Technológiai hidegháborúk

2022. december 18. 18:05

Az Oroszország elleni technológiai szankciókkal párhuzamosan a Nyugat nagy sávszélességű technológiai szankciókat vetett ki Kínára is.

2022. december 18. 18:05
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Technológiai hidegháborúk

Az Oroszország elleni technológiai szankciókkal párhuzamosan a Nyugat nagy sávszélességű technológiai szankciókat vetett ki Kínára is.

Arnold Toynbee a civilizációk felemelkedéséről és bukásáról szóló monumentális művében kétféle kihívást különböztet meg. Azok amik megtörik egy civilizáció felemelkedését és azok amik alkalmazkodásra és innovációra sarkalják és ezáltal hosszútávon megerősítik azt.

Melyik csoportba fogják sorolni a jövő történészei a Nyugat technológia-szankcióit?

Elképzelhető-e, hogy hosszútávon csupán egy hatékonyabb vetélytársat kreáltunk magunknak?

Esetleg egyszerre kettőt?

Vagy talán ezt a kettőt gyúrtuk most össze eggyé?

Miután elhal az ön-ünneplő tapsvihar, érdemes lesz elgondolkodni ezeken a dolgokon.”

 

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. december 22. 17:28
Ukrajnát két nagyhatalom akarja maga alá gyűrni, ahogy Afganisztánt is. Lehet, hogy itt is hasonló végkimenetel lesz, mint ott! Persze pénz nélkül, csak a nemszeretem ország marad. A nagyhatalmak pedig vigasztalódhatnak a technológiai fölényükkel, és nagyságuk tudatával.
kortárs
2022. december 19. 08:58
C bácsi okosan beszél. Mikor fog ezen a szinten gondolkodni Vadai Ágnes, vagy valamelyiik momentumos ávós unoka?
darázs
2022. december 19. 06:49
"Elképzelhető-e, hogy hosszútávon csupán egy hatékonyabb vetélytársat kreáltunk magunknak?" szerintem ez túl optimista forgatókönyv mert nemhogy nem lesznek versenytársai a nyugatnak de úgy hagyják el mint eb a szivárványos kutyaszarát
Palatin
2022. december 18. 21:33
Az ukrajnai háború, legmesszebbre ható következménye az, hogy az oroszok és a kinaiak most már jogosan és szentül megvannak gyözödve arról, hogy a Nyugattal nem lehet és nem is érdemes közös jövöröl gondolkodni. Azaz a szakadás végleges. Nekik az a dolguk, hoghy berendezkedjenek arra, hogy a jövöben ne legyenk szankcionálhatók, zsarolhatók. Kereskedni persze lehet a Nyugattal, de közösködni nem. Ennek igen messzemenö következményei lesznek. Pl. Oroszországot egyáltalán nem zavarja a klímafelmelegedés, söt nekik kimondottan kedvezö lesz. Lesznek nekik "melegtengeri" kikötöik, új hajózási utak ott fönnt, és szibéria elhetövé válik. Fütyülni fognak a klimapolitikára. Elkezdenek olyan korszerü iparágakat fejleszteni, amiben eddig lemaradtak. Vannak olyan különlegesen értékes ritka ásványkincseik, amelyek a modern nyugati technológiákhoz elengedhetetlenek (pl. Palládium) és alig fordulnak elö máshol a világban. Egy-két évtizedet kell még kibirniuk, aztán egész más lesz a felállás a világon. Kináról is el lehet mondani, hogy nem lesz zsarolható, söt neki lesz zsarolási potenciálja. Az USA valóban különlegesen elönyös helyzetben van, a nagy hatalmak között a legelönyösebben. De sebezhezö lesz. Az USA csak úgy tud szuperhatalom lenni, ha továbbra is az egész világon komoly befolyása lesz. De ez nagyon erösen leépülöben van. Európán, Japánon, Ausztrálián kívül sehol sem szeretik öket. Ez a tábor azonban kb. csak egy millárd nagyságú. Hét millárd ember nem rajon értük, azonkívül ök maguk is rombolják magukat Az évszázad közepére egész más felállás lesz nagyhatalmi szinten, mint ma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!