Egyfős többséggel nyert a baloldal Dániában

2022. november 02. 09:48

Lezárult a parlamenti szavazás Dániában: a legfrissebb adatok szerint egyfős többséget tudott szerezni az eddig is kormányzó baloldali blokk az északi országban.

2022. november 02. 09:48
null

Folytathatja a kormányzást Dániában a baloldal, miután a balos pártok blokkja 90 helyet és ezzel egyfős többséget szerzett a koppenhágai parlamentben.

Mette Frederiksen eddigi miniszterelnök szocdem pártja az elmúlt évtizedek legjobb eredményét érte el, kettővel több képviselőt tud küldeni a parlamentbe. Mindezt azután érte el, hogy kormánya pár hete bukott bele a nyércek lemészárlásának botrányába, ami miatt Frederiksen lemondott és kiírták az előrehozott választást.

A kedden tartott választáson a dán szocdemek a szavazatok 27 százalékát szerezték meg, őket a jobboldali liberális Venstre párt követi 13 százalékkal. Míg a szocdemek két képviselői hellyel erősödve jöttek ki a megbukott kormányzásukból, addig a fő kihívó Venstre ehhez képest az eddigi 43 helyett csak 23 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A korábbi miniszterelnök Lars Lokke Rasmussen új, Mérsékeltek nevű pártja 9 százalékot szerzett. A Zöld Baloldal, az új, jobboldali Dán Demokraták és a Liberális Szövetség fej-fej mellett mintegy 8-8 százalékot ért el.

Az arányos választási rendszer miatt rajtuk kívül is több kis párt bejutott néhány képviselővel: a konzervatívok, a vörös-zöldek, a szociálliberálisok, az Új Jobboldal nevű párt, az Alternatíva nevű erő, valamint az összezsugorodott Dán Néppárt is.

Most Frederiksenen a sor, hogy a rendelkezésre álló, illetve tárgyalóképes, koalícióra vagy külső támogatásra nyitott erőkből miként szervez többségi koalíciót.

Lehetséges, hogy a kézenfekvő széles baloldali koalíció helyett az egyébként is több területen, például a migráció és a rendészet területén jobboldali politikákat követő Frederiksen inkább a Mérsékeltek nevű új erővel, korábbi miniszterelnök elődjével fog majd össze a kormányzás érdekében.

 

Nyitóképen: Mette Frederiksen miniszterelnök (fotó: Reuters / Ritzau Scanpix)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2022. november 02. 14:07
Kiderült,nem olyan. Nem olyan,mint a 2/3. Le is mondott.
pipa89
2022. november 02. 11:41
Hááát, ügyeljenek arra az egy szem emberre... nehogy elolvadjon vagy elcsapja a hatos villamos.
masikhozzaszolo
2022. november 02. 11:38
Homoszexuális Tőlem búbos banka is lehet, ha engem, az én álláspontomat képviseli.
patópál
2022. november 02. 11:17
"kormánya pár hete bukott bele a nyércek lemészárlásának botrányába" Európában háború van, ki a tökömet érdeklik a nyércek? Ezek tényleg ennyire hülyék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!