A Covidhoz hasonló járvány pusztíthat 10 éven belül

2023. április 15. 18:03

Az új patogén felfedezése után száz napon belül kifejlesztett hatékony oltások 8,1 százalékra csökkentik egy halálos járvány esélyét.

2023. április 15. 18:03
null

Gyakrabban kerülhetnek át vírusok állatról emberre a következő évtizedben, csak a gyors vakcinafejlesztés akadályozhatja meg, hogy a koronavírushoz hasonló új járvány pusztítson – írja a VG. A londoni Airfinity egészségügyi elemző cég modellje szerint 27,5 százalék eséllyel alakul ki hasonló pandémia a klímaváltozás, a nemzetközi utazások, a növekvő népesség és az állatról emberre terjedő betegségek miatt.

Viszont biztató, hogy az új patogén felfedezése után száz napon belül kifejlesztett hatékony oltások 8,1 százalékra csökkentik egy halálos járvány esélyét. A legrosszabb forgatókönyv szerint egy, a madárinfluenzához hasonló vírus, amely képes emberről emberre terjedni,

akár 15 ezer ember halálát is okozhatja naponta az Egyesült Királyságban.

A szakértőket aggasztja a madárinfluenza gyors terjedése. Bár egyelőre kevés ember fertőződött meg, és nincs jele annak, hogy emberről emberre terjedjen, emlősökre egyre nagyobb számban igen, ami növeli egy fertőzőképesebb mutáció megjelenésének a veszélyét. Sok súlyosan veszélyes patogén, például a MERS-, a Zika- vagy a Marburg-vírus ellen nincs oltás és kezelési mód sem, a meglévő eszközökkel aligha lehet időben felfedezni egy új járvány kialakulását.

Fotónk illusztráció: A mezőgazdasági minisztérium védőruhát viselő munkatársai tyúktojásokkal teli rekeszeket semmisítenek meg egy madárinfluenza miatt lezárt észak-izraeli baromfitelepen Margaliotban 2022. január 3-án. MTI/EPA/Atef Szafadi

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JoOnny
2023. április 16. 11:55
Ééééssss jönnek az okoskodó, mindenhez értő nekemosztnemongyákegmittehyek emberek és majd megmagyarázzák hogy az ő immunrendszerük erős, c vitamin, fülgyertya kisfaszom. Bár ahogyan a vírusokat kiírtani és eltűntetni nem lehet, ugyanígy ezeket a retardokat sem. Ahogy a vírusok mutálódnak, úgy jönnek elő ezek is az újabbnál újabb baromságaikkal. 2 hétig otthon kellett maradni a családdal és majd belerokkantak.
pipa89
2023. április 16. 07:53
Bill Gates már megint trenírozza az emberiséget... Mi van Ursulának nem volt elég a jatt a Pfeizertől?
Obsitos Technikus
2023. április 15. 21:49
Sőt a kóvidhoz nem hasonlók is bármikor.
Akitlosz
2023. április 15. 21:25
Ehhez hasonló cikk pusztíthat tíz napon belül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!