Putyin aláírta a rendeletet: elismeri Ukrajna szakadár területeinek függetlenségét

2022. február 21. 19:38

Putyin közölte a szándékát a francia és a német vezetőkkel, az EU szankciókkal fenyeget, az orosz vezető közben beszédet tart az orosz történelemről. Miért fontos mindez? Összefoglalónk.

2022. február 21. 19:38
null

A Kreml szerint Putyin elnök úgy döntött, hogy elismeri Ukrajna két, az oroszok által támogatott szakadárok által ellenőrzött területének függetlenségét. A Kreml közleménye szerint Putyin közölte a francia és a német vezetőkkel, hogy szándékában áll aláírni a Donyeck és Luhanszk területét független államként elismerő rendeletet.

A BBC diplomáciai tudósítója szerint „nagy pillanat ez ebben a válságban”. James Landale elmondta, hogy „Donyeck és Luhanszk elismerése leállítaná a minszki folyamatot. Lehetséges, hogy

utat fog nyitni az orosz erők Donbászba való behatolása előtt.

A nyugati elszántság jelentős próbája.”

Vélhetőleg a függetlenség teljesen új helyzetet teremtene, mivel

az leállítaná a minszki megállapodást, ami egy 2015-ben megkötött tűzszüneti megállapodás

Ukrajna, illetve a szakadár oroszbarát, de eddig nemzetközileg el nem ismert „de facto” államok; a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság között.

Putyin beszéde

A bejelentés kapcsán Putyin beszédet tart. Putyin a történelemről szóló beszédét azzal kezdte, hogy

Folytatva történelemről szóló beszédét, Putyin Lenint bírálta, akit Ukrajna „szerzőjének és építészének” nevezett. Azt mondta, Lenin ezzel „hátrányos helyzetbe hozta” Oroszországot.

Putyin most azt mondja, hogy Oroszországot „kirabolták”, amikor 1991-ben felbomlott a Szovjetunió. Erről már korábban is beszélt – egykor „geopolitikai katasztrófának” nevezte a blokk összeomlását.

Putyin most az ukrán hatóságok kritizálására tért át. 

Putyin azt állítja, hogy Ukrajnát „kívülről” irányítják.

Az EU szankciókat állíthat fel, ha Putyin aláírja

Vlagyimir Putyint figyelmeztették, hogy ha végrehajtja ezt a lépést, ha aláírja a rendeletet, amellyel elismeri a két ukrajnai köztársaság függetlenségét, az EU valószínűleg szankciókat fog bevezetni.

„Ha lesz annektálás, lesznek szankciók, ha pedig elismerés lesz, akkor lerakom a szankciókat az asztalra, és a miniszterek döntenek” – mondta korábban Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője.

Vlagyimir Putyin figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket.

És mielőtt most bejelentette volna, telefonon közölte Franciaország és Németország vezetőivel, hogy meghozta a döntést – írja a Kreml.

Franciaország és Németország kulcsfontosságú közvetítők Ukrajna és Oroszország között a keleti konfliktusban.

Miért félt a Nyugat ettől a lépéstől?

Miközben Putyin továbbra is beszédet mond a nemzethez, felmerülhet a kérdés, hogy miért lehet jelentős, hogy Oroszország elismeri két ukrajnai szakadárnak nyilvánított régió függetlenségét.

Ez túlmutat azokon a szankciókon, amelyekkel az EU fenyegetőzött. A nyugati hatalmak attól tartanak, hogy

egy ilyen lépést ürügyként használhatnak arra, hogy Oroszország megtámadja nyugati szomszédját.

Ennek az az oka, hogy 2019 óta Oroszország nagyszámú útlevelet adott ki a két régióban élőknek. Elemzők szerint, ha Donyecket és Luhanszkot függetlennek ismerik el, Oroszország csapatokat küldhet Ukrajna keleti részére saját állampolgárai védelmének az álcája alatt.

 

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Sergey Guneev

Összesen 442 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Loopus
2022. február 22. 02:01
Valaki itt korábban hevesen érdeklődött, mennyire valós a hír egy lehetséges ukrán nukleáris fegyvert illetően. Itt van egy friss cikk, ahol ezt írják: Ukraine more capable of obtaining nuclear weapons than Iran Kiev has better technology and specialists to develop nukes, Russia's defense minister has said Teljes cikk: https://www.rt.com/russia/550138-ukraine-nuclear-weapons-capability/
Békés
2022. február 21. 23:47
1990. január 31-én Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszter leszögezte: A NATO-nak egyértelműen ki kell jelentenie, hogy történjen bármi a Varsói Szerződésen belül, a NATO nem fog Kelet felé terjeszkedni, azaz a Szovjetunió határaihoz közeledni.
Békés
2022. február 21. 23:45
Kiegészítő az előző cikkhez: https://pestisracok.hu/az-ukrajnai-valsag-gyokerei-hogyan-csapta-be-amerika-oroszorszagot/
Békés
2022. február 21. 23:42
A nyugati hazudozás iskolapéldája: az orosz "agresszió" és a "védekező" Nyugat meséje https://kuruc.info/r/20/240050/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!