Így szórakoztak a tálibok egy éve Kabulban – videók

2022. augusztus 15. 14:51

Egy éve ezen a napon foglalták el a tálibok újra Kabult, hogy aztán birtokba vegyék az afgán főváros konditermeit és játszótereit is.

2022. augusztus 15. 14:51
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Épp egy éve volt a tálibok nagy napja. Miután az Egyesült Álamok hajmeresztő tempóban, rengeteg katonai járművet, helikoptert és fegyvert hátrahagyva kivonta csapatait a közel-keleti országból, ahol húsz éven át viselt háborút a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások felelősei ellen, a tálibok végül 2021. augusztus 15-én foglalták el a különösebb ellenállást nem tanúsító fővárost,

s ugyanaznap menekült el az országból Asráf Gáni elnök.

A tálib hatalomátvétel az Egyesült Államok számára óriási megaláztatást, az afgánok őket segítő része számára közvetlenül életveszélyt, a környékbeli országoknak pedig terrorfenyegetettséget jelentett. A tálib harcosok azonban, akik addig amerikai bombák elől menekülve bujkáltak a hegyekben, végre kiléphettek a fényre – és két pofára zabálhatták a nyugati civilizáció ölükbe hullott vívmányait. Összegyűjtöttünk egy csokorral a tálib vidámság napjának leggroteszkebb felvételeiből.

Sétarepülés Black Hawkkal

Az amerikaiak által számolatlanul hátrahagyott katonai helikoptereknek csak addig lesz bármi hasznuk a tálibok számára, amíg az ott maradt készletekből megoldható a szervizelésük, és van hozzájuk kerozin – így az elkerülhetetlen vég előtt még gyorsan sétarepültek egyet velük, egy tálib pilótásat játszik, egy másik kötélen lóg le a gépről:

 

 

A hátrahagyott amerikai fegyverek pedig – hölgyek híján – kiváló táncpartnerként működtek a rengeteg győzelmi buli egyikén:

 

Újrahasznosított elnöki paloták

Győzelmi partikat egészen megdöbbentő helyeken is tartottak, például az amerikaiak által támogatott elnökök palotájában, ahol közös sütizésre került sor:

 

De nem csak az elnöki palota további hasznosításáról gondolkodtak a tálibok. Az ország egyik legismertett hadura, az üzbég nemzetiségű volt alelnök és marsall, Abdul-Rasid Dosztum villájában például azok a tálib harcosok szálltak meg, akiket újdonsült kötelességeik Kabulba szólítottak. A videón Dosztum télikertjét tiporják, kerevetein fetrengenek, és fejtegetik: a hadúr „ezt a házat Afganisztán népének véréből építette. Az embereknek nincs mit enniük, neki meg villája van.”

 

Ha Dosztumon a háza elfoglalásán túl nem is tudtak elégtételt venni, máson igen: Nazar Mohammed humoristát például, aki a TikTokon figurázta ki a tálib vezetőket, sajtónyilvánosan végezték ki.

 

Wellness, fitness, vidámpark

Közben azonban figyelmet fordítottak testi-lelki egészségükre is, az elnöki palotának ezért nem csak az ásványvíz-készleteit csapolták meg, de felfedezték a konditermét is. Igaz, a fitneszgépek nyugati sztenderdjeit egy kicsit még tanulniuk kell, az elliptikus gépet például fordítva taposta a tálib harcos.

 

A tálibok egyik legértékesebb zsákmánya Kabul visszavételekor egy vidámpark volt, ahol vidám dodzsemezéssel, ringlispíllel, trambulinon egymás hegyén-hátán ugrálva ünnepelték meg az offenzíva sikerét.

 

A természet szerelmesei

A hegyes-völgyes, száraz ország szerelmeseiként ugyanakkor nem vetették meg a természeti értékeket sem: lencsevégre kapták, ahogy a Band-e Amid Nemzeti Park tavacskáján hattyú alakú vízibicikliben chillelnek a tálib harcosok állig felfegyverkezve. A fejleményektől mindössze a vízibicikli-kölcsönző tulajdonosa nem volt túl lelkes, mert a tálib hatalomátvétel lenullázta a nemzeti parkba irányuló turizmust, a harcosoktól pedig valamiért nem mert pénzt kérni. (Szemfüles olvasóink kiszúrhatják azt is, hogy a korábban említett kabuli vidámparkból a hullámvasutat is birtokba vették Afganisztán új urai.)

 

Vidám pillanatokat ugyanakkor nem csak a játékok szereztek a táliboknak, hanem az az újságírónő is, aki afelől érdeklődött, lehet-e majd az Afgán Iszlám Kalifátusban demokratikusan szavazni női politikusokra. Höhöhö.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. augusztus 16. 12:50
És az usákok ezektől menekültek el... :D
Benedek Zsolt
2022. augusztus 15. 22:44
"A tálibok egyik legértékesebb zsákmánya Kabul visszavételekor egy vidámpark volt, ahol vidám dodzsemezéssel, ringlispíllel, trambulinon egymás hegyén-hátán ugrálva ünnepelték meg az offenzíva sikerét." :)))) Homo Ludens. Az emberiség egy faj.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. augusztus 15. 17:45
Egészségükre, kiérdemelték a húsz éven át tartó gerillaháborúval.
Zsolakomarom
2022. augusztus 15. 16:27
Ezek a talibok a helyi nemzeti konzervativok, kulturavedok, azaz fideszesek DE: ez nem ertekitelet a reszemrol, a taliboknak joguk van ott balhezni, mig a ruszkiknak, amcsiknak semmi joguk erre Ez afgan belugy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!