Putyin kiadta a parancsot: katonai egységeket indít útnak a szakadár területekre

2022. február 21. 22:51

Megindult az orosz hadsereg Donyeckbe és Luhanszkba, a közelükben fekvő, ukrán kézen lévő Harkov felé pedig állítólag ukrán hadosztályok indultak meg.

2022. február 21. 22:51
null

Frissítés: Egyes, hivatalosan még meg nem erősített ukrán beszámolók szerint, az orosz hadsereg már megindult Donyeckbe és Luhanszkba. Mindemellett, a közelben lévő ukrán kézen lévő Harkov felé pedig ukrán hadosztályok indultak meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elrendelte az orosz haderők bevonulását Kelet-Ukrajnába – írta meg több lap is. A döntés azt követően született, hogy Oroszország hivatalosan is elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Hétfő esti beszédében az orosz elnök azt fejtegette, hogy a modern Ukrajna a bolsevik politika teremtménye. Putyin szerint Oroszországot kirabolták a Szovjetunió 1991-es feloszlásakor, Ukrajnát pedig külső erők irányítják.

Putyin aláírta a rendeletet: elismeri Ukrajna szakadár területeinek függetlenségét
Putyin közölte a szándékát a francia és a német vezetőkkel, az EU szankciókkal fenyeget, az orosz vezető közben beszédet tart az orosz történelemről. Miért fontos mindez? Összefoglalónk. Bővebben...

Putyin közölte a szándékát a francia és a német vezetőkkel, az EU szankciókkal fenyeget, az orosz vezető közben beszédet tart az orosz történelemről. Miért fontos mindez? Összefoglalónk. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja élő blogjában, hogy

egyelőre nem ismert, pontosan mikor érkeznek majd meg az orosz katonák a szakadár területekre.

A lap szerint Putyin utasította az orosz diplomáciát, hogy vegyék fel a hivatalos kapcsolatokat Donyeckkel és Luhanszkkal. A Kreml-közeli RT beszámolójában azt írja, hogy az orosz katonák békefenntartási céllal érkeznek majd Kelet-Ukrajnába.

A két „népköztársaság” 2014-ben kiáltotta ki függetlenségét Ukrajnától, de Oroszország eddig nem ismerte el őket szuverén államként. A Kreml indoklása szerint a függetlenség elismerésére eddig azért nem került sor, mert a dolog Ukrajnára tartozik.

Az ukrán elnök Johnsonnal tárgyal

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke hétfő este azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin döntését követően Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalt. Zelenszkij hamarosan nyilvánosan is reagál majd a fejleményekre, amit az Európai Tanács elnökével és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatandó tárgyalások követnek majd. A török köztársasági elnök korábban felajánlotta, hogy szívesen közvetít Moszkva és Kijev között.

 

 

Európa szankciókkal fenyeget, Amerika néma

Orbán Viktor hétfő esti Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy Magyarország támogatja az Európai Unió tagállamainak közös álláspontját az orosz agresszió következményeit illetően. A miniszterelnök azt írta, folyamatosan zajlanak az egyeztetések.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a köztársaságok elismerése kapcsán azt írta, hogy ez egyrészt a nemzetközi jog súlyos megsértése, másrészt pedig az európai országok egységes, kemény és határozott válaszlépését vonja maga után.

 

 

Emmanuel Macron, Franciaország köztársasági elnöke hasonlóan nyilatkozott és azt is bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását.

 

Lengyelország elnöke, Andrzej Duda szerint Putyin az európai kontinens ezredforduló óta fennálló rendjét borítja éppen fel. A lengyel politikus is az egység fontosságát hangsúlyozta és szankciókat követelt.

 

 

Joe Biden amerikai elnök egyelőre nem reagált a fejleményekre.

Milyen szankciók jöhetnek?

Az európai országok vezetői hosszú ideje fenyegetik Oroszországot szankciókkal, ha agresszíven lépne fel Ukrajnával szemben.

Az európai szankciók várhatóan azokat fogják személyesen érinteni, akik részt vettek a két köztársaság elismerésének előkészítésében.

A brit külügyminiszter azt közölte, hogy keddtől London is új szankciókat léptet majd életbe Moszkvával szemben, amiket az Európai Unióval is koordinálni fognak.

A donyeckiek ünnepelnek

A világhálóra frissen felkerült felvételek tanúsága alapján a kelet-ukrajnai Donyeckben ünnepivé vált a hangulat Vlagyimir Putyin bejelentését követően. A közel egymilliós város lakosságának egyébként körülbelül 48 százaléka orosz, az ukránok részaránya csak körülbelül 46,5 százalék.

Könnyek, himnusz, tűzijáték – így ünneplik Donyeckben Putyin döntését (videó)
Orosz zászlót lengetve özönlöttek az emberek az utcákra ünnepelni. Bővebben is érdekel...

Orosz zászlót lengetve özönlöttek az emberek az utcákra ünnepelni.

Nyitókép: Sergey Averin / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 435 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fagyongy.fgy
2022. február 23. 17:45
Most, hogy mondod, rémlik is, hogy volt "érintkezésed" flickkel. :-) Lám, kicsi a világ és benne Magyarország... Már talán több mint tíz éve "fedeztem" fel a bejegyzéseit és a aztán később (az egyik) blogját. Soha nem "vitáztam" vele, csak olvastam, a kezdetektől elhűlten: ki ez a valaki, aki ennyire "tűpontosan" (hehehe) ismeri AZT a világot (IS), minden korlátjával, beszűkültségeivel és tágasságaival egyetemben, amiből én is "jövök", sőt még azt az időt is, annak minden kínjával és gyönyörűségével együtt, amit én is éltem addig. Sokáig azt hittem, valami zseniális belpesti "írófejedelem" stílusgyakorlatai, úri huncutságok, aztán azt, hogy igazából nem is létezik: többen "csinálják", ügyesen. Vagy öt éve raktam össze végül, néhány "elejtett" nyomból, hogy pontosan kicsoda is (volt) ő. Eszembe se jutott volna vitázni vele, bár a netes megnyilvánulásait alaposabban megismerve egyértelműbbé lettek az ő ketrecméretei is :-)))), unottan, vagy kétségbeesve használt pózai (és elPÉCSelt kliséi :-))), egyenesbe' felvállalt felületességei is, csakhogy: szinte majdnem minden FONTOSABB (ércsd, pl. NEM zenei, "stiláris", "zirodalmiéleti" sötöbö) következtetésével - sajnos - csak egyetérteni tudtam vele, az a helyzet... (a "világ"(ok) MŰKÖDÉSÉNEK megítélését illetően...) Aztán, ha meg már elmondta, minek ismételgessük. Az elkövetett (ténybeli és egyéb) baklövéseit amúgy is nagy hévvel gyomlálták kis számban létező "hívei" és ... őszinte ragaszkodással (szellemesen, vagy unottan) sértegetett nagyszámú vitapartnerei. :-) Csak hogy tudd, kivel beszélgeccc... A "pozíció", amit rendszeresen felvett a vitákba "beleállva" módfelett szórakoztató volt, bár ezzel nyilván nem fogsz egyetérteni...:-))))) Agyfelbaszás alapú kommunikáció. Nincs mit hozzátenni. (...vagy, a vége felé: az elképzelt "Fletó-film" forgatókönyve...) Ammondó vagyok, hogy ebben a kihűlt topikban már ne csesszük tovább az időt. Viszlát, valahol a netes "komment-csatamezőkön"! (...nálam csak a mandiner) (Amit egyébként Kohánról írsz, nagyon jó: sok dologgal egyetértek (pl. tanárok megítélése) még többel meg, természetesen nem. Azzal nagyon, amit a világ nagyon eltérő "meglátásairól" írsz, azzal viszont nem, hogy ne lelhessünk megbízható mércékre ahhoz, hogy JÓL ítélni tudhassunk arról, mi NEM igaz... Igazad van: természetesen nem ÖNMAGÁBAN jobb egyik "világlátás" a másiknál, hanemviszontde: CÉLOK szerinti összevetésben, bizony, megítélhető, hogy adott esetben melyikről állíthatjuk (jó szívvel (és erősen korlátolt tudással), hogy az """""jobb"""""" a másiknál... Ezt egyébiránt te is megpróbálod "csinálni" ... meg én is... meg flick is ... meg "mindenki" ... sikerül ahogy...)
fagyongy.fgy
2022. február 22. 23:42
Ha gondolod, elhiheted nyugodtan nekem, hogy itt is rengeteg kitűnő poénra, történetre, a kommentelt bejegyzésnél ezerszer frappánsabb és jobb értelmezésekre, elemzésekre meg néha még információkra is lehet bukkanni. És a szerzők is rendben vannak. Kohán mai eszmefuttatása a fiatalokról ragyogó. Kár, hogy elnyomta a keleti kérdést kísérő zsivaj.... A hávégét én is csak hébe-hóba látom, nem bírom soká :-) Igazából csak egy bizonyos fricklszlemlekzenekar bejegyzéseit követve jutottam el korábban többször oda, de hát ő meg sajnos mostanában .... máshová írogat. Na, hát az ő blogbejegyzései majd elképesztő diskurzusai, azok nagyon hiányoznak, most is...
fagyongy.fgy
2022. február 22. 23:10
.
Lajoss
2022. február 22. 13:34
A mocsadék oroszok nem változnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!