Templomrongálások, istenkáromlás és obszcén tánc a feszület előtt: keresztényellenes cselekedetek Európában

2022. március 19. 17:47

Továbbra is gyakoriak a templomokat érő vandál támadások és rongálások Nyugat-Európában, a legtöbb ilyen eset Franciaországban és Olaszországban történik. A keresztény szimbólumok gyalázása a közösségi médiában is erőteljes. Körképünk.

2022. március 19. 17:47
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Nem csökken a templomokat és vallási szimbólumokat érő rongálások és vandál támadások száma Nyugat-Európában. Az ilyen keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények száma egy jelentés szerint az elmúlt időszakban leginkább Franciaországban és Olaszországban volt magas, de növekedett a hasonló incidensek száma a szomszédos Ausztriában és a még mindig katolikus Lengyelországban is. 

A bécsi székhelyű OIDIAC (Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe; Observatory) beszámolói szerint Franciaországban annak ellenére sem szűnnek a keresztényellenes cselekmények, hogy a közelmúltban a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin négymillió eurós költségvetési forrás biztosítását jelentette be istentiszteleti helyek biztosítására a templomokat ért számos vandalizmus után. 2021 januárja óta több mint 1500 egyházellenes cselekményt regisztráltak a francia hatóságok. 

20 millió néző látta a botrányos táncot

Február 23-án az ország északi részén, Amiens közelében fekvő Curluban ismeretlenek festékszóróval rongálták meg az egyik helyi templomot. A jelenséget a régióban már jól ismerik: a különböző felekezetekhez tartozó lelkipásztorokat és közösségeiket rendszeresen a templomfalra fújt üzenetek formájában sértegetik. Sylvain Mansart plébános az eset kapcsán úgy fogalmazott, „nem vagyok egyedül ebben a helyzetben, erősíteni és támogatni tudjuk egymást” a sokszor obszcén sértegetések idején. 

Franciahonban egy, a TikTok közösségi videómegosztó felületen működő vlogger is felzaklatta a keresztény közösségeket. Benjamin Ledig társával, a „Queen Paul” művésznéven jelentkező férfival közösen szexuális töltetű táncot lejtettek a párizsi Szent Pál templom feszülete előtt, amelyet később közösségi oldalukon is közzétettek. A különböző platformok rendre megpróbálták eltávolítani a videót, ennek ellenére összesen

több mint 20 millió nézőhöz jutott el a sértő tartalom.

Ledig nyilatkozatai szerint az egyház tanítása ellen tiltakozott tettével, mivel nem tartja elfogadhatónak, hogy az azonos nemű párok nem házasodhatnak össze. Társa, „Pál királynő” később bocsánatot kért a megbotránkoztató képsorokért. Az esetet sokan a keresztényekkel kapcsolatos tisztelet teljes hiányaként jellemezték. Hasonló eseményeket követően a közelmúltban Remi Brague filozófus úgy fogalmazott, miközben könnyű célponttá vált a katolikus egyház, „ezek a tettek a megértés teljes hiányáról árulkodnak, sőt a keresztény üzenet, Krisztus személyének félreértelmezéséről, figyelmen kívül hagyásáról is”. A történtek után a Szent Pál templom plébánosa, Pierre Vivarès fájdalmának adott hangot és szintén arra mutatott rá, a keresztény szimbólumok iránti tisztelet kikopott a francia társadalomból. 

„Egyre gyűlölködőbb, egyre erőszakosabb”

„Tíz év óta nő a gyűlölet, az agressziós cselekedetek minőségükben és tényszerűen súlyosbodnak, és mind erőteljesebb az online gyűlöletkeltés is” – fejtette ki meglátásait az a két alsóházi képviselő, akik Jean Castex miniszterelnök megbízásából monitorozzák a helyzetet és készítenek részletes beszámolót. Isabelle Florennes és Ludovic Mendes arról számoltak be, hogy a „társadalom egyre gyűlölködőbbé és erőszakosabbá válik” a nagy vallásokkal szemben. Florennes a KTO katolikus televíziónak nyilatkozva hozzátette: számos áldozat, leginkább a papok, nem is tesznek hivatalos panaszt. A képviselő szerint ezért a sajtóban megjelenő számok meglehetősen alábecsültek,

a valós esetszámok jóval magasabbak a jelentésekben szereplőknél.

A két politikus azonban így is 1659 vallásellenes cselekményről tud. 

A probléma már a szomszédban van

Olaszországban is a templomok képezik az elsődleges célpontot: míg a Nápolyban található, történelmi jelentőségű Szent Márta-templom rövid időn belül másodszor esett vandálok agressziójának áldozatául, egyre többször fordul elő, hogy az elkövetők istenkáromló szövegekkel borítják a szakrális épületek homlokzatait, nyílászáróit, illetve kegyhelyeken gyújtogatnak.  

Nincsenek biztonságban a templomok már Ausztriában sem. Március 1-én ismeretlen tettesek hatoltak be a Karintia tartomány második legnagyobb településeként számon tartott Villach plébániatemplomába. A magyar síelők körében is népszerű város templomában megrongálták a Szűz Mária tiszteletére emelt szobrot, valamint többszáz euró értékben loptak el aranyozott gyertyatartókat. A helyszínre kiérkező rendőrök több, szintén a templomból elemelt fémtárgyat is megtaláltak a tetthely közelében. Az OIDIAC összegzése szerint 33 keresztényellenes bűncselekmény történt nyugati szomszédunknál az elmúlt időszakban. 

Egyetlen év alatt 4000 templomot ért atrocitás az Egyesült Királyságban, Franciaország lépéseket tesz a vandalizmus visszaszorításáért. Bővebben is érdekel... 

Mélyülő dráma a szemünk előtt: 360 millió keresztényt üldöznek a hite miatt világszerte. Bővebben is érdekel...

  Mélyülő dráma a szemünk előtt: 360 millió keresztényt üldöznek a hite miatt világszerte. 

Kiemelt kép: Graffitivel megrongált templom fala Észak-Franciaországban. Forrás: Twitter

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GBacsfalvi
2022. március 20. 09:48
Arról tessék cikket írni, kedves mandiner, hogy az orosz diktátor muszlim-csecsen harcosokat küldött a szuverén Ukrajnába, hogy keresztényeket gyilkoljanak! Egy kicsit talán felháborítóbb keresztényüldözés, mint a graffitik a templomokon
-Zsolt-
2022. március 20. 03:21
2022-t írunk. Legfőbb ideje lenne nyugdíjazni az összes vallást!
Házam Hazája
2022. március 20. 00:49
https://www.youtube.com/watch?v=XOAVu2YJwC4
foldizs
2022. március 20. 00:14
"Akkor Magyarország ebben is a nyugalom szigete. Vagy csak itt nincs annyi ostoba barom mint nyugaton." Dehogynem, a politikusok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!