A NATO Magyarországra is telepít új harccsoportokat

2022. március 23. 16:30

Megerősítik a szövetség keleti vonalának védelmét.

2022. március 23. 16:30
null

A NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét – közölte a NATO főtitkára Brüsszelben, a 30 államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csütörtökre tervezett rendkívüli csúcstalálkozóját megelőzően szerdán.

Jens Stoltenberg tájékoztatóján közölte, hogy

a NATO a négy új harccsoport telepítése mellett megerősíti a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő erőit,

ezzel nyolcra emelkedik a nemzetközi harccsoportok száma a szövetség keleti régiójának teljes hosszán, a Balti régiótól a Fekete-tengerig.

Elmondta, hogy a szövetség keleti felének megerősítésére a biztonsági környezet megváltozása miatt van szükség. A szárazföldi, légi és tengeri harccsoportok telepítése Oroszország ukrajnai inváziójára adott azonnali válaszintézkedést jelent. Az intézkedés megerősíti, hogy a szövetség szavatolja minden tagországának védelmét és biztonságát bármilyen fenyegetéssel szemben – emelte ki.

A NATO támogatást nyújt, de nem része a konfliktusnak

A főtitkár közölte: a NATO-tagországok vezetői a csúcstalálkozón megerősítik a szövetség Kijevnek nyújtott támogatását és hangsúlyozzák majd, hogy az ENSZ alapokmánya alapján Ukrajnának joga van az önvédelemhez.

„Eltökélt szándékunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk Ukrajna támogatására.

De felelősségünk az is, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra, és ne váljék konfliktussá a NATO és Oroszország között. Ez még több halált és még több pusztítást okozna”

– fogalmazott a főtitkár, és hozzátette: a NATO támogatást nyújt Ukrajnának, de nem része a konfliktusnak.

El kell kerülni, hogy a háború nukleáris konfliktusba torkolljon

Elmondta, a tagállami vezetők a csúcstalálkozón foglalkoznak majd Kína szerepével is annak fényében, hogy Peking Moszkvához csatlakozva megkérdőjelezte független nemzetek jogát arra, hogy megválasszák saját biztonsági struktúrájukat. Kína továbbá politikai támogatást nyújtott Oroszországnak többek között valótlanságok terjesztésével. A szövetségesek attól is tartanak, hogy Kína anyagi támogatást nyújthat az orosz invázióhoz – közölte.

„Arra számítok, hogy a vezetők felszólítják Kínát, teljesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként vállalt kötelezettségeit, és tartózkodjék az orosz háborús erőfeszítések támogatásától” – fogalmazott.
Kínának csatlakoznia kell a világ többi részéhez, és követelnie kell a háború azonnali befejezését - tette hozzá.

A főtitkár kérdésre válaszolva kijelentette:

el kell kerülni, hogy Oroszország ukrajnai háborúja nukleáris konfliktusba torkolljon Moszkva és a Nyugat között.

„Oroszországnak fel kell hagynia a veszélyes és felelőtlen nukleáris retorikával. Meg kell értenie, hogy soha nem nyerhet meg egy nukleáris háborút”  – fogalmazott.

„A békét nem vehetjük magától értetődőnek”

A főtitkár végezetül reményét fejezte ki, hogy a tagországok megerősítik elkötelezettségüket a védelmi kiadások fokozása mellett, mert – mint mondta –, ahogyan azt az ukrajnai háború is megmutatta, „a békét nem vehetjük magától értetődőnek”.

Stoltenberg közölte továbbá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül részt vesz a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón.

(MTI)

A nyitóképen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Brüsszelben. Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. március 24. 19:39
"Most megnyitottuk a lehetőséget arra, hogy ehhez a zászlóalj harccsoporthoz más NATO-tagországok is csatlakozhassanak a saját katonáikkal. Öt ország jelezte ezt eddig: az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország jelezte a katonák küldésének szándékát. Így előre láthatóan ez az öt ország néhány száz katonát fog delegálni ebbe a magyar zászlóalj harccsoportba” Török katonák Magyarországon? Azok nem muszlimok?
sorivo4
2022. március 24. 12:17
Nagyon vártuk már, hogy ismét ideiglenesen itt állomásozó idegen megszálló csapatok legyenek az ország területén. Még ha elvileg egy szövetségbe is tartozunk. De a varsói szerződésben is azok voltunk. Erről nekünk magyaroknak nincsenek jó emlékeink. Erre nincs szükségünk. Van hadserege az országunknak és nem érezzük veszélyben magunkat. Hacsak nem attól, hogy a NATO mozgósít. Küldjék őket tovább oda, ahol ezt igénylik és valóban szükség van rájuk. Mi attól nem félünk, hogy Oroszország egy NATO-tagállamot támadna meg, amelyik azt nem provokálja.
confitür
2022. március 24. 07:01
Magyarország vezetése azt Ígérte,hogy nem telepÍtenek Magyarországra NATO csapatokat. Ez az Ígéret,pont a választás előtt meg lett szegve. Nagy hiba. Ezzel igenis belesodródhatunk a háborúba. Alighogy elmentek a szovjetek,most jönnek az amerikaiak. Minek ? A szomszédunkban háború folyik,egy nagyhatalom,és egy Amerika barát renitens között,mi pedig az Amerika barát renitens oldalára állunk ? Menjen a NATO a francba. Ki kell maradnunk ebből a tragédiából,amely még atomháborúvá is eszkalálódhat,mivel Oroszország nem fogja feladni,amÍg el nem éri a kitűzött célját.
critical man
2022. március 24. 04:42
Mondjuk nem kellene olyan csapatokat tartani az országban, amelyik nem a magyar kormánynak felel. Gondoltam, szólok. Ehhez még Horthy is tartotta magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!