Nobel-díjas közgazdász: A Republikánus Párt klímapolitikája a Fideszére hasonlít

2022. július 05. 12:58

Paul Krugman szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem az apokalipszis felé tart.

2022. július 05. 12:58
null

„Ami az éghajlatváltozás elleni politikát illeti, az amerikai ellenzék politikája leginkább az olyan tekintélyelvű kormányokat idézi, mint a magyar és a lengyel, viszont nem sok hasonlóságot mutat a hasonló jobbközép pártok irányvonalával” – így értékeli a New York Timesban megjelenő blogjában Paul Krugman.

A Nobel-díjas közgazdász egészen rendkívülinek tartja, hogy

az USA az egyetlen nagy ország, amelyben egy tekintélyelvű, jobboldali tömörülés képes meghiúsítani az erőfeszítéseket a klímakatasztrófa elhárítására.

Az a párt, amely az utóbbi nyolc elnökválasztás közül hetet elvesztett, viszont ellenőrzése alatt tartja a legfelsőbb bíróságot. „Amit művel, az a jobboldali, populista erőkre jellemző” – véli a szerző.

Itt a legfelsőbb bíróság legújabb döntése, amely gyakorlatilag megköti a kormányzat kezét, így az éghajlatváltozás elleni küzdelem az apokalipszis felé tart. Az időjárás egészen szélsőséges, trópusi hőhullám söpör végig sokfelé, még az északi Norvégián is.

A károk már most is hatalmasak, és csupán idő kérdése, hogy mikor következik be olyan dráma, amely emberéletek ezreit követeli

– fogalmaz Krugman, majd hozzáteszi: ehhez képest a legfelsőbb bíróság republikánus többsége lehetetlenné teszi, hogy az USA bármit tegyen ellene.

Ahogy azt a közgazdász írja: „Nem mindig volt ez így, de jelenleg az ellenzék még mindig az éghajlatváltozás tagadásánál tart. Hogy miért? Az egyik legkézenfekvőbb válasz, hogy keresd a pénzt. Két éve az elnökválasztás előtt az olaj- és földgázipar támogatásának 84%-a a republikánusoknál jutott. A szénbányák esetében a hozzájárulás 96%-os volt”.

Paul Krugman úgy fogalmaz a New York Timesban, hogy bizonyos értelemben az oksági összefüggés éppen az ellenkező irányba mutat:

a szénhidrogén szektor azért állt be a Republikánus Párt mögé, mivel az környezetellenes.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
croocq
2022. július 06. 08:01
"Az a párt, amely az utóbbi nyolc elnökválasztás közül hetet elvesztett,..." Az a helyzet, hogy az utóbbi nyolc elnökválasztásból ötöt vesztettek a republikánusok, de ha egy kicsit másképp nézzük, a legutóbbi tizenegy elnökválasztásból is csak azt az ötöt vesztették el. Így zsibbasztják a libsik az olvasót, hogy érezzék mennyire jelentéktelen kisebbség a republikánus szavazótábor és mégis van pofájuk beleszólni a dolgok folyásába, pedig ez nettó hazugság.
brekker
2022. július 05. 22:02
"az oksági összefüggés éppen az ellenkező irányba mutat" a geci gecizik
brekker
2022. július 05. 21:50
Ha már a SeggfejKrugman is ezt mondja, akkor tuti, hogy így van.
Burdisgarage
2022. július 05. 21:01
Közgazdász klímakutató. Telefonon tartja a kapcsolatot Grétával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!