Von der Leyen, Morawiecki és Charles Michel is elítélte Putyin bejelentését

2022. február 21. 21:56

Szerintük a bejelentés sérti a nemzetközi jogot, valamint a minszki egyezményt. Bejelentették, hogy szankciókkal fog az Európai Unió reagálni.

2022. február 21. 21:56
null

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn közös közleményben ítélte el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be.

Ursula von der Leyen és Charles Michel közleményükben hangsúlyozta: a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti.

Az Európai Unió szankciókkal fog reagálni a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szemben.

Az Európai Unió ismételten kijelenti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül – hangsúlyozták az uniós vezetők.

Morawiecki haladéktalan szankciókat szorgalmaz

Az Európai Tanács sürgős összehívását és Moszkvával szembeni szankciók haladéktalan meghirdetését szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Morawiecki a Facebook közösségi fiókján

Erre egyértelmű választ kell adni haladéktalan szankciók formájában – írta a lengyel kormányfő, hozzáfűzve: Putyin „csak ezt a nyelvet értheti meg”.

Az orosz-ukrán feszültség legújabb fejleményei kapcsán Morawiecki az Európai Tanács sürgős összehívására szólított fel.

Előzmények

Vlagyimir Putyin hétfőn este együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság” és Leonyid Paszicsnikkal, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden szavaz.

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin videoüzenetében elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP pool/Olivier Matthys

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A ráció prófétája
2022. február 21. 22:51
Egyébként én úgy tudom, hogy a nemzetközi jog szerint jogos a leszakadás akkor, ha a területen élőknek sérülnek az emberi jogaik. Hát ez mintha pipa lenne...
A ráció prófétája
2022. február 21. 22:45
A Trianoni diktátum mennyire sértette a nemzetközi jogot?
hidegfehérmintaled
2022. február 21. 22:40
Na, most lehet fenyegetni az Oroszokat kötelezettségszegési meg a hetes cikkely eljárással. Azt hiszem fő most a fejetek. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy Morawiecki is benne van a "buliban".
Bitrex®
2022. február 21. 22:38
Na, akkor most egy ideig nem zabáltok kaviárt? Amúgy Koszovó függetlensége ellen nem különösebben aggályoskodtatok. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a jelenlegi határok örök érvényűek. Mindig is változni fognak, amíg emberek élnek a földön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!