Térképen a bahmuti vérszivattyú: csupán napjaik lehetnek hátra az ukránoknak

2023. március 07. 05:25

Az orosz erők szinte teljes egészében körbekerítették a várost.

2023. március 07. 05:25
null

Az alábbi, hétfő este készült térképen látható, hogy Bahmut városát az orosz erők szinte teljes egészében körbekerítették (2022 nyara óta folynak itt heves harcok). Összecsapások inkább már a település nyugati részeiben zajlanak. Azok az útvonalak pedig, hol az ukrán csapatok visszavonulhatnának, orosz ellenőrzés, valamint tűz alatt állnak, hívta fel a figyelmet Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője kapcsolódó Facebook-posztjában.

Forrás: Liveuamap.com
Forrás: Liveuamap.com

Épp hétfőn számoltunk be arról, hogy lapértesülések szerint Bahmut miatt összeveszett az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij (akit egyébiránt Zelenszkij kihívójaként is emlegetnek.) A Bild azt írta: „Kelet-Ukrajnában sehol máshol nem halt meg ennyi katona. Sehol máshol nem volt ilyen véres az orosz »húsdaráló« taktika.

Megírtuk azt is, hogy Alekszander Rodnyanszkij, Zelenszkij tanácsadója a CNN-hírcsatornának nyilatkozva korábban kijelentette, az ukrán haderő „minden lehetőséget fontolóra vesz. Eddig tartották a várost katonáink, de ha kell, stratégiai visszavonulást hajtanak végre.

A város elveszítése morálromboló lehet az ukránoknak

Talabér Krisztián posztjában kitért rá: kérdéses, van-e stratégiai jelentősége Bahmutnak vagy nincs. Nyugati hírszerzések szerint nincs, Moszkva ennek ellenkezőjét hangsúlyozza.

Annyi biztos: a politika emelte ennek a városnak a jelentőségét olyan nagyra, amilyen magas szinten ma áll.”

Majd így folytatta: „Ma Bahmut sokkal inkább egy szimbólum, amely az ukránoknak a kitartást és a hősiességet jelenti, az oroszoknak pedig hosszú idő után ez lehet az első nagyobb harctéri sikere. A város elveszítése morálromboló lehet az ukránoknak, hiszen valószínűleg ezrek, tízezrek haltak meg a város védelméért, és most úgy tűnik, hogy hiába. Az oroszoknak viszont a korábban említett indok miatt morálnövelőként hathat a település bevétele.”

– zárta bejegyzését.

Mindeközben Zelenszkij

Nem azt válaszolták, hogy vonuljunk vissza, hanem azt, hogy erősítsük meg [a védelmünket]”

fogalmazott legutóbbi nyilatkozatában Zelenszkij, miután magas rangú tábornokokkal tárgyalt hétfő este.

Nyitókép: Anatolii Stepanov / AFP

***

Amerika kihelyezett egy háborút, ez elsősorban egy gazdasági vállalkozás - REAKCIÓ Dopemannel

Ukrajnai fejlemények, orvosi tiltakozás és debreceni akkugyár - heti hírelemzés, ezúttal Pityinger László Dopemannel, Bokor Gáborral és Kacsoh Dániellel. #mandiner Mandiner - A polgári karakter. ► Mandiner: https://www.mandiner.hu/ ► Facebook: https://www.facebook.com/mandiner.hu/ ► Instagram: https://www.instagram.com/mandiner.hu/ ► TikTok: https://www.tiktok.com/@mandiner_official ► Twitter: https://twitter.com/mandiner ► LinkedIn: https://hu.linkedin.com/company/mandiner ► Spotify: https://open.spotify.com/show/733tJfOPJ6yjcCnm2dAnEt ► Előfizetés: https://mandiner.hu/elofizetes

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sclerotic
2023. március 07. 13:23
A Sátán nyerít örömében...
diodoro
2023. március 07. 10:41
"Szun-ce mondotta: Minden hadviselésnek törvénye legyen, hogy . . . körülzárt seregnek biztosítsunk egérutat,...." Most pontosan ez történik. 2600 éves doktrína, de ma is működik. Csak nézzétek meg a térképet. . . Pont olyan utak (gyakorlatilag burkolatlan dűlő utak) maradtak meg, amelyeken utánpótlást alig lehet mozgatni, lényegében csak a személyi állomány kimenekítésére alkalmas.
Namond
2023. március 07. 09:07
Ha a cikk tényszerű, az ukránoknak jobb ha megadják magukat, mivel visszavonulás közben pépesre lesznek lőve.
Netbakter
2023. március 07. 08:42
Ki az a szerencsétlen barom aki ezt a térképet feltette? Uezt a liveuamap.com már tavaj júniusban leadta a Twitteren. Akkor most minek lövik újra a már elfoglat részeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!