Krekó Péter egy francia lapban: „Orbán Viktor, a diktatúra professzora”

2022. szeptember 29. 09:12

A Political Capital igazgatója szerint meg kell akadályozni, hogy „Orbán Viktor információs autokráciáját Európa más országaiba, például Olaszországba exportálja”.

2022. szeptember 29. 09:12
null

„Meg kell akadályoznunk, hogy Orbán Viktor információs autokráciáját Európa más országaiba, például Olaszországba exportálja. Ehhez azonban meg kell érteni a mozgatórugókat” magyarázta Krekó Péter a Political Capitalól a L’Obs oldalán megjelent írásában.

Orbán négy állítása

Az elemző szerint Orbán annak köszönheti elsöprő választási győzelmét, hogy az embereivel töltötte fel az intézményeket és manipulálta az információkat, hogy uralja a nyilvános vitákat. Krekó szerint a miniszterelnök választási kampánya négy kulcsfontosságú állításon alapult, amelyek figyelmeztető jelként szolgálhatnak a többi európai tagállam számára, ahol a populisták erősödnek.

Az első, hogy azt állította, hogy az ellenzék győzelme esetén belesodorják Magyarországot a háborúba. A második: azt mondta, hogy az ellenzék eltörölné a tizenharmadik havi nyugdíjat. A harmadik: hogy szövetkeztek az ukrán elnökkel a magyar választásokba való beavatkozásról. A negyedik: ha az ellenzék nyer, a gyerekek veszélyes nemváltási műveleteknek lettek volna kitéve.

„Információs autokrácia”

„Ahhoz, hogy megértsük, hogyan jutottunk el idáig, meg kell értenünk az »információs autokrácia« fogalmát, ahogyan azt Szergej Gurijev és Daniel Treisman leírta. Orbán rezsimje tökéletesen illik ehhez a leíráshoz” – írja Krekó.

Ez a rendszer egy „hardver” és egy „szoftver” részen alapul, véli az elemző. Szerinte hardveres oldalon az Európai Unió leginkább központosított és leginkább ellenőrzött médiarendszerére támaszkodik. A „szoftver” része hamis információk és összeesküvés-elméletek. Krekó szerint a Fidesz-barát magyar média gyakran propagálja a Kreml üzeneteit az ukrajnai háborúról, és hazugságokat közvetít olyan témákról, mint a bevándorlás, Soros György nemzetközi pénzember befolyása, a NATO, az Egyesült Államok és a nyugati „liberális elit”.

Krekó szerint a Fidesz azért szítja ezeket a vitákat, hogy mozgósítsa politikai bázisát, és két táborra ossza a nemzetet: egy „hazafias” táborra, amelyet csak a Fidesz képvisel, és egy „hazafiatlan”, idegen érdekeket szolgáló, „hamis információgyárnak” minősített táborra.

Az elmúlt években Orbán poszt-igazságrendszere exportálta módszereit – írja Krekó. Tanácsadással, diplomáciai támogatással és pénzzel segíti a hozzá hasonlóan gondolkodó „illiberálisokat” a nyugat-balkáni térségben (Szerbia, Észak-Macedónia, Szlovénia, Boszniai Szerb Köztársaság). Segíti a populista jobboldalt Olaszországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Franciaországban és másutt is.

Orbán az információmanipuláció révén a diktatúra tanítójává vált,

a nyugati demokratikus politikusoknak pedig mindent meg kell tenniük, hogy visszafogják befolyását. Minél több erőforrása van, annál inkább nő diktátor-manipulátor szerepe” – véli Krekó.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. október 30. 16:36
Krekó liberál-bolsevik elvtárs-úr primitív szómágiát folytat, hogy alátámaszthasson egy hazugságot, miszerint Magyarországon a demokratikusan megválasztott kormány nem demokratikus. Sőt autokratikus, mert van tekintélye is, és akadályozza az ellenzék tevékenységét. Az elfelejtődik, hogy tekintélye csak annak lehet, akinek ezt a szélesebb környezete érdemei alapján megadja. Az impotens politikát folytatók elfelejtkezik arról, hogy minden rendű és rangú csapatban csak az lehet vezető, akinek van tekintélye és meggyőző ereje arra, hogy a csapatot közös cselekvésre integrálja. Én Krekó elvtárs-urat nem tartom olyan személynek, aki képes lenne egy akármilyen csapatot, kényszerítő hatás nélkül, közös cselekvésre összefogjon. Ez önmagában nem lenne nagy baj, de amikor a krekói javaslatok mentén próbál valaki politikát csinálni, akkor megáll a tudomány, mert sem erő, sem hitelesség, sem tekintély nem áll rendelkezésre. Sőt inkább a handa-bandázó krakélerség, a vidékizés, és egyéb negatív jelzőkkel való dobálózás elriasztja az egyszerűbb gondolkodású, földhöz ragadt választót a bal-liberálisokra szavazástól. Az Isten, Haza, Család, nagybetűs primátusánál világosabb alapvetést egyetlen győzelemre apelláló politikai párt sem nélkülözhet. Ezzel szembe lehet hangoztatni a szabadság, egyenlőség, testvériség fogalmakat, de könnyen bizonyítható, sőt már több esetben bizonyított is, hogy ezeknek az elveknek a gyakorlati érvényesítése nem lehetséges, ezért már már nincs húzó ereje. A magyarok a megvalósíthatatlan elvekről immár három nemzedéknyi tapasztalattal rendelkeznek. Nagyon nehéz becsapni őket, ezért az a liberál-bolsevikoknak önmagukban nincs esélyük. Marad a külföldi júdás pénzért dolgozás reménytelensége, a kiskorúak szabad nem váltása, a nemi eltévelyedés normalitássá hazudása, a woke ideológia és egyéb, a lelki kiüresedést kiváltó pótcselekvések követelésének hangos, de kontra-produktív reklámozása.
tomasz54
2022. október 30. 12:06
Az tény, hogy Krekó Péter sosem volt független. Már akkor sem , mikor az anyja tejét szívta. Viszont független az igazságtól, nem is ismeri a fogalmat. Hogy ilyen tanárok(?) oktathatnak, ezt láthatjuk a tanártüntetéseken, itt a tanításuk eredménye. Nem csoda, hogy abból a dollár millióból fedezik a tüntetés költségeit, amit a Soros papa küldött.
amca
2022. október 30. 09:38
Kreko nevű ,ócska ,buttha Baromez. Minek köszönhetjük a 4!!!!!!!!! 67%ot ??? Neekd is Baromez. Karigetzy Fegyökör Csekkata Bolgár Krava KÚR Hány Kunhajmi Tóóóóóthberci Uyyhuyye És a teljes moschlék. Köszönjük Kerko nevü Ferko!
Kivűlálló
2022. szeptember 30. 01:10
Ki ez a Krekó Péter..? Az lejött, hogy nincs agya, de honnét szalasztották?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!