Lengyelországot kritizálta az emberi jogi ET-biztos, amiért visszatoloncolja a migránsokat Fehéroroszországba

2022. február 04. 16:18

Dunja Mijatovic szerint a lengyel határvédelmi intézkedések összeegyeztethetetlenek az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal.

2022. február 04. 16:18
null

Lengyelország ismételten és módszeresen visszatoloncolja a migránsokat és menedékkérőket Fehéroroszországba, az érintettek egyéni helyzetének és menedékjogra való jogosultságának figyelembevétele nélkül – hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken közzétett, az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) intézett írásbeli észrevételeiben.

A strasbourgi székhelyű szervezet biztosa a lengyel-fehérorosz határon rekedt migránsok helyzetével kapcsolatos aggodalmairól nyújtotta be észrevételeit a bírósághoz, tavaly novemberi helyszíni látogatásának tapasztalataira alapozva. Ahhoz az eljáráshoz járult hozzá, amelyben az EJEB a tavaly a határon rekedt 32 afgán állampolgár Lengyelország elleni panaszával foglalkozik.

Mijatovic úgy véli, hogy a közelmúltban életbe lépett lengyel határvédelmi törvény lehetetlenné tette a panaszosok számára, hogy egyéni menekültügyi eljárásokat indítsanak, csakúgy mint védelmi folyamodványok benyújtását Lengyelországban. A biztos megjegyzi, hogy ez a gyakorlat ahhoz vezet, hogy a migránsokat kiteszik a fehérorosz állami ügynökök általi kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód veszélyének, ami összeegyeztethetetlen az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal. Hozzátette továbbá, hogy a migránsokkal és menedékkérőkkel való fehéroroszországi bánásmód jól dokumentált, és a lengyel hatóságok számára ismert, „vagy legalábbis ismertnek kellene lennie.“

Brüsszel: adjanak a lengyel hatóságok több segítséget a segélyszervezeteknek!

A biztos szerint aggályos az is, hogy a lengyel hatóságok nem nyújtanak humanitárius segítséget a menedékkérőknek és migránsoknak, valamint Lengyelország korlátozza a segélyszervezetek bejutását a határzónába.

Ezek az intézkedések tovább súlyosbították a határon rekedt menedékkérők és migránsok amúgy is súlyos humanitárius helyzetét”

– hívta fel a figyelmet. Arra is rámutatott, hogy a menekültek és migránsok „hivatalos narratíván keresztüli megbélyegzése” részben ahhoz vezet, hogy a segélyszervezetek dolgozóit, az aktivistákat és a segítséget nyújtó helyi lakosokat zaklatják és megfélemlítik.

Az emberi jogok előmozdítása és védelme érdekében a mindenkori biztos rendelkezésére álló eszközök között szerepel, hogy úgynevezett harmadik félként beavatkozzon, és észrevételeket nyújtson be az EJEB-hez.

(MTI)

Nyitókép: Gloria Imbrogno / NurPhoto / AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. február 05. 17:38
Libuska a saját otthonodba semmi akadálya sincs, hogy befogadd öket. Verjed a saját f@szoddsl az árvacsalánt!
Tobit
2022. február 05. 14:51
Ha az ET és az EP Gyuri bácsival egyetértve ennyire szívén viseli a "migránsok" és a dolgozni sohasem akaró, ingyen,illetve segélyből élő bevándorlók sorsát,(sokszor a segély összege nagyobb, mint egy munkás bére) az NGO-k vigyék őket egyenesen Brüsszelbe. Persze azt is érdemes tudni, hogy a migránsok álltak elköltött, elvásárolt segélyek a multik profitját növelik. Ez a Soros felé tőzsde spekulánsoknak óriási üzlet.
Tobit
2022. február 05. 14:51
Ha az ET és az EP Gyuri bácsival egyetértve ennyire szívén viseli a "migránsok" és a dolgozni sohasem akaró, ingyen,illetve segélyből élő bevándorlók sorsát,(sokszor a segély összege nagyobb, mint egy munkás bére) az NGO-k vigyék őket egyenesen Brüsszelbe. Persze azt is érdemes tudni, hogy a migránsok álltak elköltött, elvásárolt segélyek a multik profitját növelik. Ez a Soros felé tőzsde spekulánsoknak óriási üzlet.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. február 05. 13:45
Egy undormány, amit a bolsevista gazemberek művelnek. A nyugati elvtársak be akarnak erőszakolni néhány tízmillió migránst, hogy lerombolják az európai civilizációt. De nem adnak ám nekik vízumot, amivel simán bejöhetnének. Nem. Ők minden és bármi áron azt akarják elérni, hogy nálunk, a lengyeleknél, stb... lépjenek be hivatalosan az EU-ba. Mert ha ez megtörténik, akkor majd ide lehet visszaküldeni őket, hogy nálunk is megtörténjen a civilizáció tönkretétele. Akkor egy pillanat alatt hirtelen megszüntetnék a mostani jóemberkedést, és az összes illegális migránst elutasítanák, hogy menjen vissza oda, ahol belépett. Ezért nem szabad bedőlni annak az aljas bolsevista hazugságnak sem, hogy "de hát nem is ide akarnak jönni...". Ha a Maki-Messiás Péter féle internáci gazemberek hatalomra jutnának, és aztán hivatalosan beengedjük őket, az a megszállás kezdetét eredményezné. Le a bolsevistákkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!