Románia: mintha a Macskajaj forgatókönyvéből nem egy filmet, hanem egy egész országot forgattak volna

2022. október 27. 09:02

A sima szürke beton a védjegyük, azzal románozták össze Erdély nagyvárosait.

2022. október 27. 09:02
null
Szalma György

„A románok borzasztóan egyszerű emberek. Nem bonyolítják túl a történelmi kérdések tisztázását sem. Ahol egyszer sikerült betont önteniük, azt a földdarabot a magukénak érzik. Ez az ő kultúrájuk.

A sima szürke beton a védjegyük, azzal románozták össze Erdély nagyvárosait Temesvártól kezdve Nagyváradon és Kolozsváron át Brassóig. Amit lehetett, lebontottak Erdélyből, ahol azonban nem tudták a magyarok és a németek nyomait eltüntetni, oda betont öntöttek.

Gyakorlatilag betonszarkofágot építettek a valóban értékes történelmi örökségünk köré, éppen úgy, mint ahogy a csernobili reaktort elszeparálták a világtól.

Igen, a magyar épített örökség is sugárzó.

A dákó–román kontinuitásra pedig egyenesen halálos. Mert az nem lehet, hogy a románok több mint ezer éve Erdélyben élnek, és sehol nincs egy hozzájuk köthető kőépület! Néhány fatemplom Máramaros vidékén, és azzal kifújt a román őstörténet.

A beton azonban jótékonyan elfedi azt, hogy Erdélyben minden, ami értékes, az magyar. Körbe is kerítettek mindent betonblokkokkal, amibe aztán embereket költöztettek.

Szóval nincs a világon semmi románabb a szürke betonkockánál. Kifejezi mindazt a kulturális értéket és sokszínűséget, amellyel a románok Európát megajándékozták.

Aztán egy a román géniusz újabb magasságokat jelölt ki a maga számára. Betonból öntött kőkereszt, soha nem létező román katonahősöknek!”

Nyitókép: MTI/Mediafax/Gabriel Petrescu

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2022. október 27. 22:00
Mircea Eliade azért nem semmi. Egészséges kivétel.
zara
2022. október 27. 20:37
lehet nyafogni, de a valóság az h 70 év alatt sikerült román földet csinálni erdélyből...beton ide vagy oda... aki nem hiszi nézze meg a népszámlálási adatokat...
Fecoka
2022. október 27. 15:33
Románnak lenni foglalkozás...
mzsolt
2022. október 27. 13:04
A saját múltjuk etűntetése se jelent problémát... https://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1r%C3%A1dt%C5%91
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!