Tiltólistára került több texasi iskolában a Biblia

2022. augusztus 18. 18:15

Az új szabályozás Anne Frank naplóját sem kímélte.

2022. augusztus 18. 18:15
null

Egy texasi iskolai körzetben azt a döntést hozták, hogy nem szerepelhet az iskolák könyvtáraiban a Biblia, illetve az Anne Frank naplója – számolt be a Vice.

A több mint negyven iskolát magában foglaló Keller ISD igazgatója, Jennifer Price augusztus 16-án küldött körbe egy e-mailt az intézményekbe, amelyben tájékoztatta döntéséről a tanári karokat.

„Mellékeltem a listát, amely az összes, korábban kifogásolt könyvet tartalmazza. A mai nap végére mindegyiket ki kell venni a könyvtárakból és a tantermekből. Kérem, e-mailben küldjenek visszaigazolást, ha ez megtörtént. Elnézést kérek a késői tájékoztatásért” – idézte Price üzenetét a portál.

Összesen 41 könyvet kifogásoltak,

– ismertették.

A Vice felidézte, hogy Texas államban korábban hatósági vizsgálatot indítottak több iskolával szemben a könyvtáraikban található szexuális tartalmú könyvek miatt. A szülők és a tanárok hónapokig vizsgálták a könyveket, és kiválasztották, mi maradhat és mi nem. Több mű bár „túlélte az első körös szelekciót”, de a kínálat a szülőknek továbbra sem tetszett, ezért a tankerület augusztus 8-án új szabályzatot fogadott el.

Arra kérték a tanárokat és a könyvtárosokat, hogy vizsgálják át a kifogásolt művek listáját, és döntsék el, mely művek felelnek meg az új szabályozásnak, és melyikek nem. 

Egyre több amerikai államban tapasztalható könyvtilalom

Amerikában egyre gyakoribbá vált az LMBTQ- vagy bármilyen szexuális tartalmú könyvek betiltása az iskolákban és a könyvtárakban. Többen arról számoltak be, hogy támadások érik őket bizonyos szélsőjobboldali csoportoktól az ilyen tematikájú könyvek miatt. 

A több államban is tapasztalható könyvtilalomnak a konzervatív, keresztény Moms For Liberty az „élharcosa”, ezért is furcsa, hogy a Biblia is felkerülhetett a listára, ráadásul Texas államban – jegyezte meg a Vice.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik