Egekbe szökött a holokauszt-képregény eladási száma, miután több tennessee-i iskola betiltotta

2022. február 08. 19:04

Ellentétes hatást váltott ki a Maus című képregény betiltása.

2022. február 08. 19:04
null

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben megtiltották a holokausztról szóló, Pulitzer-díjas Maus képregény oktatási célú felhasználását a középiskolai osztályokban. Az indoklás szerint azért, mert a képregény helyenként csúnya szavakat tartalmaz, valamint az egyik panelje meztelenséget ábrázol.

A Forbes beszámolója alapján azonban úgy tűnik, a tiltás ellentétes hatást váltott ki, összességében ugyanis a Maus-képregény eladási számai január eleje óta 753 százalékkal növekedtek: a hónap első hetében 1684 példányt értékesítettek, a második héten már 2423-at, majd

miután a sajtóban is beszámoltak a tiltásról, 14 360 példány kelt el.

A Maus-képregények szereplői antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerheti meg az olvasó a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit.

A történet gerincét a szerző-rajzoló Art Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet is egyben.

Kapcsolódó

Új aranykor felé közeledik a képregény Magyarországon? – Demus Zsófia a Mandinernek

Egyre növekszik a képregény kulturális és társadalmi elfogadottsága itthon, de számos területen lehetne még előrelépni – állítja Demus Zsófia képregényszakértő. A Szépirodalmi Figyelő rovatvezetőjével a képregényes művek magyarországi helyzetéről, filmes adaptációkról, sorozatokról, és a koronavírus-járvány hatásairól is beszélgettünk. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Maro Siranosian / AFP

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2022. február 08. 22:15
"A Maus-képregények szereplői antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak." - biztos, hogy nem patkányfejűek azok az egérfejűnek látszódók, és esetleg azért tiltották be?
Akitlosz
2022. február 08. 22:07
Jó trükk Mandiner. Akkor sem veszem meg. Göbbels már ábrázoltatott filmen patkányokat és zsidókat. https://archive.org/details/video_2019-09-07_10-06-24
Box Hill
2022. február 08. 20:48
Mitől rettegnek? Van valami suskus ebben a holokausztban?
Thorin
2022. február 08. 20:40
Balfasz mandiner, értem, hogy az újságírás alapvető részeihez sem értetek, ahogy az egész szerencsétlen jobboldali média sem, ám azért talán a forrást elolvashatnátok, mielőtt esztelen formában másoljátok. Nem tiltották be a képregényt! Kivették a kötelező tananyagból. A kettő közt akad námi eltérés. Nem kevésbé nem azért vették ki a tananyagból, mert bárki ellenezné a holokauszt témát, csupán azért, mert elképesztően durva formában mutatta be (gyerekek szétverése és más hasonló elemek voltak benne direkt formában ábrázolva) azt, és ekként nem tartották célszerűnek, hogy általános iskolában legyen kötelező tananyag. A többi már csak mellékes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!