„Hogy hová bújjunk, ha ideér a baj, nem tudom” – kárpátaljaiakat kérdeztünk

2022. február 24. 15:01

Többgyermekes anyukákat és egy fiatal családapát kérdeztünk arról, mi történik ma és mivel szembesülnek Kárpátalján a helyi magyarok.

2022. február 24. 15:01
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy percről-percre tudósításunkban is megírtuk, Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, Zelenszkij elnök pedig hadiállapotot rendelt el. Arról is hírt adtunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az orosz támadás után összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset, mely után azt nyilatkozta:

A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása” – írta csütörtök hajnalban Szijjártó Péter külügyminiszter. Hozzátette: „Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak”.

Megindultak a kárpátaljaiak Magyarország felé

De mi a helyzet azokkal, akik maradtak? Történetek Kárpátalja jelenlegi valóságáról: arról, hogy mit látnak, tapasztalnak és éreznek a kárpátaljai magyarok, milyen állapotok uralkodnak a keleti határ közeli városokban, és milyen a közhangulat a háború árnyékában.

Helyzetjelentés: Korláthelmec – Beregszász – Újlak

Leksóné Tímea négy kislányával és férjével él Korláthelmecen, az ungvári járásban. Azt meséli, Kárpátalján kitört a pánik. Az iskola és az óvoda bezárt, a bankok szintén, így pénzt bankkártyáról levenni már nem tudnak.

A boltokat megrohamozták a vásárlók, mindenki próbál betárazni élelmiszerekből és háztartási cikkekből.

Azokban az üzletekben, ahol lehet kártyával fizetni, jó ha reggel beállunk a sorba, hogy estére oda jussunk kifizetni a termékeket. Olyan sorok vannak, hogy nem tudjuk, mi lesz később” – mondja lapunknak.

Négy kislányom vanfolytatja Tímea. – „A párom egyelőre itthon van, de pont Magyarországra készült menni dolgozni pénteken. Fogalmam sincs mi lesz, ha kimegy, én nem tudom levenni a pénzt, mert egyszerűen nincs hol. Menni sajnos nem tudunk vele – nekem ugyan van útlevelem, de a lányoknak nincs. Ezért itt maradunk. Hogy hová bújjunk, ha ideér a baj, nem tudom.

Tímea azt is mondja, hogy a fővárosban, Kijevben már robbantások vannak, ottani barátaik folyamatosan informálják őket. Elmondása alapján

a határokon áll a sor Magyarország, Románia és Szlovákia felé is.

Rengetegen próbálnak elmenekülni az országból.

Beregszásztól 300 kilométerre már bombáznak

Egy, a neve és titulusa elhallgatását kérő 31 éves beregszászi családapa lapunk megkeresésére elmondta: „Sajnos bekövetkezett az, amiben mindeddig reménykedtünk, hogy nem fog megtörténni.

Őszintén szólva, nagyon meglepődtünk és nagyon szomorúak vagyunk, hiszen a kárpátaljai magyarság semmi mást nem akar, mint békében élni.”

A férfi kiemelte: nagyon örül, hogy a térségben egyelőre nem fordult elő semmilyen attrocitás. „Beregszászban látszik az embereken, hogy gondterheltek, sokan megpróbálnak felkészülni a legrosszabbra: pánikszerűen vásárolnak, s készülnek arra is, hátha nem lesz majd áram- és gázszolgáltatás.”

Hozzáteszi: sokan elmennek az országból, ám van, aki nem tud, mert nincs útlevele, vagy a munka és a család nem engedi: ők

csak bízni tudnak abban, hogy a vezetőknek megjön az esze és jobb belátásra térnek.

Arról nincs információm, hogy a hadköteleseket vagy a tartalékosokat átengedik-e a határon. Azt azonban tudom, hogy jelenleg a tartalékosok behívása zajlik, ugyanakkor sajnos a teljes mozgósítás is benne van a pakliban” – magyarázza. „Arról szintén van információnk, hogy a Beregszásztól mintegy 300 kilométerre található Ivano-Frankivszk-i repteret bombázták, illetve Lviv – Lemberg – repterét és stratégiailag fontos objektumait is.

Az ukrán hírek arról szólnak: az agresszor – Oroszország – álláspontja az, hogy elsősorban az ukrán hadsereget bénítsa meg. „Azt kommunikálják, hogy a lehető legkevesebb emberáldozatot akarják. De ezt már ismerjük.”

Mi a háborús övezettől és cselekvésektől – hála Istennek – megfelelő távolságra vagyunk, és négy NATO-tagállammal vagyunk határosak, tehát védettebbek vagyunk az ország többi megyéjéhez képest. Ennek ellenére szolidárisak vagyunk, hiszen mindenkinek van legalább egy ismerőse vagy barátja, aki a háború sújtotta övezetben él” – fejtette ki a férfi, majd hozzáteszi:

A kárpátaljai érdekvédő egyesületek, politikusok, döntéshozók álláspontja egységes: békét szeretnének Kárpátalján!

Reméljük minél hamarabb pont kerül ennek az egész ügynek a végére, s a legkisebb emberáldozattal megússzuk. Reméljük a nagyhatalmak minél hamarabb olyan döntést hoznak, ami mindenkinek megfelelő lesz. Itt nyertesek már nem lesznek, már mindenki veszített valamit” – zárja sorait.

 

Az imának hatalmas ereje van

Szűcs-Kotró Anita, aki Tiszaújlakon él, szintén többgyermekes anyuka,

férje Budapesten dolgozik, egyik gyermekük autista, így nehezen tudnak mozdulni az országból.

Félelem és pánik tört ki, a határ tele van menekülő emberekkel. A boltokat megrohamozták, és aki teheti, elhagyja az országot. Magyarország felé hatalmas a sor, az autós és a gyalogos is” – festi le az állapotokat az asszony.

Egyelőre nem tudni meddig jönnek az oroszok, a mozgósítás folyamatos, egyelőre ha jól tudom, azokat hívják, akik korábban már voltak katonák; az iskolák bezártak” – magyarázta. „Már Kijevet is megtámadták, ami sajnos várható volt. Én éppen a patikába megyek majd nemsokára... beszerezni a gyógyszereket, amíg még nyitva van” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e esetleg szükségük bármire most, azt felelte: „Kérem, imádkozzanak értünk! Az imának hatalmas ereje van!” – üzente az anyaországiaknak.

Fotók: Magyarországra menekülő kárpátaljaiak február 24-én (Reuters / Bernadett Szabo)

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frutti
2022. február 25. 07:01
Elérkezett a bizonyítás ideje. Minden politikus bizonyít az orosz-ukrán háborúhoz viszonyulásával. Egyesek nagyhatalmi, mások egyéb, látható, vagy láthatatlan érdekeik mentén alakítják ki álláspontjaikat. Márki Zay Péter jelölt álláspontja azonban megkülönböztetett figyelmet érdemel. Márki lényegében alig pár hónapja került igazán látóterünkbe, - akkortól ismerhettük meg igazán. Megtudtuk róla, hogy buta, hogy labilis idegállapotú, hogy forrófejű, hogy szemtelen, hogy tiszteletlen, hogy Megváltó-tudatos, hogy szavai szektavezért idézőek, és hosszasan sorolhatnánk alkalmatlanságának jeleit. Nem sorolom, helyette a háborús helyzethez viszonyulásán gondolkodjunk el. Egy ember, aki percek alatt képes volna háborúba, halálba küldeni magyar fiatalokat, katonákat, - képes volna fegyvereket küldeni az ukránoknak csupán azért hogy a nyugati szándékoknak eleget tegyen. Márki kiszolgál, feltehetően áruló, a magyar nép árulója. Háborúba akarja sodorna a magyarokat. Ezt nem hagyhatjuk. Márkit le kell váltani, ha magától nem távozik a politikai közéletből. Megemlítendő, Orbán Viktor komoly politikai tapintattal, érzékkel, de határozottan kezeli a helyzetet. Orbán nem heveskedik, döntései megalapozottak.
kovtib
2022. február 24. 20:47
Ezt is megírjátok, vagy csak a megvágott szövegeket: A gyülekező tömegben többször is felhangzott a „Ruszkik haza!” Márki-Zay megtapsoltatta Orbánt, amiért agresszornak nevezte Putyint, de szerinte a kormányfőnek be kell fejeznie a hintapolitikáját.
kérdés
2022. február 24. 19:29
A legrégebbi hathatós imádság: Oltalmad alá futunk Istennek Szent Anyja, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől mindenkor dicsőséges és Áldott Szűz, mi Asszonyunk, mi közbenjárónk, mi szószólónk. Engeszteld meg nekünk Szent Fiadat, ajánlj minket Szent Fiadnak, mutass be minket Szent Fiadnak! Ámen
dick52
2022. február 24. 18:52
Ha tudtok akkor gyertek Magyarországra!!! Nem maradtok az utcán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!