Orosz védelmi miniszter: Bahmut bevétele megnyitja az utat az ukrán védelem belsejébe

2023. március 07. 13:05

Sojgu máshogy értékeli a bahmuti helyzetet, mint Amerika.

2023. március 07. 13:05
null

Artemivszk (Bahmut) város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői állományával kedden megtartott telefonkonferencián.

„Artemivszk felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe” – mondta Sojgu.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden, a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és hogy már a tüzérség is benyomult a városba. Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja.

A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte. Jevgenyij Prigozsin, az Artemviszk ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn éjjel közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén.

Az amerikaiak teljesen máshogy értékelik a jelenlegi helyzetet. A Mandiner hétfőn megírta, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint Bahmut eleste nem feltétlenül jelenti azt, hogy Moszkva visszaszerezte volna a kezdeményezést a háborúban.

A helyzetet egy magyar szakértő is Lloyd Austinhoz hasonlóan értékelte. Rácz András szerint Bahmut bevétele látszik az elérhető maximumnak Moszkva számára.

***

(MTI;Mandiner)

Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2023. március 08. 03:02
Mit szarakodtok Ivan . Kuldjetek mustargazt a gecy ukranokra . Patkany irtas kell . Rohadjom meg az osszes ukran
Gépész53
2023. március 08. 00:19
"Orosz védelmi miniszter: Bahmut bevétele megnyitja az utat az ukrán védelem belsejébe" Az orosz Wagner-csoport alapítója szerint az ukránoknak sok utánpótlása van, és nem menekülnek Bahmutnál Akkor most mi van?
Zolotarjov
2023. március 07. 19:07
Rácz Bandi már kitalálta, hogy itt csak gyengíteni akarják az oroszokat a nagy tavaszi ukrán offenzíva előtt. Hát..hacsak úgy nem..:)
zara
2023. március 07. 18:02
' Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint ' szóval ki háborúzik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!