májusában a kínai ellenőrzés alatt álló Tibeti-fennsíkkal határos Ladak járásbeli Galván-völgyben.

Kína az elmúlt években egyre nyíltabban lép fel a határvonal eltolása érdekében, India azonban nem fogadja el területi integritásának megsértését. Újdelhit zavarja az is, hogy

fő ellensége, Pakisztán területén Kína egyre nagyobb infrastrukturális beruházásokat hajt végre,

részben a vitatott hovatartozású kasmíri területeken. A megváltozó kínai attitűdöt több új kínai jogszabály is jelzi: a határokra vagy a parti őrségre vonatkozó szabályozások alapján Kína nyomást kezdett gyakorolni a közös határok tekintetében Indiára, a felségvizek határainak megváltoztatása szándékával pedig elsősorban Japánra.

Óriási Buddha-szobor Tawangban a kínai-indiai biztonsági vonal közelében az indiai Arunachal Pradesh államban 2021. október 21-én   (forrás: Money SHARMA / AFP)
Óriási Buddha-szobor Tawangban a kínai-indiai biztonsági vonal közelében az indiai Arunachal Pradesh államban 2021. október 21-én (forrás: Money SHARMA / AFP)

Mit akar Indiától Kína?

Hszi Csin-ping kínai vezető a harmadik elnöki ciklusát kezdte meg, és az általa vezetett Kína célja rövidtávon regionálisból globális nagyhatalommá válni.

A bilaterális kapcsolatokban a korábbi egyenlőség helyett Peking a domináns fél pozícióját veszi fel,

ezt érzékelteti többek között indiai partnerével is.

Kína többnyire oda csap le keményen, ahol megjelenik a fő ellensége, az Egyesült Államok. A tavalyi határkonfliktus is vélhetően egy jelzés volt India számára, hiszen egy héttel az incidens előtt Észak-Indiában indiai-amerikai közös hadgyakorlatot rendeztek. Kína nem nézi jó szemmel, hogy India stratégiai partnerségben áll az Egyesült Államokkal; ahogy azt sem, hogy Japán a Szabad és Nyitott Indo-csendes-óceáni térség (FOIP) stratégia mentén India felé közeledik, vagy ahogy Újdelhi partnerré vált az amerikai-ausztrál-japán biztonsági együttműködésben, a Quadban.

Ez nem véletlen, hiszen

ezen államok éppen a növekvő kínai biztonsági fenyegetés miatt próbálnak szövetségi viszonyba kerülni Indiával.

Az ukrajnai háború azonban egy éve bonyolította a regionális átrendeződés viszonyait: a kiéleződő orosz-nyugati megosztottságban és háborús szembenállásban Kína egyre közelebb sodródik a színvalláshoz. A Moszkvával egy évvel ezelőtt kötött stratégiai partnerségi megállapodása alapján és a többpólusú világrend elhozatala érdekében nem engedheti, hogy Oroszország súlyosan meggyengüljön, bár kisebb megroggyanása a tőle való gazdasági és politikai függését csak erősíti. Emellett Kínának a csendes-óceáni térségben, főleg a tajvani kérdésben keményedő amerikai álláspont miatt szüksége van regionális szövetségesekre, vagy legalábbis le kell, hogy válassza Amerikáról ezen államokat, így a vele a fentebb említett ügyek okán konfliktusban álló Indiát is.   

India „pacifikálására” alkalmas fórumok lehetnek Peking számára azok a nemzetközi szervezetek, amelyekben a két állam együttműködésben áll: a BRICS-csoport tagjai Brazília, Oroszország és Dél-Afrika társaságában, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) részesei, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) hozzájárulói, és így tovább.

Narendra Modi indiai miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója a brazil fővárosban, Brasiliában 2019. november 13-án    (forrás: Zhang Ling / Xinhua via AFP
Narendra Modi indiai miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója a brazil fővárosban, Brasiliában 2019. november 13-án (forrás: Zhang Ling / Xinhua via AFP

Hogyan alkalmazkodik az új geopolitikai helyzethez India?

India az ukrajnai háborúból megértette, hogy a nevető harmadik Kína lehet. A gyengülő Oroszország lezáruló nyugati energetikai exportját a kínai piac felé terelte, Peking így olcsó orosz energiahordozókhoz jut. Moszkva pedig másodhegedűsként asszisztál majd globális geopolitikai céljai eléréséhez, az amerikai hegemónia meggyengítéséhez, a kínai dominancia felépítéséhez.

Az Oroszországgal hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló India ezért ezt a viszonyt akkor is fenn fogja tartani, ha Moszkva ezzel a háborúval a nemzetközi közösség páriájává vált. Éppen a kínai túlsúly kompenzálásának igényével teszi majd ezt,

a túl szoros orosz-kínai viszony egy ponton túl már Indiára is súlyos biztonsági kockázatot jelenthet.

Érdekes módon Washington a fő ellenség, Kína szemmel tartása miatt ez az oroszbarátságot is elnézi Indiának, hiszen tudja, India a nyugati és az orosz kapcsolatot egyszerre fenn akarja tartani, mert ő is Kínától tart. A fenyegető Peking ellen Újdelhi Moszkvára már nem számíthat, Washingtonra igen. Ugyanakkor Peking ellen Washington Moszkvára sohasem számíthatott, de Újdelhire igen.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ezen nemzetközi szereplők mind atomhatalmak.

A kínai-orosz közeledés megállíthatatlanságára azonban több okot is felhoznak Ázsia-szakértők. Az egyik a gazdasági: a kínai piac sokkal több orosz energiahordozó-, illetve áruexportot szív fel, mint az indiai, ráadásul a kínaiak földgázt is vesznek, az indiaiak nem. Emellett Oroszország nagyságrenddel többet importál kínai termékekből, mint indiaiból. Továbbá: a kínai hadsereg sokkal nagyobb orosz fegyverzetexportot szív fel, mint az indiai.

Moszkvának a kemény ukrajnai háborúban stabil és egyértelmű

szövetségesre van szüksége deklarált ellensége, a Nyugat ellen: ebben Kínára egyre inkább számíthat, Indiára nem.

2020 óta a kínai-indiai bilaterális kapcsolatok a fenti okok miatt alacsony intenzitásúak, és szakértők a 2023-as évben sem várnak mást. India az orosz kapcsolatra, valamint arra a szükségszerűségre támaszkodva, hogy Kína nem engedheti meg, hogy India a nyugati szövetségi rendszer felé távolodjon, abban bízik, hogy Peking nem meri túlfeszítene vele a húrt, a kínai óriás nem India rovására fogja érvényesíteni stratégiai céljainak megvalósítását.

India megpróbál az orosz és a nyugati álláspont között félúton megmaradni, mindkét szövetséget megtartva, eközben távol tartani magától Kínát. A geopolitikai viszonyok és a szövetségi rendszerek azonban elképesztő hirtelenséggel tudnak változni ezekben az időkben, így az indiai kivárás, a párhuzamosan több, akár egymással ellentétes érdekű szövetségi szervezetben való játszmázás pozíciója akár rövidtávon is gyorsan fenntarthatatlanná válhat.

 

Nyitókép: Narendra Modi indiai miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök megbeszélése Mahabalipuramban 2019. október 12-én   (forrás: Indiai Sajtóinformációs Hivatal (PIB) / AFP)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. április 05. 05:16
Azok a kultúrák vezethetik csak az emberiséget, akiknek több ezer éves vallási és filozófiai múltja van. Egyikük sem ismeri az utat, de együtt képesek kitalálni vagy legalább megőrizni a hagyományt, amire lehet építkezni tovább. Egy befogadó kultúrának kell lennie, ami nyitott és mindent képes befogadni és elfogadni, de nem enged a romlásnak. Aminek a Nyugat engedett és elpusztítja azt. Mert el kell pusztulnia. A szabadság és befogadás valódi eszméje csakis keletről jön. Ahol mindig is törzsek együttműködése volt a követendő út, ami egységhez és békéhez vezet. Össze kell fogniuk hozzá. Az emberiség nem tudja az utat, de együtt kell kitalálnia, a múltra támaszkodva. Nem pár brutálisan meggazdagodott elfajzott családnak. Akik csak elpusztítanák azt. Az emberiséget és a világot kell megmenteniük tőlük együtt. A világot pár dúsgazdag család elfajzott utódai veszélyeztetik, akiket legjobb lenne kiirtani. De az nem lenne elegáns győzelem az emberiség számára fölöttük. Fölöttük az észnek kell győznie, nem a brutalitásnak. A tanulság tőlük az, hogy a gazdagság csak tévútra visz és veszélyes. Az elég a mérce. Aki annál többet akar, az nem képes irányítani a világot. Az csak mindent akar, és pusztulásba taszítaná vele a világot.
sorivo4
2023. április 05. 04:49
Ne méregessék egymást, hanem fogjanak össze. Egy a kihívásuk, azt kell legyőzniük, amit egymás nélkül nem tudnak. Aztán ha az elhárult, vetélkedhetnek a fölségért. Ami nélkül el sem jutnának odáig. Most össze kell fogniuk, mert egy sokkal nagyobb ellenséget kell legyőzniük, ami mindannyiukat fenyegeti. És csak akkor bontakozhatnak ki, ha azt közösen legyőzik. És a legjobb alap a továbbiakra az is, ha harcostársak. Nincs kérdés, az USA elnyomó hegemóniája mindannyiukat korlátozza. Az egész világot rabságban tartja. Ebből fel kell szabadítani a világot, és akkor gondolkozhatunk együtt egy másféle világról. Ahol mindenki megelégszik azzal, amije van és a barátságra törekszik, nem az elnyomásra. A nyugati világ nem képes azt megvalósítani, amire a keleti világ képes, hogy egy pillanat alatt törzsek szövetségét képes alkotni, ha egy érdemes vezető jön, aki megtermékenyíti és képes összefogni az érdekeket, mint Attila vagy Dzsingiszkán. Pedig ez a világ jövője. Törzsek és érdekek kölcsönösen előnyös együttműködése és szövedéke. Amiben azért nem támad az egyik a másikra, mert a béke kifizetődőbb számára. Ez Amerikával nem képzelhető el, mert az együttélés alapvető szabályait sem ismeri. Egy ifjú nemzet, ami túl sokat képzel magáról. Nem csak a világuralomra, de az önálló létre sem képes. Tanulnia kell még, nem vezetnie.
Láncfűrészes Attasé
2023. április 04. 19:26
A Magyarországon születő csecsemők jelentős része indiai, ezért ők lesznek a természetes szövetségeseink. Nekik is van honfoglalás történetük, meg migrációjuk, mint nekünk szóval oké, csak át kell írni Magna Hungariát Radzsasztánra a törikönyvekben.
Draco Paladin
2023. április 04. 19:16
Mindenképp Szíjjártó kell oda, hogy felszólaljon a békéért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!