Bezárnak egy orvosi kiállítást, mert az rasszista és szexista

2022. november 27. 22:35

Megpróbálták néhány „művészi beavatkozással” megmenteni a kiállítást, de az még így is túl szexistának és rasszistának vélték.

2022. november 27. 22:35
null

Egy londoni múzeum bezárja egyik fő kiállítását, miután „rasszista, szexista és fogyatékosellenes elméletek és nyelvezet” miatt aggályok merültek fel.A Wellcome Collection szerint a Medicine Man kiállítás 15 év után megszűnik.

Az 1936-ban elhunyt alapító, Henry Wellcome több mint egymillió tárgyat gyűjtött össze, hogy betekintést nyújtson a globális egészségügybe és orvostudományba. A múzeum a bezárást „jelentős fordulópontként” értékelte.

A szóban forgó festmény <br> Forrás: Wikipedia
A szóban forgó festmény
Forrás: Wikipedia

A vitatott tárgyak közé tartozik egy 1916-os festmény, „Egy orvosi misszionárius egy beteg afrikait ápol” címmel, amely egy fehér misszionárius előtt térdelő afrikai személyt ábrázol.

A múzeum a Twitteren közzétett nyilatkozatában közölte: „Nem tudjuk megváltoztatni a múltunkat. De dolgozhatunk egy olyan jövőért, amelyben hangot adunk azoknak a narratíváinak és megélt tapasztalatainak, akiket elhallgattak, kitöröltek és figyelmen kívül hagytak.”

„A Medicine Man néhány darabjával ezt próbáltuk elérni művészi beavatkozások segítségével. A kiállítás azonban még mindig az orvostörténet egy olyan változatát állandósítja, amely rasszista, szexista és abszisztikus elméleteken és nyelvezeten alapul.”

Hozzátette, hogy a festményekből, könyvekből és anatómiai modellekből álló gyűjtemény kiállítása egy „hatalmas vagyonnal, hatalommal és kiváltságokkal rendelkező” ember gyarmati történetét meséli el.

A nyilatkozat így folytatódott: „Az eredmény egy olyan gyűjtemény lett, amely az egészségügy és az orvostudomány globális történetét mesélte el, amelyben a fogyatékkal élők, a feketék, az őslakosok és a színesbőrűek egzotizáltak, marginalizáltak és kizsákmányoltak – vagy akár teljesen kimaradtak”.

A Wellcome Collection honlapja szerint az elkövetkező években egy új kiállítást mutatnak be, amely olyan emberek egészségtörténeteit mutatja be, akiket korábban a múzeumokból kiszorítottak vagy akár ki is töröltek.

A Guardian szerint a múzeum 2019-ben Melanie Keen személyében új igazgatót kapott. Ő akkor azt mondta, hogy foglalkozni akar azzal, hogy a múzeumban lévő tárgyak valójában kikhez tartoznak, és hogyan szerezték meg őket.

Keen így nyilatkozott: „Lehetetlen helynek érzem, hogy aggódjunk a birtokunkban lévő anyag miatt anélkül, hogy megkérdőjeleznénk, hogy mi is ez, milyen narratívák vannak, amelyeket mélyebben meg kell érteni, és hogyan került az anyag a gyűjteményünkbe”.

Nyitókép: Twitter

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2022. november 28. 12:25
Londonban, sej... És B+, ezek adtak olyan neveket a világnak, mint Coeur de Lion meg Lord Wellington.
eredmeny
2022. november 28. 11:57
Nos kommunista taktika mindez: belemagyarázás, tudományosság, stb Ha a tényeket nézzük aképen szexizmus egyáltalán nincs, szerintem rasszizmus sincs. A kép művészi alkotás is. Az egyenlőség pedig egy nonszensz. Egy utópia. Egy jó szlogen, egy politikai lízing, amit mindig elő lehet venni akár ok nélkül is. Ez egyébként nagyon veszélyes!!!
DFK
2022. november 28. 09:27
A fekete afrikai ember nem alkalmas az európai/nyugati típusú állam, kultúra létrehozására. Ennek genetikai oka van: az afrikai populáció a jégkorszak környékén nem kereszteződött a neandervölgyiekkel. Valószínűleg a bennünk, európai és ázsiai , amerikai bennszülöttekben levő neandervölgyi genom részlet az a többlet, amitől különbözünk és kiemelkedünk az afrikai populációtól.
istvanpeter
2022. november 28. 08:44
Természetesen a háttérhatalom a primitív népeket is felhasználja a világrabszolga birodalom kiépítéshez és a fehér intelligencia kiirtásához, de ez még rájuk is vissza fog ütni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!