Somkuti: Ha egyszer kitör a harmadik világháború, az Tajvannál lesz

2022. augusztus 04. 15:45

A hadtörténész szerint az Egyesült Államok Nancy Pelosi utazásával azt jelezte Kínának, hogy még mindig ő hegemón a világon.

2022. augusztus 04. 15:45
null

Somkuti Bálint hadtörténész a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, Kína már reagált is a látogatásra, és egyáltalán nem úgy, ahogy „a mainstream médiában találgatják”. Kínának ugyanis „számtalan eszköz áll a rendelkezésére”, a „leglogikusabb” a blokád, aminek az első jeleit már láthatjuk is, mondta.

Somkuti szerint

Kínában ünnepélyes keretek között június 17-én vízre bocsátották az első kínai repülőgéphordozót, Fucsient, ami a megszállás egyik eszköze lehetne, de Somkuti szerint a hordozó hajó még nem is állt rendszerbe, a tesztelése zajlik. Ugyanakkor elmondta: egy repülőgéphordozó a haditengerészeti erők szimbóluma.

A haditengerészet akkor játszik nagy szerepet, ha a határoktól távol kell érdekeket érvényesíteni. „Az Egyesült Államok nem is véletlenül rendelkezik a világ legnagyobb hadiflottájával”, ugyanakkor Tajvannak gondot jelenthet, hogy az USA-nak a világ minden pontján vannak érdekeltségei, ezért nem tudja a teljes erejét odakoncentrálni, így Kína helyi erőfölényben van. 

Somkuti szerint azt sem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy Tajvan jelentős szerepet játszik a világban, vannak olyan speciális csipek, amiket kizárólag ott gyártanak, ezért ezek hiányát az egész világ megérezné.

Az Egyesült Államok Nancy Pelosi utazásával azt jelezte Kínának, hogy még mindig ő hegemón a világon, Kína meg arra emlékezteti a világot, hogy le tudja hermetikusan zárni Tajvant, és bármennyire is meghaladott az az elv, hogy az erősebbnek van igaza, de Kína 1949 óta védelmezi az „Egy Kína-politikát”, ami szerint Tajvan csak szakadár tartomány.

A hadgyakorlat most csak egy figyelmeztetés, és ha Tajvan nem veszi a jeleket, keményebb válaszra is számíthatnak

– mondta Somkuti.

A tajvaniak ezt az egyikhez sem tartozunk állapotot szeretnék megtartani, de Somkuti szerint az ő kívánságukat nem fogják figyelembe venni, és bár szerinte túlzás ezzel riogatni, de ha lesz egyszer 3. világháború, onnan fog elindulni.

Fotó: NOEL CELIS / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. augusztus 05. 08:16
békét
Dezsőke
2022. augusztus 05. 08:14
békét
Lajoss
2022. augusztus 04. 20:49
Hiába erőlködtök,nem lesz világháború..
BlancoAgilon38
2022. augusztus 04. 20:40
Kb. tíz éve azt írta a világsajtó: Szíria, nemrég azt: Ukrajna. Most meg Tajvan. Mindenki tud mindent, vagy még annál is többet. Koszovó egyelőre kimaradt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!