Árulásnak tartják Amerikában Macron elhatárolódását a tajvani konfliktustól

2023. április 11. 06:31

A francia elnök kijelentései „kínosak, szégyenletesek és geopolitikai szempontból nagyon naivak voltak” – fogalmazott a képviselőház Kínával foglalkozó bizottságának elnöke.

2023. április 11. 06:31
null

Franciaország elnöke sokkolta Washingtont a hétvégén, amikor amellett érvelt, hogy Európának nem kellene belesodródnia az Egyesült Államok és Kína Tajvan miatti konfrontációjába. A Republikánus Párt minderre határozottan reagált, a Biden-kormány pedig igyekszik lekicsinyelni a megjegyzéseket – olvasható a Politico cikkében.

A portálon azt írják: Emmanuel Macron szombati interjújában megkérdőjelezte, hogy érdekünkben áll-e felgyorsítani egy tajvani válságot a „kínai túlreagálástól” való félelem miatt. Hozzátette, a „legrosszabb dolog”, amit Európa tehetne az lenne, ha a témát 

A Politico szerint a kínai állami média kárörvendően reagált. Macron kijelentése „zsákutcát jelez az amerikai stratégia számára, amely Európát Kína megfékezésére akarja csábítani” – írta hétfőn a pekingi Global Times.

„Macron kijelentései kínosak és szégyenletesek”

„A Kínai Kommunista Párt a legjelentősebb kihívás a nyugati társadalom, a gazdasági biztonságunk és az életmódunk számára. Franciaországnak tisztán kell látnia ezt a fenyegetést” –  ezt már Todd Young szenátor nyilatkozta, aki a szenátus külügyi bizottságának tagja. Mike Gallagher a képviselőház Kínával foglalkozó bizottságának elnöke hétfőn a Fox Newsnak pedig úgy fogalmazott:

Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint pedig a francia elnök nézetei „elkeserítőek, mert a Kínai Kommunista Párt Tajvanra irányuló fenyegetése egyre nagyobb veszélyt jelent a globális erőegyensúlyra”.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nozi03
2023. április 11. 13:53
Nekem is hasonló gondolataim támadtak, de megelőztél. Minden esetre, nekem oly mindegy, hogy amerikai vagy kínai a világ vezető hatalma, csak lehetőleg inkább muszlim ország ne legyen, engedtessék meg ennyi előítélet.
pragmatika
2023. április 11. 13:43
"Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint pedig a francia elnök nézetei „elkeserítőek, mert a Kínai Kommunista Párt Tajvanra irányuló fenyegetése egyre nagyobb veszélyt jelent a globális erőegyensúlyra”. Milyen globális "erőegyensúly" ??? Az ha Tajvant Kína visszakapná, hol borítaná a globális erőegyensúlyt ??? Itt egy dolog rajzolódik ki de q.va markánsan. Az hogy az USA az "ellenfeleinek" a seggében akar lenni, földrajzi közelséget értve. Akár ukrajna, oroszország esetében. Idegesítő ez az "ellenfelek" szemszögéből, amit meg is értek. Mondjuk az oroszok esetében ott van a Bering szoros is, de ez úgy látszik kevés az amiknak, kell nyugat felől is egy "pozíció"
Vikijo
2023. április 11. 11:35
Macronnak egyrészt igaza van, másrészt az EU irányulási is hibás, mert a NATO-ra az EU-nak továbbra is szüksége van. Meg kell szüntetni mindenféle szankciót és azzal való fenyegetőzést és az EU-t egy tisztán közös piaccá kell átalakítani a NATO fenntartása mellett..
Lotti
2023. április 11. 11:24
Egyszerű : aki nincs velünk az ellenünk van! Ismerős....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!